Żądanie znajomości języka obcego dyskryminacją?

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez rysio » środa, 29 mar 2006, 18:50

jadą tu po to żeby wypocząć, nie żeby się męczyć z każdym kontaktem z tubylcami, mają kasę, więc tubylcy muszą się do nich dopasować, bo jak się nie dopasują, to niemiaszek pójdzie do tego sprzedawcy, fryzjera, czy usługodawcy, z którym będzie się mógł bez przeszkód dogadać... a że sie panoszą.. to powinno nas tylko cieszyć, powiedzmy sobie szczerze - kołobrzeg jest uzależniony od niemieckich krucjat, gdyby nie tuziny autobusów wiozących nam tysiące euro każdego tygodnia, to tyle aptek, supermarketów, restauracji, domów wczasowych, sklepów i sklepików przeróżnego autoramentu nie miałoby w tym mieście racji bytu...

osobiście nie znam nikogo, kogo przynajmniej jeden członek rodziny nie jest zaangażowany w turystyczny biznes, czyli wszelkie usługi dla przyjeżdżających tu kasiastych niemców. siedzimy w tym po uszy. gdyby nagle przestali przyjeżdżać, to dopiero bylibyśmy w opałach!

a Polacy, którzy jeżdżą do niemiec... dlaczego z kolei ci nie wywołują w mieszkających tam ludziach potrzeby nauczenia się naszego języka? otóż dlatego, że jadąc tam, Polacy nie chcą wypoczywać, tylko zasuwać na polach czy w fabrykach, i jadą tam prosząc o zatrudnienie ich na czarno, więc to im właśnie zależy a nie Niemcom... zwykła sprawa. więc uczyć się! - UCZYĆ!!!!!!!!!
rysio
Terminator

Postprzez kołysanka » środa, 29 mar 2006, 19:22

kołysanka
Mistrz klawiatury

Postprzez MzK » środa, 29 mar 2006, 20:22

MzK
Dyskutant

Postprzez Colberg » środa, 29 mar 2006, 21:50

MzK... Chyba nie znasz faktów...

1. Widziałaś kiedyś, jak dwie lub trzy babcie mówiące po niemiecku wchodzą do kawiarni - i pod pretekstem studiowania menu po kolei korzystają z WC, a potem biegiem z lokalu uciekają?
2. Słyszałaś właściciela znanego i luksusowego kołobrzeskiego ośrodka, który mówił, że odkąd przyjeżdżają do niego Niemcy - to zaczęło śmierdzieć? Dosłownie, bo za często się goście nie myli...
3. Widziałaś jak wyjeżdżająca niemiecka grupa robi zrzutę dla pracowników hotelu - wrzucając do czapki niewydane żółte, groszowe monety? W zamian z apomoc za załadowanie ciężkimi walizkami bagażowego luku...
4. Słyszałaś jak grupa emerytów z Holandii wyraża swe mocne zdziwienie, że w kobiety pracujące w cukierni nie znają niderlandzkiego?
5. Widziałaś jak niemieckie małżeństwo kupuje w "Biedronce" najtańsze piwo i paluszki, albo w tym samym sklepie bezczelnie pcha się za barierkę, żeby wybierać alkohole?

To właśnie efekt najazdu niemieckiego DDR-owa...
Sam za granicą nigdy nie byłem w celach zarobkowych. A turystyczne kontakty z ludźmi mam jak najlepsze...
Nie musisz jednak bronić Niemców. Jesteś za granicą - a to też o czymś świadczy :wink:
Colberg
Ważniak

Postprzez Foreigner » czwartek, 30 mar 2006, 06:27

Foreigner
Weteran

Postprzez qrczak » czwartek, 30 mar 2006, 10:27

qrczak
Gwiazdor

Postprzez MzK » czwartek, 30 mar 2006, 18:24

MzK
Dyskutant

Postprzez qrczak » czwartek, 30 mar 2006, 21:50

qrczak
Gwiazdor

Postprzez Megi » sobota, 1 kwi 2006, 08:41

A Ty Madziu, zamiast zazdrosnie spogladac na "panoszace sie" inne nacje wez sie tez do roboty i jak juz troche popracujesz to tez bedziesz mogla sie "popanoszyc" :wink:[/quote]

nic ci do tego co robie czy sie obijam czy pracuje zajmij sie swoja osoba
Megi
Coś tam napisał

Postprzez Irenicus » czwartek, 13 kwi 2006, 19:11

Irenicus
Rozgrzewa się

Postprzez Colberg » czwartek, 13 kwi 2006, 21:04

Odpowiem MzK...

O co chodzi z Twoim mieszkaniem za granicą?
To proste. Mieszkając za granicą tracisz dystans do tego co widzisz. Przyjmujesz to za cywilizowaną normę. I przecież nie możesz "stamtąd" obserwować ani Kołobrzegu, ani ludzi go odwiedzających.

Ad.1 Czy w Niemczech normą jest traktowanie toalet w restauracjach jako darmowych szaletów? Pisząc to co napisałem, miałem na myśli "gości", którzy wchodzą do lokalu tylko w jednym, wiadomym, celu. Wiesz... Jeśli uważasz takie postępowanie za normalne - to chyba inaczej definiujemy słowo "kultura".

Ad.2 Tak się składa, że komentarza jednego z najbogatszych kołobrzeżan wysłuchała moja żona. A wierz mi, nie nazywa się ona Goździkowa :lol:

Ad. 3 Moja pomyłka. Nie chodziło o żaden hotel tylko o ośrodek wczasowy, który "gości" niemieckie wycieczki. A pracownicy, o których mówiłem, to np. konserwator i ogrodnik. A więc w żaden sposób nie zobligowani do pomagania.

Ad. 4 Oczywiście że znają niemiecki!! Dziewczyny od "Mielnika" nie dogadują się przecież z 60% klientów tylko na migi... A że jest to niemiecki komunikatywny a nie literacki? Aby sprzedać kawę i ciastko - najzupełniej wystarcza.

Ad. 5 Przykład z "Biedronką" oznaczał to, że wcale nie przyjeżdżają do nas ludzie bogaci. Wręcz przeciwnie. A skąd mają pieniądze? Tajemnicą nie jest, że niemieckim kasom chorych opłaca się wysyłać ludzi do Polski. Czysty biznes. Mój kolega z Austrii też przyjeżdża do Kołobrzegu leczyć zęby. Zapłaci dużo mniej a jeszcze kasa odda mu część gotówki.

Powiedz mi - kiedy uogólniałem?? Ja jedynie przywołalem kilka obserwacji. Obrazków, scenek, czy jak je tam zwał...
Jak chcesz takich przykładów więcej - to wal śmiało. Chętnie i obrazowo podrzucę kolejne. Od recepcjonistek, pokojowych, fizjoterapeutek, ekspedientek, przewodników, pilotów wycieczek czy też właścicieli firm wziętych...
Raz jeszcze powtarzam - Niemcy w Kołobrzegu to w większości goście z DDR. A w związku z tym, to kultura naszego PGR. Żeby nie było. Szanuję ludzi ze wsi - bo sam z niej pochodzę. Ale "wieśniactwo" to już zupełnie co innego...

Wybacz za zmianę płci. Nie mam przycisku EDIT :)
Colberg
Ważniak

Postprzez qrczak » czwartek, 13 kwi 2006, 21:41

qrczak
Gwiazdor

Postprzez Colberg » czwartek, 13 kwi 2006, 22:52

Oj, qurczak... Mylisz wieśniactwo z buractwem :lol:

1. Wiesz kiedy pewien rzymski cesarz wypowiedział słowa "Pecunia non olet"? Gdy zarzucono mu, że pobiera podatek od publicznych szaletów...
A Ty pracujesz dla pieniędzy czy dla idei? Jeśli dla idei - to chapeau bas! :)
Myślisz, że nie można narzekać na coś - i jednocześnie kroić z tego niezłą kasę? A osoba o której mówię zainwestowała swoje pieniądze. Przez siebie wcześniej zarobione. I wierz mi - są to kwoty z sześcioma zerami na końcu.
2. Nie mam nic do napiwków. To fajna sprawa. Podałem konkretny, prawdziwy przykład. Pomyśl. Dostając z kumplem na spółkę mniej niż 10 złotych w żółtym polskim bilonie za zapakowanie dużego autokaru - byłbyś szczęśliwy?
Jasne. To był wyjątek. Ale był.
3. No cóż... Tacy są Polacy. Chyba nie jesteś zaskoczony? Za granicą też widziałem pijaków, ludzi klnących jak szewcy, złodziei i buraków. I to byli Polacy właśnie. :twisted:
Nie będę się rozpisywał na temat różnic w mentalności. Ale powiedz... masz do czynienia z emerytami? Jakoś nie wyobrażam sobie ich w takich akcjach... Jak przyjadą młodzi Niemcy - to pogadamy :lol:

Powiedz mi - czy mówiłem kiedykolwiek o wyższości kultury jakiejś nacji?
Colberg
Ważniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze