Fajny film wczoraj widziałem/am

Tutaj piszemy o filmie w szerokim znaczeniu tego słowa. Czyli o każdej jego odmianie. Jeżeli chcesz się podzielić wrażeniami lub masz ochotę napisać recenzję zrób to w tym miejscu. Jeżeli zajmujesz się filmem amatorsko to jest to dział dla Ciebie.

Postprzez Slayer » wtorek, 17 maja 2005, 20:47

Slayer
Terminator

Postprzez keeper » wtorek, 17 maja 2005, 22:09

keeper
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez cushu » wtorek, 17 maja 2005, 22:17

Suzy:
Odp.1. Oczywiscie ze mozna.. i nawet wiem kto pisze najlepsze recenzje tego typu.. kolesie od reklamy.. nawet najwiekszy gniot, jest przedstawiony tak enigmatycznie, ze chce sie go zobaczyc. Przestanmy sie oszukiwac, przyzwyczailismy sie do tych recenzji z kolorowych pisemek, ktore to sa niby o filmie, a taka jest w nich krytyka jak z koziej pupy trabka. Przyzwyczailismy sie do pewnego kanonu recenzji, ktorego celem jest zachecenie do pojscia na film.. ale nie dlatego ze jest dobry, tylko ze producent daje reklame w tym czasopismie. Jasne ze dalo sie zrobic to lepiej niz zrobil to Slayer, ale przynajmniej postaral sie zinterpretowac film (chociaz mogl to rozwinac :twisted: ) streszczeniem bylo to, co zrobil pozniej - czyli nudy na pudy. Staje po jego stronie, wlasnie dlatego ze zaczal pisac bardziej sensownie niz "świetny, dobry, fajny". Bo niby dlaczego "świetny, dobry, fajny"? Wszyscy oceniaja, nikt nie uzasadnia :|

Odp.2. Badzmy szczerzy, nikt tu nie pisze recenzji na wysokim poziomie. Reszta to prywatne animozje, do ktorych nie bede sie ustosunkowywal

Odp.3. Krytyka filmowa polega na dyskutowaniu o filmach, a nie gustach. A w dyskusji swoje sady podpiera sie argumentami, a nie osobistymi odczuciami, ktore zaleza od tego czy obiad byl smaczny, kupa wyszla gladko i kot nie nasikal do piaskownicy.

Slayer: nie daj sie, zamiast SPOILER pisz Wiejski Tuning.. zawsze na koncu :)
cushu
Terminator

Postprzez Suzy » wtorek, 17 maja 2005, 23:23

Cushu

1- skoro wszyscy piszą recenzje do kitu i w dodatku dlatego, ze im płacą za ściemnianie i wciskanie miernot to podejrzewam, iż fakt istnienia kategorii niezależnych krytyków filmowych jest plotką?

2- nie mówiłam o jakiś profesjonalnych recenzjach na szczytowym poziomie ale o takich które są ciekawe, zabawnie napisane i potrafią skłonić do sięgnięcia po jakąś interesującą pozycję….

3- jak można dyskutować o filmach nie opierając się na własnych gustach lub osobistych odczuciach ? jeśli np. ktoś powie, ze coś jest klasyką i jest "cacy" a Twoje odczucia będą inne ? hym.. no chyba , ze jesteś takim znawcą kina :wink:
Suzy
Gwiazdor

Postprzez cushu » wtorek, 17 maja 2005, 23:40

odp.1. A mozesz podac jakies nazwiska?
odp.3. A co to za agrument, ze cos jest klasyka? a dlaczeog jest klasyka? Swoje odczucia trzeba popierac faktami, tym co je wywolalo. Trzeba umiec werbalizowac swoje emocje. Tylko ze wiekszosc forumowiczow tego nie potrafi. I nie ma co sie obrazac, bo to nie jest wcale latwe. Kazdy wie, ze zobaczyl dobry film, ale napisac dlaczego to byl dobry film, to juz wysilek jak przy robieniu czterodniowej kupy. Pisania sensownego o dobrych rzeczach trzeba sie nauczyc, a nie mozna tego inaczej zrobic, niz ciagle probujac i Slayer zrobil pierwszy krok w dobrym kierunku. Ludzie zamiast traktowac takie tematy jak poligon doswiadczalny dla rozwijania wlasnych umiejetnosci mowienia o sztuce i poszerzania wiedzy (bo co za problem zanim sie o czyms napisze odwiedzic jakis serwis filmowy, zobaczyc kim byl rezyser, za co zdobyl nagrody itp.) wola isc na latwizne, bo jeszcze farba z klawiatury sie zetrze i powiedza ze jestem przeintelektualizowany.
cushu
Terminator

Postprzez Mafi » środa, 18 maja 2005, 07:15

:shock:
Przepraszam, ja tylko chciałam napisać co wczoraj obejrzałam :lol: więc:
"Garfield"- typowa baja dla dzieci, ale nawet przyjemnie się ogląda
"Ja, robot"- noo dobry film, nawet bardzo i chyba nawet polubię Will'a Smith'a :) to tyle...
Mafi
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 5335991

Postprzez kurczaczek » środa, 18 maja 2005, 07:48

"Bad boys 2"
Ogołnie - dobry film, podobał mi się. :)

"Bad boys bad boys
Watcha gonna do, whatcha gonna do
when they come for you... " :gwizd:
kurczaczek
Terminator

Gadu-Gadu: 2785812
Postprzez cushu » środa, 18 maja 2005, 10:44

- fajny, polecam. A na koncu sa biale napisy na czarnym tle.. i sie ruszaja.

..aaa zapomnialbym dodac i znowu wszyscy by sie zbulwersowali - Wiejski Tuning :twisted:
cushu
Terminator

Postprzez Slayer » środa, 18 maja 2005, 15:11

Slayer
Terminator

Postprzez Suzy » środa, 18 maja 2005, 15:50

Suzy
Gwiazdor

Postprzez Ged » środa, 18 maja 2005, 16:13

Ged

Postprzez kawon » środa, 18 maja 2005, 16:49

kawon