Kiedy przyśpieszenie łączy ?

Tutaj piszemy o sprawach związanych z naszą siecią komputerową. Uwagi, komentarze, propozycje.

Re: Kiedy przyśpieszenie łączy ?

Postprzez r00t » wtorek, 12 paź 2010, 13:40

No mam - porównanie które niczego nie dowodzi. Sam widzisz na testach, że tutaj też da się duże szybkości uzyskać z zagranicznych serwerów.

A to że Internet "tu i tam" działa różnie (nie gorzej/lepiej) to chyba oczywista oczywistość. Nie ma takiego miejsca na świecie z którego do obojętnie jakiego serwera będziesz miał taką samą prędkość - to po prostu niemożliwe.
r00t
Administrator

Postprzez r00t » wtorek, 12 paź 2010, 13:57

Zrozum że korzystamy z tego samego łącza "na świat", tylko ja siedzę PRZED modemem a ty ZA modemem - to jest jedyna różnica. Jeżeli możesz uzyskać z tkk.pl 10 mbps to z Londynu też uzyskasz 10 mbps(!) - czy to takie trudne do pojęcia?

Co to wg ciebie znaczy "bezpośrednio" ???? Moje pakiety lecą do Londynu DOKŁADNIE tą samą trasą co twoje.
r00t
Administrator

Postprzez r00t » wtorek, 12 paź 2010, 18:41

1. Jestem wpięty dokładnie do tego samego switcha co ty tylko do innego portu. Ty jesteś wpięty via urządzenie do transmisji danych via sieć TV ja skrętką.

2. jak coś jest nie tak z transferami zgłoś to.

3.
Nie wiem dlaczego w ogóle wspominasz o czymś takim, że skoro max ściągania z Londynu będę miał 10 M to oni będą mi max tyle samo wysyłać. To jakiś absurd.

No to jest absurd... nie rozumiem tego zdania.

A ty nie rozumiesz o czym piszesz... mi już się nie chce gadać, bo widocznie ty wiesz lepiej ode mnie co gdzie jest wpięte i jak działa internet - poddaje się.

Na zakończenie tej jałowej gadki dwa testy:

Obrazek

Obrazek

Oba zrobione z domu zza modemu - dokładnie takiego samego jak twój.
r00t
Administrator

Postprzez r00t » wtorek, 12 paź 2010, 21:25

"Jeżeli możesz uzyskać z tkk.pl 10 mbps to z Londynu też uzyskasz 10 mbps(!) - czy to takie trudne do pojęcia?"

To zdanie oznacza, że jeżeli możesz uzyskać 10 mbps z serwera w Kołobrzegu, który znajduje się w TKK to także z Londynu możesz tyle uzyskać, czyli z serwera speedtest.net zlokalizowanego w Londynie.

Naprawdę w zadziwiający sposób rozumujesz.
r00t
Administrator

Postprzez r00t » środa, 13 paź 2010, 00:14

Tak? To wykonaj kilka testów na serwerze w Kołobrzegu i Londynie i wklej tutaj wyniki.

I powtórzę jeszcze raz, jeżeli coś nie działa poprawnie, należy to zgłosić.
r00t
Administrator

Postprzez Palacz » środa, 13 paź 2010, 08:17

Prawda jest taka ,że internet w Tkk to jedno wielkie GÓWNO . Pieprzenie tylko nie to nie nasza wina , u nas jest wszystko ok . Już mnie do szału to doprowadza . Jedno jest pewne jak bym miał alternatywę to na pewno z usług tkk bym nie korzystał . W tkk zawsze wiatr w o czy wieje . Podnieśliście prędkość i co z tego zero stabilności łącza oszukujecie ludzi na prędkościach w poszczególnych pakietach . Może jeszcze więcej wentylatorów postawcie przy serwerach , żeby lepiej chodziło .Druga sprawa co to za gadanie trzeba zadzwonić . Przecież jako admin strony masz dostęp do adresu ip . Wystarczy trochę chęci i problem rozwiązany .
Palacz
Dyskutant

Postprzez r00t » środa, 13 paź 2010, 08:59

@Palacz: powiedz jak można polemizować z argumentami typu "gówno". Nie da się. Albo masz trochę kultury i chcesz załatwić sprawę jak dorosły człowiek, dzwoniąc lub nawet pisząc maila, albo chcesz sobie trochę publicznie ponarzekać. Łatwo jest anonimowo pyskować na forum. Zadzwoń do jakiejś instytucji i zacznij się wypowiadać takim językiem... gwarantuje ci, że nikt nie będzie ciebie słuchał.

A jak masz zamiar pisać maila, to nie podpisuj się "Palacz" tylko podpisz się imieniem i nazwiskiem. Dodaj też jakiś sensowny opis techniczny problemów i podaj numer telefonu. Jeżeli napiszesz "gówno" to mail wyląduje w koszu tak samo szybko jak dotarł do skrzynki pocztowej.

Forum to forum, tutaj awarii się nie zgłasza. Każde zgłoszenie problemu technicznego via oficjalne kanały komunikacji jest rejestrowane w systemie a forum do takich kanałów nie należy. Spróbuj ponarzekać na forum TPSA czy Netii, ciekawe czy ktoś przyjmie zgłoszenie awarii w ten sposób.

A tak na marginesie, owszem mogę sprawdzić IP, i sprawdziłem twój. Masz router podłączony do modemu. Widziałem też twoje testy prędkości, jest kilka na poziomie 22+ i kilka około 10 - 11 mbps. Założę się że te pierwsze robione bezpośrednio drugie po WiFi (o wifi i modemach pisałem kilka postów wyżej).

Jak korzystasz z sieci po WiFi miej na uwadze to, że różnie ona może działać. Ja w domu mam na przykład kilka kanałów na których sieć mi nie chodzi w ogóle (zakłócenia) i kilka na których z pokoju do pokoju wyciągam przy pomyślnych wiatrach właśnie 10 - 11 mbps, wieczorem około 8. Jeżeli w twojej okolicy takich routerów pracuje dużo to wydajność sieci bezprzewodowej spada, a jeżeli dodatkowo pojawią się w jakiś zakłócenia (radiowe, lub elektryczne) to transfer może spaść nawet do kilku mbps.
r00t
Administrator

Postprzez bumerang » wtorek, 19 paź 2010, 20:50

A ja nie narzekam na neta w TKK. Przed przyspieszeniem faktycznie parę dni chodziło różnie ale od tamtego czasu może raz przez chwilkę coś się zblokowało a tak chodzi bez problemu.
bumerang
Rozgrzewa się

Re: Przyspieszenie najwolniejszego internetu

Postprzez halomistrz » niedziela, 24 paź 2010, 14:37

halomistrz napisał(a):Pytanie do admina czy TKK planuje w najbliższym czasie zwiększyć prędkość dla abonentów mających w tej chwili 512kB/ 128kb za 35zł? Pytanie pojawia się z zasadniczego powodu,konkurencja kołobrzeska za tą samą kwotę proponuje 2MB/512kb.Ja osobiście nie chciałbym zmieniać operatora,ale osoby z najniższym abonamentem są od dawna pokrzywdzone (u nich net nie przyspieszył) i w tej sytuacji TKK powinno jak najszybciej wykonać ruch w tej kwestii.Proszę w imieniu tych osób o jak najszybszą odpowiedź.

Informacja dla posiadaczy łącza 512kB-w biurze obsługi klienta otrzymałem informację że do końca roku ta prędkość również ulegnie przyspieszeniu (nareszcie)-CZEKAMY
halomistrz
Bywalec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wsk - tkk