DiamondBack napisał(a):Nie musisz pisać za każdym razem bym się dokształcał, bo część pojęć znam dobrze - co najwyżej niefachowo stosuję nazewnictwo. Dlaczego więc nie zrezygnować z modemów i mieć od razu finalnie skrętkę u klienta i dzięki temu oferować lepszy ping jak ma to np Vectra?
DiamondBack napisał(a):to po co piszesz jeszcze raz to samo? Ja nie piszę o tych dalszych pingach a o tym co jest jeszcze wewnątrz TKK, bo uważam, że 12-14 ms to za dużo. Pokazałeś wyniki gdzie masz po 2ms pingu stąd moje zdanie, że i ja, klient mogę taki mieć. Mam za duże wymagania?
DiamondBack napisał(a):Dobra tylko skąd ja mam tą wiedzę zdobyć?
DiamondBack napisał(a):Jak pójdę do was to mi pokażecie dlaczego jest tak a nie inaczej? Nie szukam dziury w całym. Ale też nie jestem klientem któremu zależy tylko na działającym internecie dla gg i NK.
A poza tym, każesz mi porównywać TV z TV a później masz pretensję, że ja jestem niedokształcony, bo przecież jasne jest, że ISP w Warszawie będzie miał lepszy kontakt ze światem niż z Kołobrzegu. Faktycznie - jaki ja głupi i mało domyślny jestem.
DiamondBack napisał(a):Czyli z całej tej dyskusji wiem jedno - problem leży (również) po stronie modemów które same w sobie robią spore opóźnienia.
DiamondBack napisał(a):Największy ISP - UPC swoje prędkości ma wirtualne (limituje p2p), dodatkowo stosuje dziwne praktyki typu opłaty za WSZYSTKO. Więc UPC nawet nie ma co brać pod uwagę. Reszta już trochę lepiej.
Sprawa już dla mnie jest wyjaśniona. Zrozumiałem różnicę pomiędzy ethernetem (wcześniej myliłem to z siecią LAN) a CATV. Może kiedyś będzie migracja z modemów na skrętki.
DiamondBack napisał(a):r00t napisał(a): A ping? Nie wiem po co się na nim aż tak mocno skupiać, jak ktoś nie gra w gry, to nawet przy pingu 2000ms może spokojnie korzystać z sieci i wyciągać maksymalne prędkości na łączu... byle nie było utraconych pakietów.
Bardzo często ludzie wiążą ping z przepustowością... a tak naprawdę jedno z drugim wiele wspólnego nie ma - oprócz sytuacji gdzie wysycone łącze powoduje wzrost opóźnienia i utratę pakietów.
Chyba o jedno zero za dużo się pojawiło.W każdym, bądź razie "spokojne" korzystanie z neta jest gdy pingi nie przekraczają 150ms bo inaczej widać jak strona się ładuje (i tu mówię z własnego doświadczenia a nie z teorii)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość