0wn4g3 napisał(a):WZT, przecież "Helikopter..." to raczej dokument fabularny. W miarę wiernie opowiada autentyczne wydarzenia z zadymy w Somalii. Więc nie rozumiem czemu oczekujesz logiki od wojny?
Poszukaj książeczki "Day in hell" czy coś w ten deseń (jak sobie dokladnie przypomne tutul to zapodam). Tam jeden z oficerów opisuje całą historię i nie zostawia suchej nitki na szczeblu dowodzenia i analitykach
Ja osobiście z filmów wojennych kocham kino Mistrzów, ale mam swoj specyficzny ranking. Moje top10:
No1. "Czas Apokalipsy" - mogę oglądać w nieskończoność, jest baaardzo psychodeliczny. Tak przy okazji. "Apocalypse now" często jest klasyfikowany jako horror (sic!).
No2. "Full Metal Jacket" - ab-so-lut-nie trzeba obejrzećPolecam do obejrzenia łącznie z drugim dziełem Mistrza Kubricka:
No3. "Ścieżki Chwały" (Paths of Glory) 1 WŚ. Niekoniecznie o samej wojnie...
No4. "Okręt" Petersena, film rewelacyjny, ale i tak książka lepsza
No5. "Pluton" - Oliver Stone. Doskonały film, rewelacyjny jak zawsze[ url=http://www.gonemovies.com/WWW/MyWebFilms/Oorlog/platoonBunny.jpg]Willem Dafoe[/url], Tom Berenger, Charlie Sheen, Forest Whitaker, Johnny Depp...
No6. "Upadek" Cholernie ciężki, ale warto obejrzeć... Evoe się popłakała w ostatnich minutach filmu
No7. "Bestia Wojny" lub właśnie "Potwór". Obłędna atmosfera zaszczucia.
No8. "Szeregowiec Ryan" Powala rozmachem, ale jednak mimo wszystko czegoś mu brakuje...
No.9 "Hotel Rwanda" Kto nie widział - OGLĄDAĆ! Na pozycji 9 plasuję go ex aequo z:
"Łzy słońca" - Taki sobie B. Willis, ale reszta podana przepysznie![]()
No.10 "Wróg u bram" Heh... Legenda, ale ładnie zekranizowana"Stalingrad, Stalingrad, Deutsches katastrophen Stadt" ^^
I tyle
Fakt, wymieniłeś najlepsze filmy
Dodałbym jeszcze tylko " Kompanię Braci"

Polecam do obejrzenia łącznie z drugim dziełem Mistrza Kubricka:
"Stalingrad, Stalingrad, Deutsches katastrophen Stadt" ^^