j0shu4 napisał(a):nie napisalem ze AP w trybie routera jest bezpieczniejszy to akurat nadinterpretacja z twojej strony , napisalem ze zostawianie konfiguracji abonentowi ktory tworzy luki w zabezpieczeniach swojej sieci jest niebezpieczne
malo zaawansowany opjciec rodziny kupujac na prosbe syna ww urzadzenie nie wzywa informatyka , jego syn przychodzi ze swoimi kolegami i konfiguruja siec
teraz rozumiesz ? a teraz sedno znasz przypadki dzialania AP bez routingu w trybie bridge
ok ja tez znam, u mnie nawet dziala tyle ze nie poprawnie , polaczenie jest zrywane to primo
secundo przy wewnetrznym adresie ip zaczynaja sie problemy z konfiguracja urzadzenia ktore ma przypisana klase np. 192.168.0..... a twoj adres np. 192.168.3..... , znam urzadzenia wifi ktore nie maja mozliwosci zmiany klasy podsieci i co wtedy ? problemy wychodza takze przy konfiguracji takiego punktu dostepowego dla zew.ip , jezeli twierdzisz ze sie myle nie ma sprawy , w poniedzialek przynosze dwa rozne AP i robimy testy konfiguracji i dzialania takiej sieci w ramach twojej
piszesz ze most to przedluzenie skretki a co w takim razie z adresami MAC ? zalecasz klonowanie czy uzywanie roznych ? bo problem pierwszy przy takim polaczeniu to modem
czy pozwala na mostkowanie kart z roznymi adresami MAC ?
inna sprawa konfigurowanie AP przez abonenta, co z konfliktami IP zle skonfigurowanego AP , bierzesz to na siebie czy na bogu ducha winnego abonenta
a teraz powiedz mi dlaczego AP w trybie bridge ktory zalecasz u mnie dziala np. kilka minut po czym nastepuje przerwa i ponownie dziala, sprawdzone na dwoch roznych urzadzeniach
zglaszalem ci to przeciez wtedy rozlozyles rece
chcialem dawno skonczyc ten temat bo brniemy w dziwne rejony ale ok
..rejony nie są dziwne. Otóż na początek polecam zajrzeć do literatury technicznej i poczytać co to jest most (bridge) w sieciach komputerowych i czym to się różni od routera... ...już? ....a teraz dalej... pisząc przedłużenie skrętki nie miałem na myśli funkcjonalności od strony abonenta tylko istotę sprawy... otóż most dla urządzeń sieciowych >> JEST PRZEŹROCZYSTY << ...co to oznacza? ano to że NIE MA adresu MAC i nie ma adresu IP - mówię o stronie tej użytkowej bo normalne że ma MAC i IP ale przeznaczony do ZARZĄDZANIA TYLKO!... Nie należy MIESZAĆ tych pojęć... i to miałem na myśli pisząc o przedłużeniu skrętki... ani komputer ani modem TKK >> NIE WIDZĄ << żadnego urządzenia pomiędzy. Czyli to de facto jest to przedłużenie skrętki...
Nie wiem co miałeś na myśli pisząc o klonowaniu MACów, o IP i innych rzeczach (papka o wszystkim i o niczym)... ale wiem, że nie wiesz co to jest MOST w sieci komputerowej.
Co do reszty TKK zapewnia urządzenie "wash and go" czyli zero stresu zero problemu - plug and play... proste. Jeżeli ktoś czuje się mocny i wie JAK KUPIĆ i SKONFIGUROWAĆ most proszę bardzo nie zabraniamy... ...zabraniamy tylko NATów.
Mnogość urządzeń i podejść do tematu przez producentów wyklucza stworzenie jednej uniwersalnej instrukcji obsługi... bo w różnych urządzeniach różnie się to nazywa...
Na zakończenie radzę najpierw poczytać potem zabierać głos...
Proszę bardzo jeden strzał goglem i już jest wynik
http://www.dlink.pl/?go=jN7uAYLx/oIJaWV ... wWteLfZw==
To urządzenie jest typowym mostem... Ethernet-to-Wireless .. powinno działać podłączone do modemu TKK a nie do komputera (teoretycznie) ...nie wszystkie urządzenia wifi mają funkcjonalność mostu!
ps. a tak na zakończenie to chyba trzeba będzie kupić jeden egzemplarz, przetestować i polecać go abonentom... bo temat zaczyna się pojawiać coraz częściej...
ps2. dlaczego u ciebie nie działa - nie wiem - być może zła konfiguracja być może urządzenia twoje nie są 100% mostami lub nie maja takiej funkcjonalności... odpowiedzi może być wiele.
ps2. a 13tolatek potrafi postawić AP w trybie NAT tak żeby był bezpieczny? - nie rozumiem tego argumentu... i nie była to tez nadinterpretacja... wyciągałem wnioski z twojego toku rozumowania... czy most czy nat i tak się trzeba trochę orientować... Jak coś się robi na własną rękę a przy tym się na tym nie zna do końca - trzeba liczyć się z ewentualnymi konsekwencjami. TKK swoją propozycje ma w tym zakresie... pisałem o ty wyżej.