Dotyczy wszystkich pracujących

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Dotyczy wszystkich pracujących

Postprzez Konsul » niedziela, 28 paź 2007, 19:08

I obniżka składki rentowej poszła w piz... Używając słownictwa PO, Tuskomatołki nie zasypują gruszek w popiele, i zabierają ludziom pieniądze, pewnie zbierają na obiecany cud. Widać według PO obniżka podatków następuje poprzez ich zwiększenie.

http://wiadomosci.onet.pl/1630498,10,po ... ,item.html
Konsul
Gwiazdor

Postprzez dziadek » niedziela, 28 paź 2007, 19:44

złapiesz się w dolnej grupie na mniejszy rentowy,chyba że dostaniesz podwyżkę.
no ale dwóch srok za ogon sie nie da.
dziadek
Twardziel

Re: Dotyczy wszystkich pracujących

Postprzez killer » niedziela, 28 paź 2007, 21:04

Konsul napisał(a):I obniżka składki rentowej poszła w piz... Używając słownictwa PO, Tuskomatołki nie zasypują gruszek w popiele, i zabierają ludziom pieniądze, pewnie zbierają na obiecany cud. Widać według PO obniżka podatków następuje poprzez ich zwiększenie.

cóż-trzeba jednak pamietac o sprawach ważniejszych niż obiecanki cacanki...pracuj lepiej dostaniesz od firmy podwyżkę a nie licz że dostaniesz coś za darmo!nie wystarczy udawac i liczyc na wyrwane państwu pieniązki...Kaczotworki obniżając część składek za chwile podniosłyby inną i wyszlibysmy na 0!
killer
Ważniak

Postprzez Demurrer » niedziela, 28 paź 2007, 21:14

Mówi Ci killer coś pojęcie zmniejszania kosztów pracy? Wiesz, że obniżenie składki rentowej było jednym z takich kroków, których celem jest zwiększenie konkurencyjności polskich przedsiębiorostw, zwiększenie zasobności portfeli konsumentów, co będzie miało przełożenie na rozruszanie gospodarki, a co najważniejsze ułatwianie tworzenia nowych miejsc pracy. Oczywiście obniżka nie była duża, ale jeśli nawet tyle zabierają to znaczy, że nie ma co liczyć na jakiekolwiek zmniejszenie kosztów pracy, co jest złowrogą wróżbą.

Nie myśl o portfelu Kowalskiego i jego podwyżkach, ale pomyśl o skutkach makroekonomicznych takich posunięć. Druga Irlandia? Śmiech.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez killer » niedziela, 28 paź 2007, 21:24

mi moze i mówi ale 99% zainteresowanych w tym i Konsul i ja zyje swym portfelem i już!
czemus kurde nie startował?marnujesz sie ze swa wiedzą...via TV Trwam mogłbyś nauczac taka ciemna mase jak ja i mi podobni.
a takie posunięcia nie miały dla przedsiębiorców znaczenia-byłyby ważne gdyby były początkiem a nie jednorazowa reklamówką żeby zasłonić kiepskie notowania władzy i zamaskować aktualne wtopy
killer
Ważniak

Postprzez dziadek » poniedziałek, 29 paź 2007, 06:15

nie zgadzam sie na partyjne przepychanki w tym temacie.
Młodym bardzo lekko przychodzą rozwiązania nie swoich problemów.
Koszty pracy można zmniejszyć innymi rozwiązaniami.

Może popatrzmy na to z tej strony:
http://emerytury.wp.pl/POD,3,a,2,b,4,wi ... 633789.588
dziadek
Twardziel

Postprzez Konsul » poniedziałek, 29 paź 2007, 06:25

killer napisał(a):mi moze i mówi ale 99% zainteresowanych w tym i Konsul i ja zyje swym portfelem i już!
czemus kurde nie startował?marnujesz sie ze swa wiedzą...via TV Trwam mogłbyś nauczac taka ciemna mase jak ja i mi podobni.
a takie posunięcia nie miały dla przedsiębiorców znaczenia-byłyby ważne gdyby były początkiem a nie jednorazowa reklamówką żeby zasłonić kiepskie notowania władzy i zamaskować aktualne wtopy

Żyję własnym portfelem i dzięki zablokowaniu obniżenia składki rentowej, przedmiotowy portfel będzie miesięcznie chudszy banknot 50 zł.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Demurrer » poniedziałek, 29 paź 2007, 08:04

dziadek napisał(a):nie zgadzam sie na partyjne przepychanki w tym temacie.
Młodym bardzo lekko przychodzą rozwiązania nie swoich problemów.
Koszty pracy można zmniejszyć innymi rozwiązaniami.

Może popatrzmy na to z tej strony:
http://emerytury.wp.pl/POD,3,a,2,b,4,wi ... 633789.588

Tu jest mowa o ograniczaniu przywilejów emerytalnych , a nie o ograniczaniu kosztów pracy. To są dwa odrębne zagadnienia i oba wymagają działań. Najprościej jest podwyższyć obciążenia fiskalne. Ale to nie jest rozwiązanie żadnego problemu.

Jeśli PO ma tyle do zaoferowania to zamiast drugiej Irlandii będziemy mieli drugą Szwecję,... ale tylko w zakresie wysokości podatków.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Semerchet » poniedziałek, 29 paź 2007, 16:05

killer napisał(a):
Konsul napisał(a):I obniżka składki rentowej poszła w piz... Używając słownictwa PO, Tuskomatołki nie zasypują gruszek w popiele, i zabierają ludziom pieniądze, pewnie zbierają na obiecany cud. Widać według PO obniżka podatków następuje poprzez ich zwiększenie.

cóż-trzeba jednak pamietac o sprawach ważniejszych niż obiecanki cacanki...pracuj lepiej dostaniesz od firmy podwyżkę a nie licz że dostaniesz coś za darmo!nie wystarczy udawac i liczyc na wyrwane państwu pieniązki...Kaczotworki obniżając część składek za chwile podniosłyby inną i wyszlibysmy na 0!

killer, sprawiasz wrażenie niedouczonego ucznia, piszesz o firmie ?
Rząd obniżył koszty pracy, zmniejszając koszty stałe( w wielu warunkach) pracodawcy, albo inaczej mówiąc dokonał tego na rzecz pracownika za plecami pracodawcy. To miał być długofalowy stan na rzecz rynku pracy, który owocowałby obniżką kosztów pracy.
Jeśli pracujesz w co wątpię , to oddaj te kilkadziesiąt złotych, które teoretycznie dostałeś na rzecz stowarzyszeń , mogę Ci jedno wskazać.
Jestem zdymiony zacietrzewieniem , wręcz głupotą , Ty nie chcesz podwyżki ? :lol: :lol:
Semerchet
Ważniak

Postprzez killer » poniedziałek, 29 paź 2007, 21:04

Semerchet napisał(a):
killer napisał(a):

killer, sprawiasz wrażenie niedouczonego ucznia, piszesz o firmie ?
Rząd obniżył koszty pracy, zmniejszając koszty stałe( w wielu warunkach) pracodawcy, albo inaczej mówiąc dokonał tego na rzecz pracownika za plecami pracodawcy. To miał być długofalowy stan na rzecz rynku pracy, który owocowałby obniżką kosztów pracy.
Jeśli pracujesz w co wątpię , to oddaj te kilkadziesiąt złotych, które teoretycznie dostałeś na rzecz stowarzyszeń , mogę Ci jedno wskazać.
Jestem zdymiony zacietrzewieniem , wręcz głupotą , Ty nie chcesz podwyżki ? :lol: :lol:

ufff... obniżka kosztów pracy miała na celu zwiększenie realnego wynagrodzenia pracowników, dobre sobie-polecam wszelkiej maści tabelki publikowane wszędzie-od Faktu Wyborczej aż do Gazety Prawnej i Rzepy - to był miód na umysły pracujących Polaków lany przez Zytę.
a gdzie tu zacietrzewienie?jestes jakims kapitalistycznym karłem z pejczem w ręce który obnizone koszty pracy chciał zachowac dla siebie i teraz żal jak rozumiem...nie będzie na new mondeo?
a o podwyżkę walczyłem, walcze i walczyc bede ale u pracodawcy a nie ustawodawcy-kto mysli i marzy o innym rozwiązaniu ten fantastą jest i basta :lol:
killer
Ważniak

Postprzez Semerchet » poniedziałek, 29 paź 2007, 22:04

Koszty pracy drogie dziecię młodego umysłu wypranego na Granicznej to:
podatki, płacone w formie zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych w tym wypadku, zus na który się składa m.in. składka rentowa, wypadkowa, chorobowa i emerytalna i inne zdrowotna, FGŚP,FP.
Wobec powyższego, jak rząd ten twój zakłamany wprowadzi obiecany podatek liniowy - dochodowy, ty będziesz protestował i powiesz , że to pracodawca ma Tobie dać podwyżkę ? :lol: Pracodawca miałby zostać przy starych progach podatkowych i udawać , że go to nie dotyczy ? Przecież to co popychasz to nic więcej nie oznacza jak nic nie robienie przez jakikolwiek rząd.
Skąd ten Twój pracodawca ma wziąć na podwyżkę dla Ciebie ? Przecież wszyscy twierdzą , że koszty pracy są za wysokie, nie można ich ograniczyć dając podwyżkę, o której wspominasz bez ograniczenia kosztów pracy, a więc bez pomocy rządu. Twój szef może najwyżej rozwijać firmę , a to nie oznacza zmniejszenia stałych kosztów pracy.
Stary, pij mleko i graj w warcaby :lol: :lol: [/quote]
Semerchet
Ważniak

Postprzez Demurrer » wtorek, 30 paź 2007, 07:46

Killer, czyżby tymi postami silącymi się na niby-argumentację,wbrew wszelkiej logice, właśnie tak walczysz o podwyżkę u swojego PeOwskiego pracodawcy? :D

Ale to się nie nazywa lepsza praca, za którą należy się podwyżka. To się nazywa wazelina.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez killer » wtorek, 30 paź 2007, 21:57

Jak można sądzić po postach omnibusów, wiekszość wprowadzonych w błąd powina się wstydzić tego, że nie wnika tylko przyjmuje do wiadomości...Może ludzie chcieli w to uwierzyć, nie wpadliście na to?

W przeciwieństwie do ciebie Demi moja praca ma wymierny efekt - Twego dorobku zawodowego jak sądze jest hm...niewiele-nie licząc oczywiście tutejszych postów. Co do podwyżek - nie zabiegam:-) bo nie muszę :-)
A co do pracodawcy i wazeliny-każdy sądzi w/g siebie :lol: :lol: :lol:
killer
Ważniak

Postprzez Demurrer » środa, 31 paź 2007, 09:19

Killer, co Ty możesz wiedzieć o moich osiągnięciach zawodowych? Nawet nie wiesz czym się zajmuję, a jak bym Ci powiedział to i tak byś niewiele zrozumiał.

Desperacki tekst. Naprawdę.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Colberg » środa, 31 paź 2007, 12:20

Jasne. Jasne. Tnijcie sobie składki socjalne, tnijcie... Ale nie płaczcie potem, że wiek emerytalny to 80 lat (dla kobiet i meżczyzn), koniec z wcześniejszymu emeryturkami dla wojska, policji i innych darmozjadów itp.

A swoją drogą - czy Konsul pobierał nauki w pełnym zakresie? W jednej linijce potencjalny wulgaryzm i rażący błąd frazeologiczny - to trochę sugestywne...
Colberg
Ważniak

Następna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze