Czy warto krytykowac?

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez Sowa » sobota, 25 sie 2007, 09:50

Sowa
Dyskutant

Postprzez r00t » sobota, 25 sie 2007, 10:49

...krytyka jest bardzo pożyteczna, ale konstruktywna krytyka - jak pisał FiDo taka, która oprócz samego krytykowania poprze przedstawione tezy rzeczowymi argumentami.

Czasami na forum daje się zauważyć taki owczy pęd w "chwaleniu jak leci" i rzeczywiście, jeżeli ktoś powie, że to wcale nie jest takie "cool" to zaczyna się wieszać na nim psy.

Nie wyrażanie niepochlebnego zdania ma też podłoże socjologiczne. Coś w stylu "nie będę niemiły to dla mnie też będą mili" lub "jak będę miły to może jakieś korzyści z tego będą". Chyba lepiej nie mówić nic, niż utwierdzać kogoś, kogo dzieło nie jest najwyższych lotów, że jest wielkim artystą.

Moim zdaniem jeżeli ktoś skrytykowany (konstruktywnie z uzasadnieniem) reaguje atakiem (publicznym lub prywatnie) to można stwierdzić, że ma problemy z zaniżoną samooceną, lub z oceną własnej pracy.

Przyznam, że ja bardzo ograniczam swoje krytykowanie - tak dla świętego spokoju. Nieumiejętność reakcji na krytykę moim zdaniem jest bardzo powszechna na tym forum i ogólnie w Polsce chyba.

Jeżeli ktoś chce skrytykować moją wypowiedź - proszę bardzo. Ale konstruktywnie :)
r00t
Administrator

Postprzez Vin » sobota, 25 sie 2007, 16:37

Vin
Uzależniony

Postprzez Vin » sobota, 25 sie 2007, 18:35

zakłada mowisz ..... ;)

sama sobie zaloze :twisted:

no dobra moze juz koniec z moimi majtkami :wink: :lol:

mialo byc o krytykowaniu :D
Vin
Uzależniony

Postprzez Sowa » sobota, 25 sie 2007, 20:38

Czytając tekst przestraszyłem się. Tak poważna groźba jest warta sprawdzenia.
Kiedy idziemy na to dno? :lol:
Sowa
Dyskutant

Postprzez fifka » niedziela, 26 sie 2007, 14:28

Konstruktywna krytyka hmmm....o niewielu można powiedzieć,że potrafią ją stosować.W szkołach tego nie uczą.Ja radzę sobię w ten sposób:domagam się jej,pytam dlaczego oceniono mnie w taki a nie inny sposób.Kiedyś reagowałam histerycznie buuuu ktoś mnie krzywdzi i najczęściej otoczenie zgadzało się z krytyką,bo kto lubi słuchać biadolenia.Teraz twardo proszę o powody i kiedy rzeczywiście chodzi uwagi mające na celu usunięcie moich faktycznych błędów zamykam dziób.Gorzej jest kiedy robią nam to dla samej radochy z dokopania,tu masz dwa wyjścia:albo się zrewanżujesz(nie radzę-kłótnia z idiotą jest bezcelowa)albo odpuścisz.Agresywna krytyka ma natomiast jedną zaletę,o której nikt nie wspomniał...uczy empatii,teraz ugryzę się w język,albo amputuje palce zanim powiem lub napiszę coś złośliwego,chociaż czasem korci :twisted:
fifka
Nowicjusz

Poprzednia strona

Powrót do :: hydepark