przez Colinare » środa, 8 sie 2007, 16:30
skorpion, ja rozumiem wściekłość PO. Wszak sondaże przed wyborami do parlamentu dawały zwyciestwo PO. Prezydent Tusk, premier z Krakowa. PO już zdążyła podzielić skóre na niedzwiedziu, kogo na jakie stołki dać. I co? Niemiła niespodzianka.
Jestem daleki od popierania PiS. Ale jestem też sceptyczny wobec PO. Jestem spoza tego układu wiec widzę co obie partię robią. Ten rząd może nie jest najlepszy (wszak to rząd socjaletatystów z PiSu, narodowych socjalistów z LPR i populistów z SRP). I mimo, iż jest to rząd lewicowy i daleki od doskonałości to jest lepszy od wcześniejszych rządów. Niektóre pomysły są nawet dobre, niektóre złe. Przynajmniej można mówić, o niektórych rzeczach co wcześniej było zakazane (np. tv wyemitowała ostatnio Nocną zmianę).
Ale winna za taki rząd jest również ... Platforma. Już zapomneliście jak to PiS chciał koalicji z Platforma? Oferował resorty gospodarczy, taka koalicja była całkiem znośna. Konserwatywno-liberalny rząd? Czemu nie. Jednak Platforma chciała mieć resorty siłowe i odpowiadać za politykę zagraniczną, tragedia. Gospodorki rzecz jasna nie chcieli bo zaraz by sie okazało, że nie są wcale tacy liberalni jak twierdzą. Inna rzecz, że taki rząd by się z pewnością skomprowitował i kto wygrałby nastepne wybory? SLD. Z całymi zastępami Biedroniów, Niemców, itd. Poza tym odnoszę wrażenie, że Platforma nie ma programu w ogóle prócz jednego punktu: krytykować rząd.
I wam wstyd, ze w za granicą w lewicowej prasie mówią o nas źle? Z resztą nie ma co sie dziwić skoro wiedzą o tym co sie dzieje w Polsce czerpią od takich ludzi jak Geremek. Poza tym fakt, że nas krytykują świadczy o dobrze prowadzonej polityce zagranicznej, ja zacząłbym się martwić gdyby nas chwalono.