Rada Oswiatowa

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Demurrer » poniedziałek, 18 cze 2007, 19:14

ŁUkasz napisał(a):Ostatnio Panie Prawnik przegrałeś w sprawach prawnych potyczkę z wyszukiwarką Google. Oto Twoje kwalifikacje:) a temat chyba był związny z Radą Oświatową więc dyskutujmy w tym temacie :]

Nie dość, że obrażasz to jeszcze kłamiesz Panie radny.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Bruno » poniedziałek, 18 cze 2007, 19:15

ŁUkasz napisał(a):Ostatnio Panie Prawnik przegrałeś w sprawach prawnych potyczkę z wyszukiwarką Google. Oto Twoje kwalifikacje:) a temat chyba był związny z Radą Oświatową więc dyskutujmy w tym temacie :]

panie radny, bardzo prosze nie zanizanie poziomu wypowiedzi (zalozylem ten temat, a pan radny atakuje wszystko co sie rusza i ma inne zdanie niz pan radny - za chwile poprosze moderatorow o dzialanie).
Bruno
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 18 cze 2007, 19:16

Bruno napisał(a):
BLAaa napisał(a):Ja swoje zdanie na temat RO, a raczej jej regulaminu powiedziałem na sesji i chwile po głosowaniu dziennikarzom TKK.
Teraz poczekam co dalej będzie.

Milo by bylo, jakbys i nam tu chociaz glowne tezy zaprezentowal... Jestem szczerze zaintertesowany...

To nie tajemnica.
Regulamin nazwałem "gniotem", za co parę osób miało do mnie delikatne pretensje.
Nie podobał mi się prawie w całości, widziałem w nim sprzeczności, szczególnie brakowało mi reprezentacji rodziców, uczniów i ... nauczycieli, przy czym argument, że dyrektorzy to też nauczyciele, wcale mnie nie przekonuje.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Bruno » poniedziałek, 18 cze 2007, 19:18

BLAaa napisał(a): i ... nauczycieli, przy czym argument, że dyrektorzy to też nauczyciele, wcale mnie nie przekonuje.

Miedzy dyrekcja, a nauczycielami istnieje dosyc czesto oczywista roznica interesow...
Bruno
Rycerz forum

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 18 cze 2007, 19:20

Ale żeby było jasne - sama idea mi nie przeszkadza.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Bruno » poniedziałek, 18 cze 2007, 19:21

BLAaa napisał(a):Ale żeby było jasne - sama idea mi nie przeszkadza.

Tez jestem jak najbardziej za, z zaznaczeniem spolecznego udzialu zainteresowanych grup - wszystkich.
Bruno
Rycerz forum

Postprzez j0shu4 » poniedziałek, 18 cze 2007, 19:27

ŁUkasz napisał(a):rodzice- bez urazy dla żadnego z wyminionych zawodów- ojciec hydraulik, matka księgowa: przyszłośc kołobrzeskiej oświaty i rozwiązań systemowych jej dotyczących. no prosze Cię, to że czyjeś dziecko uczy sie w szkole nie upoważnia chyba do decydowania o oświacie. A jesli jakis rodzic bedzie chciał wyrazić swoje zdanie w tym gremium, to nie wierzę, że nie zostanie wysłuchany.

z calym szacunkiem ale wlasnie to nas upowaznia do wspoldecydowania o losach naszych dzieci w szkole
nie dyrektorskie interesy , umowy na ksiazki itd
to ze jestes radnym nie znaczy ze wiesz wszystko i o wszystkim , wrecz przeciwnie wiecej pokory by sie przydalo i merytorycznej dyskusji
zamiana mleka na whisky to nie powod do olewania tych ktorzy cie wybrali
j0shu4
Moderator

Postprzez j0shu4 » poniedziałek, 18 cze 2007, 19:36

o lekcewazacy stosunek do ludzi prezentowany przez ciebie w postach powyzej
o to mi chodzi
j0shu4
Moderator

Postprzez Bruno » poniedziałek, 18 cze 2007, 19:38

ŁUkasz napisał(a):
Oczywiscie, " to nas upowaznia do wspoldecydowania o losach naszych dzieci w szkole" ale już np. do pomysłów centarlizacji/decentralizacji finansów w oświacie niekoniecznie. i mówie właśnie o tym, a nie o sposobie wychowywania dzieci w szkole o którym ty piszesz. Do tego jest chyba rada rodziców. Czyż nie??

I tak taka rada nie ma mocy sprawczej, o decentralizacj/centralizacji i tak bedzie decydowac RM - czyz nie ?? I nie ograniczaj tutaj do szkoly zadan rodzicow, na poziomie miasta tez powinni miec cos do powiedzenia, chyba, ze skutecznie cchecie zamknac buzie wszystkim zainteresowanym oprocz dyrektorow.
Bruno
Rycerz forum

Postprzez Bruno » poniedziałek, 18 cze 2007, 21:55

Ustawa o systemi oswiaty mowi ze rodzice maja prawo do posiadania swoich przedstawicieli w krajowej, wojewódzkiej i lokalnych radach oświatowych (art.45-49).
Wedlug mnie ustawa o systemie oswiaty jest wazniejsza niz ustawa RM o powstaniu RO.
Ta ustawa RM lamie prawa rodzicow wynikajace z ustawy nadrzednej. RM nie stac na analize istniejacych przepisow ??
Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 cze 2007, 22:00 przez Bruno, łącznie edytowano 3 razy
Bruno
Rycerz forum

Postprzez Bruno » poniedziałek, 18 cze 2007, 21:58

ŁUkasz napisał(a):Pytanie do wojewody.

z PiS-u :wink:

Nie wojewody, tylko RM z prezydentem z jakiej partii chyba wiesz.
Bruno
Rycerz forum

Postprzez Bruno » poniedziałek, 18 cze 2007, 22:11

Dla porownania:
http://eduserwis.w.interia.pl/regulamin_ssro.htm
Tak robia na Slasku i wszystko gra...
Bruno
Rycerz forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg