Paleniu nie! - mówi poseł Hoc

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez j0shu4 » sobota, 26 maja 2007, 19:50

rysio napisał(a):
j0shu4 napisał(a):zmien lawke dzieciaku

j0shu4 napisał(a):palac w miejhscach publicznych staram sie robic to tak zeby nikomu to nie przeszkadzalo

czy muszę coś dodawać?

tak
napisz czy rozrozniasz kontekst tych wypowiedzi
chyba racze nie
:mur:
j0shu4
Moderator

Postprzez rysio » sobota, 26 maja 2007, 20:23

j0shu4 napisał(a):tak
chyba racze nie

no po prostu - najpierw każesz mi przesiadać się bo masz ochotę zapalić, a potem twierdzisz, że palisz w miejscach publicznych tak, żeby nikomu to nie przeszkadzało. według mnie to są dwa sprzeczne sądy, ale to chyba jest ot.
rysio
Terminator

Postprzez j0shu4 » sobota, 26 maja 2007, 20:26

rysio napisał(a):
j0shu4 napisał(a):tak
chyba racze nie

no po prostu - najpierw każesz mi przesiadać się bo masz ochotę zapalić, a potem twierdzisz, że palisz w miejscach publicznych tak, żeby nikomu to nie przeszkadzało. według mnie to są dwa sprzeczne sądy, ale to chyba jest ot.

staram sie wytlumaczyc ci ze zdanie "zmien lawke" znaczy to samo co spadaj , jest to moja reakcja na twoje won , moge ci to narysowac jesli jest taka potrzeba
dyskusja toczyla sie wokol projektu posla Hoca i tego miala dotyczyc
zgadzam sie w 80% z jego postulatami jednak na twoje slowo won zdecydowanie nie
tak samo jak jechaniu po palaczach jak po burej suce
taki sam czlowiek jak ja i ty i na szmacenie go nie pozwole i nie zgadzam sie
tak jestem palaczem i zastanawiam sie wlasnie czy nie zaczac nagminnie dyskryminowac takich jak ty "nienawistnie" niepalacych :twisted:
rozumiesz teraz czy jeszcze nie ?
Ostatnio edytowano czwartek, 1 sty 1970, 01:00 przez j0shu4, łącznie edytowano 1 raz
j0shu4
Moderator

Postprzez Tisaja » sobota, 26 maja 2007, 20:30

rysio
Palacze won do swoich domów - tam sobie palcie!

najpierw każesz mi przesiadać się bo masz ochotę zapalić, a potem twierdzisz, że palisz w miejscach publicznych tak, żeby nikomu to nie przeszkadzało

Ty nic, a nic nie rozumiesz? Serio, serio?
Tak mi przykro.... 8)
Tisaja
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 6759706

Postprzez Arkadiusz K » sobota, 26 maja 2007, 21:10

Palenie podczas jazdy?? Jak nabardziej przeciw, ale na parkingu to sobie moze nawet auto spalić w końcu nie moje.

Miejsca publiczne jak najbardziej nie. Puby?? A dlaczego ja mam się truć. Jak ktos chce niech pali w domu zresztą, najlepszym rozwiązaniem dla palaczy będą ceny papierosów zrównane z cenami w fracji :]
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez Tisaja » sobota, 26 maja 2007, 21:13

najlepszym rozwiązaniem dla palaczy będą ceny papierosów zrównane z cenami w fracji :]

Uuu.. wtedy palenie będzie luksusem... :lol:
I wszyscy będą zazdrościć palaczom, ze ich na to stać.... :lol:
Przepraszam... :oops:
Tisaja
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 6759706

Postprzez Bonhart » sobota, 26 maja 2007, 21:27

W czasie jazdy oczywiscie nie. Tak samo jak rozmowa przez komorke. To tylko rozprasza kierowce i zwieksza ryzyko wypadkow, ktorych w naszym kraiku i tak jest mnostwo...

A co do palenia w miejscach publicznych... to palenie w pubach powinno byc mimo wszystko dozwolone - niech bedzie wyznaczone miejsce, ale niech bedzie mozna zapalic papieroska...

Restauracje, urzedy itp. to oczywista sprawa...

Zreszta i tak fajki coraz drozsze...
Bonhart
Rycerz forum

Postprzez Vin » sobota, 26 maja 2007, 22:06

w samochodzie mozna robic ciekawsze rzeczy
paleniu w samochodzie stanowcze: NIE
Vin
Uzależniony

Postprzez rysio » niedziela, 27 maja 2007, 02:36

buractwo
rysio
Terminator

Postprzez Demurrer » niedziela, 27 maja 2007, 09:43

Najistotniejsze postanowienia omawianego projektu:

http://orka.sejm.gov.pl/proc5.nsf/projekty/1735_p.htm

1) W art. 5.
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„ 1. Zabrania się palenia wyrobów tytoniowych
1) na terenie zakładów opieki zdrowotnej,
2) na terenie szkół, w tym szkół wyższych, oraz placówek oświatowo – wychowawczych, niezależnie od wieku uczniów i rodzaju działalności edukacyjnej,
3) w pomieszczeniach zakładów pracy innych niż wymienione w p. 1 i 2,
4) w pomieszczeniach obiektów kultury i wypoczynku i innych dostępnych do użytku publicznego,
5) w środkach pasażerskiego transportu publicznego i związanych z nimi obiektach (stacje, dworce kolejowe i autobusowe, porty lotnicze, a w granicach miejscowości – także przystanki)
6) w obiektach sportowych
7) w prywatnych środkach transportu samochodowego:
a) w związku z wykonywaniem zarobkowym przewozu osób,
b) gdy pasażerami są dzieci do lat 13,
c) przez kierowcę pojazdu w trakcie jazdy,
8 ) w odległości mniejszej niż 10 metrów od wejścia do obiektów, o których mowa w pkt. 1–6

„art. 5a.
1. Właściciel lub zarządzający może wyłączyć spod zakazu określonego w art. 5.:
1) indywidualne pokoje w obiektach służących celom mieszkalnym (hotelach, schroniskach, domach studenckich, domach zakonnych);
2) wyodrębnione i odpowiednio przystosowane pomieszczenia (palarnie) w szpitalach psychiatrycznych, hospicjach, domach spokojnej starości;
3) wyodrębnione i odpowiednio przystosowane pomieszczenia (palarnie) w zakładach pracy innych niż szkoły (inne placówki edukacyjne) i zakłady opieki zdrowotnej;
4) wyodrębnione wagony w pociągach dalekobieżnych;
5) indywidualne cele i pokoje mieszkalne w obiektach podległych ministrowi właściwemu do spraw obrony narodowej, ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych oraz ministrowi właściwemu do spraw sprawiedliwości
2. W szczególnych przypadkach lekarz prowadzący leczenie może zezwolić pacjentowi przebywającemu w zakładzie opieki zdrowotnej na odstępstwo od zakazu palenia wyrobów tytoniowych.
3. W lokalach gastronomiczno-rozrywkowych dopuszczalne jest odstępstwo od zakazu palenia wyrobów tytoniowych jedynie w odrębnych pomieszczeniach, służących wyłącznie jako palarnie, spełniających wymogi, o których mowa w załączniku nr 1 do ustawy.
4. Palarnie oraz pozostałe pomieszczenia, o których mowa w ust. 1 wyłączone zgodnie z obowiązującymi przepisami spod zakazu palenia oznacza się w sposób widoczny międzynarodowym znakiem zezwalającym na palenie”.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez cushu » niedziela, 27 maja 2007, 10:03

Zakazać brzydkim ludziom przebywać w miejscach publicznych. Nikt nie ma prawa psuć humoru ładnym.
cushu
Terminator

Postprzez Bonhart » niedziela, 27 maja 2007, 12:02

simplicissimus napisał(a):
Miejsce publiczne to takie, gdzie dowolny dostęp ma ogół obywateli. I tu powinien być zakaz palenia. W parku również. W pracy - wydzielone miejsca, o ile zgodzi się pracodawca.

Ogol obywateli to ma dostep do praktycznie kazdego miejsca w naszym miescie...podajac konkretny przyklad... a idac przez park mozna palic tak albo przez miasto...ale juz na lawce w parku palic niby nie3 mozna, na przystanku w miescie tez nie...

Ja rozumiem, ze nie wolno palic w pomieszczeniach zamknietych, ale na swiezym powietrzu ograniczenia powinny byc duzo lagodniejsze,,, bo niedlugo to nawet na wlasnym balkonie palic nie bedzie mozna...
Bonhart
Rycerz forum

Postprzez Demurrer » niedziela, 27 maja 2007, 13:05

Nowelizacja nie wprowadza generalnego zakazu palenia w tzw. miejscach publicznych, ale wprowadza zakaz palenia w POMIESZCZENIACH dostępnych do użytku publicznego
plus inne zakazy szczegółowo określone w ustawie.

Jeśli więc dany "plener" nie zostanie zakwalifikowany do pozostałych wyjątków (takich jaka np. przystanek autobusowy, czy teren w odległości poniżej 10 metrów od wejścia do obiektów dostępnych do użytku publicznego) wówczas palenie jest dozwolone.

Uważam więc, że na ławce w parku J4 będzie mógł palić :)
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez telka_es » niedziela, 27 maja 2007, 13:38

Bonhart napisał(a):
bo niedlugo to nawet na wlasnym balkonie palic nie bedzie mozna...

w stanach czy w Kanadzie (nie pamiętam gdzie dokładnie...)nawet we własnym domu nie można, jeżeli dziecko nie wyraza na to zgody,
nawet palić przez okno nie możesz... bo sąsiad może donieść........
telka_es
Terminator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze