Kulinaria, sprawdzone przepisy i Wasze rady

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez mimoza » środa, 2 maja 2007, 16:46

wodę zagotować, słodką chwilę wsypać do szklanki, zalać, ostudzić, smacznego -
mimoza
Rycerz forum

Postprzez myśliwiec » środa, 2 maja 2007, 19:49

pasta primavera

potrzebujemy:
makaron penne, pomidory bez skorki, swieza bazylia, ser brie lub camembert , oliwa z oliwek i czosnek

w duzej misce salatkowej: wlewamy oliwe (ok. 2 łyzki), do oliwy wsypujemy posiekana bazylie (duzo ! ) i zmiazdzony czosnek (2 zabki) i pomidory (moga byc z puszki, bez skorki, divella polecam) - mieszamy. kroimy ser w kostke i dodajemy do "sosu".

w tym czasie gotujemy penne - al dente ;)
nie przelewamy zimna woda, odcedzamy jedynie i wsypujemy do wczesniej przygotowanego sosu, mieszamy i jemy!!!! pychotka!
smacznego

danie: tanie i blyskawiczne - 10 minut roboty
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez myśliwiec » środa, 2 maja 2007, 19:50

mimoza napisał(a):wodę zagotować, słodką chwilę wsypać do szklanki, zalać, ostudzić, smacznego -

no no no
mimoza ales wysilil umysl :)
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez Tisaja » środa, 2 maja 2007, 20:03

Konsul napisał(a):Z racji pory roku nadchodzi czas "panowania" grilla, nie ma to jak jedzonko w plenerze.
Jaka potrawa jest dla Was najlepsza? Co polecacie? Mam nadzieję, że coś ambitniejszego niż 4 piwa i kaszanka :D

Jaaasne...(choć kiszka nie wzgardzam :oops: ) :roll:

:eat:
Łosoś.. dzień wcześniej osolony , przed zawinięciem w folie aluminiowa obłozony przygotowanym masłem czosnkowym...
Jakieś 30-40 minut na grillu..... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
:eat:

edit:
Aaaa.. i koniecznie do wszelkich karkówek: sos z fety..

O jessssooo... ale bym zjadła... :lol: :lol: :lol:
Jutro robie sos z fety... :lol:
Tisaja
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 6759706

Postprzez mimoza » środa, 2 maja 2007, 20:35

myśliwiec napisał(a):
mimoza napisał(a):wodę zagotować, słodką chwilę wsypać do szklanki, zalać, ostudzić, smacznego -

no no no

jak ty w mnie makaronem to ja w Ciebie pieczarkami

pieczarki pokroić, na duzym ogniu przypiec na rudo, zalać mlekiem, zagotować, mleko odparować, doslić do smaku, dodać masła - ostudzić, wkroić zielona bazylię, /ja daję na maksa/ tak przygotowany farsz zawinąć w naleśnik, przypiec, polać smietaną, posypać utartym kiszonym ogórkiem, podawać z gorącym bulionem -
mimoza
Rycerz forum

Postprzez myśliwiec » środa, 2 maja 2007, 20:45

wow

to ja w Ciebie nielotem po grecku a propos moich wakacji za tydzien

potrzebujemy: piersi z kuraka-nielota ;), pomidory w puszce, pietrucha natka, oliwki zielone, papryka czerwona, ser feta, cebula, kostka rosolowa

pokrojona w kostke pirs smazymy na oliwie z oliwek, na osobnej patelence cebulke w piorka pokrojona i papryke w paseczki :) - podsmazone wrzucamy do kuraka. nastepnie kuraka zalewamy pomidorami z puszki, dodajemu oliwki (bez pestek), kostke rosolowa i dusimy sobie :)...
na koniec posiekana pietruszka traktujemy wszystko no i ..... serkiem feta pokrojonym w kostke (ser na koncu zeby sie nie rozlecial - jak juz wylaczymy kuchenke)

mniami
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez myśliwiec » środa, 2 maja 2007, 20:46

ach jemy z bagietka z maselkiem ziolowym lub czosnkowym - z piekaniczka :)
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez Elfik » środa, 2 maja 2007, 21:30

mimoza napisał(a):
myśliwiec napisał(a):

no no no

jak ty w mnie makaronem to ja w Ciebie pieczarkami

pieczarki pokroić, na duzym ogniu przypiec na rudo, zalać mlekiem, zagotować, mleko odparować, doslić do smaku, dodać masła - ostudzić, wkroić zielona bazylię, /ja daję na maksa/ tak przygotowany farsz zawinąć w naleśnik, przypiec, polać smietaną, posypać utartym kiszonym ogórkiem, podawać z gorącym bulionem -

Wow mimoza :wow: po tym wcześniejszym poscie myślałam, że twórczość kulinarną ograniczasz do zalania proszku wodą :wink:
Dla mnie podstawą w kuchni są pomidory świeże albo z puszki, bazylia, czasem ser lub pieczarki, do tego cebulka, troszkę czosnku. Wychodzi z tego super sos do makaronu, niby ciagle to sos pomidorowy, ale w zależnosci od kombinacji skladnikow podstawowych + dodatków (w zależności od zawartosci lodówki) smakuje zawsze inaczej. Makaron z takim sosem nie potrafi mi sie znudzić od lat:D
Wogóle pomidory z bazylią to dla mnie doskonale połączenie i już nie mogę sie doczekać kiedy te supermarketowe bezsmakowe pomidorki schowaja sie w cień przy tych świeżutkich Polskich, już nawet bazylia rośnie w doniczce do komletu:)
Elfik
Mistrz klawiatury

Postprzez mimoza » środa, 2 maja 2007, 22:10

bazylia - właśnie podlewałem - jest jedyna
mimoza
Rycerz forum

Poprzednia strona

Powrót do :: hydepark