Nowe wybory??

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Messenger » środa, 24 sty 2007, 17:53

myśliwiec napisał(a):żenada
popelina i żenada
gdzież był wszechwiedzący Super POseł - wysmienity prawnik, wspaniały polityk?
też nie wiedział?

Zajmował się Twoimi grzejnikami o wszechwiedząca. Sprawa jeszcze nie jest jasna. wtedy bedziecie wyrokowac prawnicy, a jesli chodzi o wybory to jestem spokojny. Bienkowski ich nie wytrzyma, ostatnia kampania to pikus... a swoja droga to sekretarz byl odpowiedzialny za te sprawy, i tu nalezy szukac winnego. Prezydent to nie wszystkowiedzacy czlowiek, otacza sie grupa doradcow- w tym przypadku urzednikow- teraz placi, za to ze nie podjal decyzji w pierwszy dzien po objeciu stanowiska... a sekretarz z premedytacja nie poinformowal go o tym obnowiazku.
Messenger
Ważniak

Postprzez Messenger » środa, 24 sty 2007, 17:55

a poza tym, jestem ciekaw czy PiS pozwoli sobie na kolejne przegrane wybory w Warszawie :roll: jest jeszcze Trybynał...
Messenger
Ważniak

Postprzez j0shu4 » środa, 24 sty 2007, 17:56

Messenger prosze cie przestan juz pisac bzdury
zaczynam podejrzewac ze nie wiesz kim jest sekretarz urzedu
obowiazek zlozenia oswiadczenia wynika z ordynacji nie z regulaminu urzedu
daj juz spokoj
fakt jest faktem i tyle , dorabianie do tego ideologii i obarczanie innych wina jest nie na miejscu po prostu
uszanuj to i nie wiklaj prezydenta w takei zagrania ponizej godnosci
j0shu4
Moderator

Postprzez kacper » środa, 24 sty 2007, 19:41

j0shu4 napisał(a):Messenger prosze cie przestan juz pisac bzdury
zaczynam podejrzewac ze nie wiesz kim jest sekretarz urzedu
obowiazek zlozenia oswiadczenia wynika z ordynacji nie z regulaminu urzedu
daj juz spokoj
fakt jest faktem i tyle , dorabianie do tego ideologii i obarczanie innych wina jest nie na miejscu po prostu
uszanuj to i nie wiklaj prezydenta w takei zagrania ponizej godnosci

Dam CI jeden przykład - oświadczenie wójta Gościna też by nie zostało złożone gdyby nie osoba sekretarza gminy , który przypominał o jego napisaniu kilkakrotnie .
Zobaczysz kto poleci z gminy Kołobrzeg jak będą nowe wybory wójta .
Wójt czy prezydent mają tyle na głowie spraw że nie dziwię się że któryś zapomniał wypełnić w terminie oświadczenia . Niegdyś będąc radnym też zapomniałem wypełnić oświadczenia w terminie i polecieli mi po diecie . A czemu zapomniałem - niestety za dużo na głowie - rodzina , prowadzenie działalności gospodarczej i jeszcze działalnośc samorządowa i sportowa w klubie . Jak przypomniało mi się że trzeba napisać to akurat wpadała inna sprawa i już myslałem o czym innym , i tak cały czas . Zresztą sekretarz Kalinowski sam przyznał że wiedział o oświadczeniu , ale nie widział konieczności przypominania prezydentowi bo ten nie chciał z nim rozmawiać . To pytam - za co brał pieniądze w grudniu ? Za całodniowe siedzenie na necie i pisanie na TKK i wymyslanie kolejnych wcieleń ( Mauritus , Hefajstos , Miki itp.)
Praca wójtów i prezydentów nie polega tylko na piciu kawki i surfowaniu po necie - niestety.
kacper
Mistrz klawiatury

Postprzez ewe » środa, 24 sty 2007, 19:45

loisslane napisał(a):
ewe napisał(a):Dura lex sed lex”,ta rzymska formuła „głupie prawo, ale prawo”.

Ewe, nie "głupie", ale "surowe, twarde". Pozdrawiam

Tak jest w tłumaczeniu ,dosłownie , oczywiście że masz rację . Ale ja miałem na myśli naszą sytuację obecną , gdzie "dura" u nas teraz znaczyć będzie "durne". Chodzi o to ,że przepisy mówią i tak i tak.
ewe
Gwiazdor

Postprzez Vin » środa, 24 sty 2007, 19:48

to moze jednak radny zawodowy to nie jest taka glupia sprawa
bedzie mial czas na wszystko
w szczegolnosci na to do czego zostal powolany
Vin
Uzależniony

Postprzez ewe » środa, 24 sty 2007, 19:54

Dziwne, że obecny prezydent nie miał takich problemów z oświadczeniami jak pracował w RM, a teraz w UM ma .

Słyszałem ,że wybory w takim mieście jak Kołobrzeg kosztują ok 40.000zł, Warszawa to ponad 2mln.
ewe
Gwiazdor

Postprzez Demurrer » środa, 24 sty 2007, 20:33

W ramach ciekawostki można dodać za Wprost

Wicepremier przypomniał, że sankcje związane z utratą mandatów z powodu niezłożenia oświadczenia majątkowego własnego bądź oświadczenia o działalności gospodarczej małżonka wprowadziła ustawa z lipca 2005 r. "To była inicjatywa poselska, klubu Platformy Obywatelskiej" - przypomniał.
Dorn powiedział, że podczas jednej z debat parlamentarnych nad ustawą poseł Platformy Waldy Dzikowski powiedział, że przepisy te zapobiegają zjawisku "naigrywania się z prawa" w Polsce. Wtórował mu wtedy - dodał minister - poseł SLD Witold Gintowt- Dziewałtowski, który mówił, iż proponowane przepisy jasno i wyraźnie określają sankcje w przypadku niezłożenia oświadczenia majątkowego.
http://www.wprost.pl/ar/?O=99414
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Vin » środa, 24 sty 2007, 21:15

ewe i co w zwiazku z tym, ze slyszales ile kosztuja wybory w wawie i kg ?
maja sie odbyc powtorne czy co ?
Vin
Uzależniony

Postprzez dziewuszka » środa, 24 sty 2007, 21:23

Chciałam tylko powiedzieć, że nie prawo jest durne, tylko ludzie je ustanawiający.

Nie stwarza się przepisów umożliwiających podejmowanie nieważnych decyzji.
To tyle w temacie.

Widzę, że kaczuszki się uaktywniły ;)
dziewuszka
Mistrz klawiatury

Postprzez Demurrer » środa, 24 sty 2007, 21:24

dziewuszka napisał(a):Chciałam tylko powiedzieć, że nie prawo jest durne, tylko ludzie je ustanawiający.

Nie stwarza się przepisów umożliwiających podejmowanie nieważnych decyzji.
To tyle w temacie.

Widzę, że kaczuszki się uaktywniły ;)

Kaczki górą
Kaczki lubią gadać o durnym prawe :D
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez QB » środa, 24 sty 2007, 21:26

najlepszym przykladem że o przestrzegania prawa tutaj nie chodzi jest wypowiedz premiera ok godz 12 ogladalem na tvn24, najpierw mowi ze no niestety prawa trzeba przestrzegac ze zle że się tak stało, a za chwile o pytanie o pijanym(0,75) wojewodzie mazowieckim mowi ze wypil piwo i ze to jest drobny wystepek i nic wogole, pan Kaczysnki nie ma prawo jazdy wiec nie wie ze rower jest traktowany tak samo jak samochód, czy na rowerze czy traktorze pijany w ruchu drogowym stwarza zagrozeni dal innych.
QB
Twardziel

Postprzez Semerchet » środa, 24 sty 2007, 23:24

Tak jest, Gromek już nie jest prezydentem, ustawa to bardzo klarownie przedstawia.
Przecież PO była piewcą tego zapisu........i co ? jajco ?
Nikt nie zmienia prawa pod wojewodę mazowieckiego, ono obowiązuje, chyba się pogubiłeś QB.
Semerchet
Ważniak

Postprzez Semerchet » środa, 24 sty 2007, 23:37

I wybacz QB , bo to Rokita namawia do naginania prawa czyt. dostosowania do np.Hani, Jasia itp. to wypowiedź z TVN.
Semerchet
Ważniak

Postprzez dziadek » czwartek, 25 sty 2007, 07:48

Semerchet napisał(a):Tak jest, Gromek już nie jest prezydentem, ustawa to bardzo klarownie przedstawia.
Przecież PO była piewcą tego zapisu........i co ? jajco ?
Nikt nie zmienia prawa pod wojewodę mazowieckiego, ono obowiązuje, chyba się pogubiłeś QB.

trochę upraszczasz sprawę.
obecnie mamy przesłankę do wygaśnięcia mandatu,natomiast wygaśnięcie mandatu następuje:
Art. 26. 1. Wygaśnięcie mandatu wójta następuje wskutek:

2. Wygaśnięcie mandatu w przypadkach określonych w ust. 1 pkt 1–7 stwierdza rada gminy, w drodze uchwały, najpóźniej po upływie miesiąca od dnia wystąpienia przestanek wygaśnięcia mandatu. Przed podjęciem uchwały o wygaśnięciu mandatu z przyczyn, o których mowa w ust. 1 pkt 1–5, należy umożliwić wójtowi złożenie wyjaśnień.
3. Uchwałę o wygaśnięciu mandatu wójta w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 1–7, przewodniczący rady gminy niezwłocznie przesyła wojewodzie i komisarzowi wyborczemu.

Art. 27. 1. Od uchwały rady gminy o wygaśnięciu mandatu wójta z przyczyn, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 3 i 4, wójtowi, którego uchwała dotyczy, przysługuje odwołanie do właściwego sądu okręgowego w terminie 7 dni od dnia jej doręczenia. Przepisy art. 60 i art. 61 ustawy, o której mowa w art. 2 ust. 2, stosuje się odpowiednio.

2. Wygaśnięcie mandatu wójta następuje z dniem wydania przez sąd orzeczenia oddalającego odwołanie.

Rozumiem radość z potknięcia przeciwnika politycznego,ale nie możesz wyrokować za sąd.
Nawet jeżeli sprawa jest oczywista.
dziadek
Twardziel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg