Nowy Król Polski

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez marek » niedziela, 24 gru 2006, 00:25

Rex, a jakiś inny papież, poza Piusem IX?
A Tora? Tora nie Talmud. Też nie jest wspólna? Bo Talmud to tylko taki żydowski katechizm.
Skoro ekumenizm jest błędem, to z kim spotkał się Benedykt XIV w Istambule? Jeżeli jedynie słuszny jest ryt trydencki to dlaczego w kościele rzymskokatolickim zachowano obrządki znacznie starsze od niego i nikt tego nie kwestionuje. Myślę o obrządkach wschodnich.
marek
V.I.P

Postprzez kulA » niedziela, 24 gru 2006, 00:33

rex napisał(a):źle uczono .. jak mógł byc żydem skoro o żydach wypowiadał się jednoznacznie .. np. plemię żmijowe .. nie mógł przeciez wyznawac judaizmu .. jak juz to mozaizm .. ks. prof. Poradowski o tym pisał :P

nie mowie o wiarze, mowie o pochodzeniu, judaizmu nie wyznawal choc byl zgodnie z nim wychowywany, a urodzil sie jako zyd, na terenach na ktorych mieszkalio zydzi, a argument ze wypowiadal sie zle o zydach (o czym nie wiem, moze tak bylo, moze nie) nie swiadczy o tym ze nie byl zydem, ja tez moge zle mowic o narodzie polskim co nie zmieni faktu ze jestem polakiem i mam na to papier
kulA
Rycerz forum

Postprzez rex » niedziela, 24 gru 2006, 00:34

po kolei:

sekta to np. protestanci ..

co do wyprania mózgu to chyba sam sobie wyprałeś ..

wasza argumentacja to nie argumentacja

Tora owszem .. ale Tora to mozaizm własnie ..

Kauczu, tez nie masz tytułu prof. to siedz cicho ..
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez kulA » niedziela, 24 gru 2006, 00:36

rex napisał(a):sekta to np. protestanci ..

protestanci to tylko odlam chrzescijanstwa, Jezus zalozyl chrzescijanstwo, nie katolicyzm, katolicyzm tez jest odlamem chrzescijanstwa
kulA
Rycerz forum

Postprzez rex » niedziela, 24 gru 2006, 00:39

kula ..

żyd - wyznawca judaizmu .. Żyd - członek narodu .. widzisz, tę drobną różnicę? ..

z resztą czy mozemy dojsc jakos do tego jaką miał narodowość? .. w latach 90. pewien biskup z Watykanu głosił że Jezus urodził sie w arabskiej urodzinie (oczywiscie wyrzucili go) .. od czasu do czasu pojawiaja sie głosy że był Aramejczykiem .. w kazdym razie jak człowiek moze i miał, nie jako Bóg .. Bóg nie może miec narodowosci .. tak samo jak papież .. Benedykt XVI nie jest NIemcem, a Jan Paweł II nie był Polakiem .. Rzym to ośrodek uniwersalistyczny .. kardynał traci narodowosc z momentem wyboru na papieża .. no, chyba że macie na mysli pojęcie naród wymyslone przez rewolucjonistów .. a wracajać do Jezusa .. jak Jezus może miec narodowosc, skoro został zrodzony przed powstaniem ludzi?
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez rex » niedziela, 24 gru 2006, 00:41

protestanci to sekta .. odrzucili nauczanie Koscioła i skazali sie na potepienie .. swoja droga wg swiadkow Luter na łożu smierci miał wizje otwierajacego sie przed nim piekła ..

prawosławni to schizmatycy .. mają ważne sakramenty i kapłanstwo ..
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez kulA » niedziela, 24 gru 2006, 00:44

rex napisał(a):kula ..

żyd - wyznawca judaizmu .. Żyd - członek narodu .. widzisz, tę drobną różnicę? ..

z resztą czy mozemy dojsc jakos do tego jaką miał narodowość? .. w latach 90. pewien biskup z Watykanu głosił że Jezus urodził sie w arabskiej urodzinie (oczywiscie wyrzucili go) .. od czasu do czasu pojawiaja sie głosy że był Aramejczykiem .. w kazdym razie jak człowiek moze i miał, nie jako Bóg .. Bóg nie może miec narodowosci .. tak samo jak papież .. Benedykt XVI nie jest NIemcem, a Jan Paweł II nie był Polakiem .. Rzym to ośrodek uniwersalistyczny .. kardynał traci narodowosc z momentem wyboru na papieża .. no, chyba że macie na mysli pojęcie naród wymyslone przez rewolucjonistów .. a wracajać do Jezusa .. jak Jezus może miec narodowosc, skoro został zrodzony przed powstaniem ludzi?

Jezus zostal zrodzony zdecydowanie po powstaniu ludzi, wczesniej w Biblii nie bylo o nim slowa, tzn. byla zapowiedz, dla mnie zarowno Zyd jako narodowosc jak i jako czlonek wyznania powinno byc pisane z wielkiej litery, tak samo jak i katolik etc. ale nie pisze bo mi tak wygodniej, jak juz ktos napisal w biblii bylo napisane nie raz ze byl zydem, urodzil sie jako zyd, pochodzil z narodu zydowskiego, a ci katolicy prawicowi nienawidza kazdego zyda, nawet takich ktorzy ani nie sa wyznawcami judaizmu ani nie maja obywatelstwa izraela, ale z pochodzenia sa zydami, otoz Jezus byl z pochodzenia zydem
kulA
Rycerz forum

Postprzez rex » niedziela, 24 gru 2006, 00:49

bredzisz ..

gdzie ty nienawisc widzisz ?

ja np. kocham Żydów ..

chocby Friedman czy von Mises

swoja drogą Żydom zawsze najlepiej wychodził handel i tego powinni sie trzymac .. Żydzi maja wybitne zdolnosci ekonomiczne (no, nie wszyscy, np. Marks) .. a jak pisał Korwin teraz zabrali sie do rządzenia, a to troche im gorzej wychodzi :D
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez kulA » niedziela, 24 gru 2006, 00:54

rex napisał(a):bredzisz ..

gdzie ty nienawisc widzisz ?

ja np. kocham Żydów ..

chocby Friedman czy von Mises

swoja drogą Żydom zawsze najlepiej wychodził handel i tego powinni sie trzymac .. Żydzi maja wybitne zdolnosci ekonomiczne (no, nie wszyscy, np. Marks) .. a jak pisał Korwin teraz zabrali sie do rządzenia, a to troche im gorzej wychodzi :D

gdzie widze nienawisc, np. to uporczywe wyszukiwanie pochodzenia zydowskiego, jak cos zle robia to zyd, a przeciez to polacy sa, albo pisanie nazwiska zycinskiego jako zydzinski, propagowanie symboli nazistowskich, jak wiadomo nazisci tepili zydow jako podludzi, wystarczy spojzec, przykladow jest sporo, leza na ulicy
kulA
Rycerz forum

Postprzez rex » niedziela, 24 gru 2006, 01:00

to ty tak twierdzisz ..

ja uważam Żydow za zdolny naród, bardzo inteligentny .. i nie twierdzę że Żydzi są źli .. podobał mi sie cytat z Korwina: "Obwinianie Żydów o wszystko co najgorsze jest przesadą, np. w Korei Żydów nie ma" .. a pisanie nazwiska .. hmm, zawsze myslałem ze brzmi Żydzinski .. ok, bede pisał pan Życinski .. sorry .. promowanie symboli nazistowskich? .. mowisz o promowaniu przez Dziennik i TVN? .. racja, powinni ukarac tych dziennikarzy ..

a przy okazji:

"Żyd współczesny nie może żyć bez antysemityzmu. Jeśli antysemityzm gdzieś nie istnieje, on go stworzy." - Isaac Bashevis Singer (1904-1991), pisarz polsko-amerykańsko-żydowski. Laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury.
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez kulA » niedziela, 24 gru 2006, 01:04

dziennikarze tylko pokazali to co sie dzialo, ale to nie oni wznosili te hasla, nie oni palali nienawiscia
kulA
Rycerz forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze