Nowy Król Polski

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez rewo » piątek, 22 gru 2006, 02:09

Wpisując się w tą formułę, napiszę tylko tyle że jako katolik, choć przede wszystkim jako człowiek, bo tak to traktuję, a epatowanie religią zawsze wyrządzało znacznie więcej złego niż dobrego, uważam, iż to co wyczyniają zglaszający tego typu pomysły szkodzi tej religii, będąc po prostu z nią sprzecznym. I co z tego, że ktoś "praktykuje" wiarę podręcznikowo?

Tu chyba pojawia się kwestia rozumienia pojęcia praktykuje. Bo na nie nie składa się jedynie udział w całym ceremoniale, odmawianie właściwych modlitw i spełnianie określonych rytuałów. Dla mnie to wręcz śladowy, tak naprawdę nie decydujący o niczym dodatek.

Dla mnie ktoś praktykujący to ktoś kto udowadnia to tak naprawdę w swym codziennym życiu, w swym stosunku do innych ludzi, w rzeczywistych zasadach jakie praktykuje (nie deklaruje, a realizuje przez całe swoje życie). Ta praktyka wychodzi w każdej naszej chwili, w codziennych wyborach i sytuacjach przed jakimi stajemy. I to zostanie wedle mojej wiary (bo to wiara) ocenione na końcu. Tu jest sedno! Modlitwa to dla mnie szczera rozmowa z Bogiem i tylko to się liczy, a nie nie forma czy miejsce tylko szczerość.
Teologiem nie jestem, ale tak odbieram słowa Jezusa, a to tego typu propozycje jak ta z intronizacją nie mają dla mnie nic wspólnego z tym co podkreślał On przez całe swoje życie i właśnie dlatego, że w Niego wierzę raz- martwią mnie one, dwa- jestem im zdecydowanie przeciwny.
rewo
Dyskutant

Postprzez Arkadiusz K » piątek, 22 gru 2006, 10:05

rex napisał(a):a dlaczego jako katolik nie stosujesz sie do nauczania Koscioła ?

Kiedyś kościół twierdził, że ziemia jest płaska. Nie znaczy to chyba, że miał rację.
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez kulA » piątek, 22 gru 2006, 10:08

rex napisał(a):wybacz .. ale katolikiem sie jest albo nie .. mozesz sobie byc buddystą, jehową, muzułmainem ale katolicyzm ma scisłe reguły .. nie mozna go traktowac wybiórczo .. niepraktykujacy katolik to nie katolik .. należy uznac całe nauczanie Magisterium ..

katolik przedewszystkim powinien kierowac sie nauka Jezusa, a on wyraznie powiedzial ze najwazniejsze jest milowanie blizniego, pytam o to po raz trzeci, co z ta miloscia blizniego wsrod twoich sprzymierzencow politycznych? bo ja widze tylko jezyk nienawisci, u ciebie tez, nienawidzisz lewakow, a przeciez katolik miluje nawet najwiekszego wroga, wyraznie unikasz odpowiedzi na to pytanie, jest ci niewygodne?

a magisterium jest czyms napisanym przez czlowieka, czesc z tego jest na pewno napisane pod natchnieniem, ale kto decydowal ze jest to pod natchnieniem? sam papiez wiec czesc moze byc pisane pod natchnieniem tylko z nazwy, a wiadomo ze Kosciol kierowal sie kiedys wlasnymi brudnymi interesami a nie czysta wiara wiec niektore rzeczy w jego historii mialy malo wspolnego z wiara, wiec nie mozna tego przyjmowac tak bezkrytycznie, zreszta wiele z rzeczy ktore byly ogloszone przezdawnych papierzy zostalo pozniej odwolane przez ich nastepcow, np. JPII oprocz tego ze wyniosl na oltarze najwiecej swietych rowniez najwiecej postaci usunal z poczetu swietych (calkowicie lub cofnal do blogoslawionych) m.in. za to ze byli postaciami legendarnymi i istnialy podejzenia ze nigdy nie istnialy lub tez zostali swietymi za wyprawy krzyzowe,

rex pamietaj ze swiat sie rozwija i koscil tez, tego nie mozna zatrzymac, jesli sie nie zgadzasz proponuje przybrac suknie i sandaly i cofnac sie do czasow Chrystusa
kulA
Rycerz forum

Postprzez Elfik » piątek, 22 gru 2006, 13:59

rex napisał(a):wybacz .. ale katolikiem sie jest albo nie .. mozesz sobie byc buddystą, jehową, muzułmainem ale katolicyzm ma scisłe reguły .. nie mozna go traktowac wybiórczo .. niepraktykujacy katolik to nie katolik .. należy uznac całe nauczanie Magisterium ..

Chcesz przez to powiedzieć, że inne wyznania nie mają ścisłych reguł, których należy przestrzegać?
Stawiasz katolicyzm ponad innymi wyznaniami? A co z pozostałymi wyznaniami chrześcijańskimi? Też są gorsze, bo tak wynika z twojego tonu wypowiedzi. Zacznij postrzegac katolicyzm przez pryzmat religioznastwa a nie doktryn katolickich. Zobaczysz, ze inne religie, to nie tylko jakie[/code]
Elfik
Mistrz klawiatury

Postprzez Elfik » piątek, 22 gru 2006, 14:00

Sorki wcielo mi kawalek tekstu. Mialo byc nie tylko jakies tam bycie sobie co zasugerowales:)
Elfik
Mistrz klawiatury

Postprzez marek » piątek, 22 gru 2006, 23:07

rex napisał(a):a dlaczego jako katolik nie stosujesz sie do nauczania Koscioła ?
znasz Syllabus Errorum bł. Piusa IX?
Ten dokument ma prawie 150 lat, świat i kościół nie stał w miejscu przez póltora wieku. Jako katolik nie powinieneś tez podważać postanowień Soboru Watykańskiego II. Więc nie opowiadaj o lefebrystach z taką estymą.
"Żydziński" to objaw braterskiej miłości i szacunku wobec bliźnich? Kościół nie wykluczył go ze wspólnoty a nawet powierzył nauczanie i zarządzanie.
marek
V.I.P

Postprzez rex » piątek, 22 gru 2006, 23:18

akurat dokument zalicza sie do Magisterium a Magisterium jako drugie źródło (obok Pisma Św.) Objawienia Bożego jest niezmienne .. swoją drogą to powtarzacie błędy protestantów .. co do Vaticanum II nie musze uznawac .. to był sobor pastoralny a nie doktrynalny jak pozostałe .. a pastoralny nie musi posiadac asystencji Ducha Sw. .. i chyba nie posiadał ..
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez marek » piątek, 22 gru 2006, 23:40

Odrzuć jeszcze panie katoliku Katechizm Kościoła Katolickiego, bo Jan Paweł II, w końcu papież, chyba wiedział co mówi, we wstępie określa go owocem Soboru Watykańskiego II
Z całego serca dziękujemy Bogu za to, że możemy dziś ofiarować całemu Kościołowi dzieło noszące tytuł "Katechizm Kościoła Katolickiego" i będące "tekstem odniesienia" dla katechezy odnowionej żywymi źródłami wiary! Podobnie jak odnowa liturgiczna oraz opracowanie nowego Kodeksu Prawa Kanonicznego i Kanonów Katolickich Kościołów Wschodnich, Katechizm przyczyni się w znacznym stopniu do odnowy całego życia kościelnego, której pragnął i którą zapoczątkował Sobór Watykański II.

Gdybyś miał wątpliwości to służę tytułem:
Konstytucja Apostolska
FIDEI DEPOSITUM
mocą której publikuje się
KATECHIZM KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO
opracowany po Soborze Powszechnym Watykańskim II

JAN PAWEŁ II BISKUP
SŁUGA SŁUG BOŻYCH
NA WIECZNĄ RZECZY PAMIĄTKĘ
marek
V.I.P

Postprzez rex » piątek, 22 gru 2006, 23:50

coś co jest dobre nie trzeba zmieniac .. trzeba zauwazyc ze Vaticanum II spowodował kryzys na nieznaną wczesniej skalę .. nawet Reformacja nie była tak niszcząca .. Kościół powinien wrócic do 1958 r. .. swoją drogą za głosy mówiące ze to nie kard. Roncalliego wybrano na papieza ale kard. Siri ..
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez rex » piątek, 22 gru 2006, 23:58

nie widzisz kryzysu? .. spadek liczby powołan .. spadek liczby wiernych na mszach, zamykane koscioły .. albo przerabiane na meczety .. Kościół nęka powazny kryzys .. bardzo poważny ..
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez rex » sobota, 23 gru 2006, 00:12

akurat we Francji liczba wiernych uczeszczajacych na Św. Msze Trydenckie (które są notabene nakazane po wsze czasy) już jest równa wiernym na NOM
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez marek » sobota, 23 gru 2006, 00:23

rex napisał(a):coś co jest dobre nie trzeba zmieniac .. trzeba zauwazyc ze Vaticanum II spowodował kryzys na nieznaną wczesniej skalę .. nawet Reformacja nie była tak niszcząca .. Kościół powinien wrócic do 1958 r. .. swoją drogą za głosy mówiące ze to nie kard. Roncalliego wybrano na papieza ale kard. Siri ..
Ty nie widzisz czasami sprzeczności we własnych wypowiedziach? Klasyczny ryt rzymski skodyfikowano dopiero w 1570r. a do odprawiania używany jest mszał z 1962r. Więc nie mów, że nic nie zmieniano. Skoro kościół w swojej przeszłości dokonywał zmian to mają do tego prawo teologowie bliżej nam współcześni. Możliwe, że za 200 lat następni katolicy zakrzykną o Soborze eN-tym, że łamie tradycję.

Aha, czy przypadkiem lefebrystów nie objęła ekskomunika?

Siri, Roncalli? Jakie decyzje próbujesz podważyć?

Co z "Żydzińskim", chyba mam prawo usłyszeć odpowiedź?
marek
V.I.P

Postprzez rex » sobota, 23 gru 2006, 00:37

1962 juz zawierał zmiany modernistyczne .. FSSPX chyba odprawia wg mszału z czasów św. Piusa X .. ale zmainy zmianami ale zadna zmiana nie moze negowac wczesniejszej nauki Magisterium .. ponadto Vaticanum II zachowywał ryt trydencki .. FSSPX nie jest objete ekskomunika gdyz ekskomunika była niewazna .. Siri? .. ja nie sedewakantysta .. to byla ciekawostka .. a Żydzinski? .. co z nim ma byc? mason, demoliberał etc .. ciekawe czy w Boga jescze wierzy?
rex
Mistrz klawiatury

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze