Megaemigracja

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez loisslane » czwartek, 14 gru 2006, 10:27

Tisaja napisał(a):Dobra.. wypłata rzedu 1200-1500 na reke w Kołobrzegu to niezła pensja.

Ile osoba samotna musi pracowac na mieszkanie.
Odpowiedzcie mi proszę. :twisted:

Jesli jest sama, zarabia 1200 - 1500 zl na reke i chce wziac kredyt na mieszkanie, raczej go dostanie. ale jesli chce go splacac, placic czynsz za kupione mieszkanie, urzadzac je i jeszcze z czegos zyc, nie da rady, to jest niewykonalne :(
dlatego wspolczesni ludzie lacza sie w pary
loisslane

Postprzez qrczak » czwartek, 14 gru 2006, 10:33

A to dlatego, a ja od małego się zastanawiałem dlaczego tak się dzieje. :wink:
Tak na poważnie to faktycznie samotna osoba zarabiająca tyle jest w stanie dostać kredyt na mieszkanie, ale potem musi zamurować okna w mieszkaniu tak żeby była cały czas noc. W nocy się nie je, tylko śpi. :lol:
qrczak
Gwiazdor

Postprzez ewe » czwartek, 14 gru 2006, 11:06

Myśliwiec - zapomniałas już jaki szum robiłaś niedawno , o mało się nie za[beeeeeep] ,jak to ujmujesz.
QB - najpierw przeczytaj posty wyżej , to się dowiesz jak można oszukiwać , a może dopiero wróciłeś z saksów?

Nasi rodzimi pseudokapitaliści to raczej zwykli wyzyskiwacze , którzy pracowników ,kadrę maja za nic. Dlatego w większości firm np: budowlanych zatrudnia się ludzi kilku legalnie i resztę nielegalnie , na co zreszta sami pracownicy przystają . Płaci się ok 5-7zł /h.
To nie jest oszustwo i wyzysk ? To sie nazywa niewolnictwo. Ludzie pracują , bo muszą dać żryć rodzinie , nie myślą co będzie później, nie przejmuja się brakiem ubezpieczenia, ubrań, czy hamskim traktowaniem.
Ostatnio troszkę podnoszone są stawki za godz. u takiego np: ....... , ale i tak nie można powiedzieć ,że zaczał on już "szanować" dobrych pracowników. On też czuje się jeszcze pewnie i dla niego jak widać liczy się przede wszystkim jego zysk.
Zyczę wszystkim przedsiębiorcom naszym dolegliwego braku pracowników.
Inna sprawa z trudnością w prowadzeniu własnego biznesu , choć jest to skutkiem też nielegalnego zatrudniania .

Zawsze za wzór podaję firmę budowlana z Norwegi , gdzie ostatnio też pracowałem.
Zarobki na rękę kształtowały sie następująco : Szefuncio zarabiał tylko 3 razy tyle co ja , prawie niewykwalifikowany cieśla/sneaker. Mam nadzieje , że i u nas do tego dorosna
ewe
Gwiazdor

Postprzez Bonhart » czwartek, 14 gru 2006, 12:23

loisslane napisał(a):\

a czy to jest zle :?:

razem latwiej zyc, dzielic sie obowiazkami ttp., itd.

jedna osoba musialaby zarabiac min. 3 tys. zeby myslec o mieszkaniu... i normalnym zyciu...
Bonhart
Rycerz forum

Postprzez Tisaja » czwartek, 14 gru 2006, 13:52

qrczak napisał(a):

A to dlatego, a ja od małego się zastanawiałem dlaczego tak się dzieje. :wink:
Tak na poważnie to faktycznie samotna osoba zarabiająca tyle jest w stanie dostać kredyt na mieszkanie, ale potem musi zamurować okna w mieszkaniu tak żeby była cały czas noc. W nocy się nie je, tylko śpi. :lol:

Wasze podsumowanie jest takie.. jak moje..
Dlatego pakuje walizki.. i zmiatam... :cry:

Lois.. mam szukac pary do kredytu? Wybacz.. :?

Chce kupic za gotówkę.
A potem? Pffff.. moge zarabiac na czynsz i chleb.... i nie martwić sie,że mi zabiorą mieszkanie, bo mam poślizg finansowy i nie mam na ratę kredytu.

Kredyty.. boje sie ich. Moge wziac na telewizor... ale nie na mieszkanie..
Zreszta.. nikt nie dałby mi, choćbym chciała.
Tisaja
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 6759706

Postprzez loisslane » czwartek, 14 gru 2006, 14:26

Tisaja napisał(a):
Lois.. mam szukac pary do kredytu? Wybacz.. :?

Zeby było jasne: związek, którego cel jest ściśle materialny, jest dla mnie chorą sytuacją. Nie wyobrażam sobie, żebym miała z kims byc tylko po to, zeby miec pełną lodówkę, kolie z brylantów albo mozliwosc wziecia na raty samochodu. Moje słowa miały gorzki charakter.
Tak po prostu jest, że niewielu ludzi zarabia wystarczajaco duzo, zeby pozwolic sobie na ryzyko wziecia kredytu. raty trzeba splacac, trzeba tez miec kase na zycie, a kiedy mieszka sie i utrzymuje samodzielnie, a do tego nie zarabia kokosow, nie ma co marzyc o takich luksusach jak wiekszy kredyt, np na mieszkanie.
loisslane

Postprzez Bonhart » czwartek, 14 gru 2006, 14:29

loisslane napisał(a):Zeby było jasne: związek, którego cel jest ściśle materialny, jest dla mnie chorą sytuacją. Nie wyobrażam sobie, żebym miała z kims byc tylko po to, zeby miec pełną lodówkę, kolie z brylantów albo mozliwosc wziecia na raty samochodu.

ale nie o to chodzi zeby oplywac w kase...

chodzi o to zeby przezyc...

jak ktos jest sam i zarobi 1200 zl to jest mu ciezko...

co innego w dwie osoby...

i kto mowi, ze zwiazek scisle materialny...to juz przesada...

ja nigdy na cos takiego bym sie nie zdecydowal...
Bonhart
Rycerz forum

Postprzez McCool » sobota, 16 gru 2006, 00:56

Ojczyzna oczekuje od nas, którzy wyjechaliśmy żyć i pracować na Wyspach Brytyjskich, że po kilku latach wrócimy z poszerzonymi horyzontami, kosmopolityczną ogładą, znajomością języka, kwalifikacjami i... kiesą wypchaną uciułanymi funtami, które zainwestujemy w budowę naszego wspólnego domu - Polski.

czyli o emigracjach ciąg dalszy... http://polonian.co.uk/njusy/twarde_ladowanie.html

ciekawy artykuł.
McCool
Rycerz forum

Postprzez Bonhart » sobota, 16 gru 2006, 03:05

ten Wroclaw coraz bardziej mnie przyciaga...
Bonhart
Rycerz forum

Postprzez ewe » poniedziałek, 18 gru 2006, 10:25

I się nie dziwię . Wrocław to najprężniej rozwijające się miasto w Polsce/według mnie /
W każdym razie coraz ciekawsze . Napewno z większymi szansami dla ludzi niż nasze , snobistyczna tak na prawdę wieś . Niestety w naszym miasteczku / w którym nawet nie powinno byc urzędu Prezydenta tylko Burmistrza/ nie wszyscy mają bogatych starych z firmami .
Sorry , powiem krótko : wszyscy młodzi bez żon ,męzów , dzieci i jw. czy też układów powinni stąd szybko wyjechać aby miec możliwość życia na europejskim poziomie czy to na stałe czy też na pewien czas.
ewe
Gwiazdor

Postprzez ewe » poniedziałek, 18 gru 2006, 10:27

P. S. Choć mam obawy : jeśli wrócą to czy to będzie jeszcze Kołobrzeg polski czy obcy /czytaj: europejski , w domyśle z powrotem niemiecki/
ewe
Gwiazdor

Postprzez Arkadiusz K » poniedziałek, 18 gru 2006, 10:38

ewe napisał(a):. w naszym miasteczku / w którym nawet nie powinno byc urzędu Prezydenta tylko Burmistrza/

O tym decydują przepisy ewe. Poczytaj a zrozumiesz dlaczego u nas jest urząd prezydenta.
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez Syriusz » wtorek, 19 gru 2006, 17:21

A ja nie chcę wyjeżdżać! :cry: :cry: :wink:
Syriusz
Mistrz klawiatury

Postprzez myśliwiec » środa, 20 gru 2006, 14:22

ewe napisał(a):Myśliwiec - zapomniałas już jaki szum robiłaś niedawno , o mało się nie za[beeeeeep] ,jak to ujmujesz.

nie zapomnialam, ale zrobilam cos z tym - odeszlam z bagna, mialam odwage sie z tym zmierzyc i wyszlo mi to na plus, z czego sie ciesze niezmiernie
odnioslam sie jedynie do tego ze czesc ludzi narzeka a nic z tym nie robi
tyle
skonczylam
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez ewe » czwartek, 21 gru 2006, 08:56

I bardzo to chwalę , że byłaś na tyle odwazna i silna ale po co swoimi własnymi problemami częstować innych niezainteresowanych
ewe
Gwiazdor

Poprzednia strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze