Fajny film wczoraj widziałem/am

Tutaj piszemy o filmie w szerokim znaczeniu tego słowa. Czyli o każdej jego odmianie. Jeżeli chcesz się podzielić wrażeniami lub masz ochotę napisać recenzję zrób to w tym miejscu. Jeżeli zajmujesz się filmem amatorsko to jest to dział dla Ciebie.

Postprzez FiDo » czwartek, 7 gru 2006, 00:59

Miami Vice - super muzyka
FiDo
Arcymistrz

Postprzez Mafi » czwartek, 7 gru 2006, 09:23

Wreszciee... "Rekrut" kiedyś obejrzałam kawałek, dziś cały. Super. :)

i tego nowego Supermana a w zasadzie jego powrót... w sumie... jak dla mnie mógłby nie wracacać - obojętne mi to ;p
Mafi
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 5335991

Postprzez kamila » czwartek, 7 gru 2006, 11:25

Dolores, na podstawie książki Stephena Kinga. Po raz kolejny warto było zobaczyć ten film, genialnie obsadzona Kathy Bates. Dramat, który rozgrywa się w posiadłości Dolores wzbudza lęk, wspomnienia jej córki, która przyjechała pomóc mamie oskarżonej o morderstwo..
kamila
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Mafi » czwartek, 7 gru 2006, 14:29

"Constantine" ostatnio mi podpasowała taka tematyka filmów... dobry był. :p
Mafi
Gwiazdor

Postprzez FiDo » czwartek, 7 gru 2006, 19:18

Jasminum - nie
FiDo
Arcymistrz

Postprzez Suzy » czwartek, 7 gru 2006, 19:30

Transylwania
reż. Tony Gatlif

...opowieść o kobiecie, która przyjeżdża z Francji do Rumuni za swoim ukochanym...
...gdy po długiej wędrówce go odnajduje zostaje jednak przez niego odrzucona...nie chcąc mimo to wracać w ciąży do domu, zostaje w tym obcym kraju przebierając się za cygankę całkowicie zatracając się w kulturze tego kraju... w trakcie swojej podróży spotyka mężczyzny który otacza ja opieką i zaczyna o nią dbać niepostrzeżenie stając się "jej mężczyzną"...

po obejrzeniu "Exils" i "Gadjo Dilo" podeszłam do tego filmu z rezerwą spodziewając się dość trudnej opowieść przepełnionej przede wszystkim muzyką i zdjęciami ale mile się zaskoczyłam... tym razem reż. postawił na wątek miłosny i muszę przyznać, że film naprawdę mi się podobał...

no i cytat :
- Co zrobiłaś, że znalazłaś się aż tutaj?
- Wyobraź sobie co chcesz... ja zrobiłam to wszystko...
Suzy
Gwiazdor

Postprzez rysio » czwartek, 7 gru 2006, 23:18

12 angry men reż. sidney lumet polecam

p.s. i jeszcze raz odradzam opisywanie treści filmu celem go polecenia... nie wiem jak znając treść można wciąż z ciekawością wpatrywać się w ekran. znałem kiedyś jednego człowieka, który wyszedł z kina gdy w połowie seansu domyślił się zakończenia, co według niego obrażało jego inteligencję (był to film stealing beauty bertoluccii'ego). oglądanie filmu, którego treść znam (poza adaptacjami rzecz jasna), nie sprawia mi połowy tej przyjemności normalnie towarzyszącej odkrywaniu czegoś zza zasłony nieświadomości. zrywając ją - pozbawia się widza przynajmniej połowy przyjemności.
rysio
Terminator

Postprzez rysio » czwartek, 7 gru 2006, 23:20

FiDo napisał(a):Jasminum - nie

Jasminum - TAK :!:
rysio
Terminator

Postprzez Mafi » piątek, 8 gru 2006, 10:08

"Super size me" ekhm... myślałam, że ten film będzie bardziej... no, że bardziej mną poruszy :P

No co... w przyszłym tygodniu i tak do McDonalda jadę ;p
Mafi
Gwiazdor

Postprzez cushu » piątek, 8 gru 2006, 12:38

rysio napisał(a):nie wiem jak znając treść można wciąż z ciekawością wpatrywać się w ekran

Czyli nigdy nie oglądałeś żadnego filmu dwa razy?
cushu
Terminator

Postprzez rysio » piątek, 8 gru 2006, 13:27

cushu napisał(a):Czyli nigdy nie oglądałeś żadnego filmu dwa razy?

oglądałem - oczywiście że oglądałem. myślę, że wpisanie w nawiasie o adaptacjach mogło sporo w tej kwestii wyjaśnić. ale wciąż upieram się, że to pierwsze obejrzenie jest mmm... bogatsze. oczywiście jeśli się nie wiedziało o czym film jest. poza tym wtedy można rzeczywiście obiektywnie film i wszelkie jego aspekty ocenić bez podpierania się opiniami krytyków.
rysio
Terminator

Postprzez redlovebloodgirl » piątek, 8 gru 2006, 14:42

Piła 2 i 3....
Po obejrzeniu pierwszej czesci nie moglam sie doczekac 2....po 2 jak najszybciej chcialam obejrzec 3..a po 3? hmm..3 czesc lekko mnie zawiodla-ciekawy pomysl ale jednak to nie to. 1 i 2 bardziej mnie ruszyly ;) chociaz jezeli kiedys bedzie 4 to napewno ja przemagluje :twisted:
redlovebloodgirl
Mieszka tu

Postprzez Suzy » piątek, 8 gru 2006, 18:15

rysio - nie chce mi się setny raz rozmawiać o tym samym...

...ale powtórzę...sam tytuł nic mi nie mówi i wcale do filmu mnie nie zachęca...ogólny zarys jest mi potrzebny abym się przekonała, czy tematyka jest dla mnie abym poświeciłą swój czas...sama więc też zamiast tytułu podaję mniej więcej o czym film jest i w jakiej tonacji...

...nie czytaj moich postów i innych osób jeśli widzisz coś więcj niż tytuł i będzie po kłopocie, a mi nie odbieraj przyjemności rozpoznawania w innych postach tego co jest w podobnych do moich klimatów i co wg mnie warto będzie obejrzeć...
Suzy
Gwiazdor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: film