Opinie na temat nowych radnych

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez K@sia » wtorek, 5 gru 2006, 23:43

No cóż.....Czas pokarze co to za ziółka z tych radnych...oby spełnili swoje przedwyborcze obietnice... :lol: (chyba sama nie wierze że to możliwe...) :P
K@sia
Ważniak

Postprzez bloosman » środa, 6 gru 2006, 09:06

Pni radna JADZIA M. od sportu :lol: :lol: :lol:
bloosman
Dyskutant

Postprzez mauritus » środa, 6 gru 2006, 20:13

Kultury , oświaty, sportu i spraw społecznych.
mauritus
Terminator

Postprzez BLAaa » środa, 6 gru 2006, 21:27

mauritus napisał(a):Kultury , oświaty, sportu i spraw społecznych.

Przed p. Jadwigą jest kawał roboty. Oczekuje od niej, że przyjrzy się Polityce Społecznej Miasta.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez rewo » niedziela, 10 gru 2006, 18:08

Rada i jej organy powoli nam się konstytuują i wyłaniają, miejmy nadzieję, że wkrótce praca ruszy całą parą. Wtedy będzie materiał do pierwszych ocen, ja natomiast mam pewną sugestię skierowaną do wszystkich radnych jak w mojej ocenie dobrze zacząć.

Praca w radzie jako organie przedtawicielskim, reprezentującym wspólnotę lokalną nie jest zwykłym etatem. Przynajmniej w założeniu jej członkowie pełnią swoistą służbę na rzecz mieszkańców i społeczności lokalnej. Z pewnością wszyscy radni doskonale zdają sobie z tego sprawę, co zresztą formalnie potwierdzili składając ślubowanie.
Teraz nadaża się okazja, by zacząć udowadniać to w praktyce.
Zapewne na najbliższej, bądź jednej z najbliższych sesji Rada zajmie się m.in. kwestią diet i ich wysokości dla radnych. Wydaje mi się, iż uchwalenie ich poziomu na symbolicznym, minimalnym wręcz poziomie lub w ogóle rezygnacja z ich pobierania byłaby bardzo pożądanym, a przede wszystkim z pewnością niezwykle pozytywnie odebranym i komentowanym publicznie faktem. Legitymizacja i zaufanie dla tak postępującej rady czy radnych wzrosło by bardzo znacząco.

Wiadomym jest fakt, że praca w radzie jak i jej komisjach jest często bardzo ciężka i czasochłonna, jednak wychodzę z założenia iż osoby ubiegające się o mandat czynią to z wcześniejszą pełną tego świadomością i nie dla korzyści materialnych. Wszak w naszym prawie 50 tysięcznym mieście na pewno jest znacznie więcej, niż wymaganych w radzie 21, osób którym leży na sercu rozwój miasta i chcą mieć nań bezinteresowny wpływ. A zakładam,ż tacy ludzie się do tego organu dostali.

Poza tym wielu nowych radnych to aktywni społecznicy działający w ten sposób nie od dziś, tak więc dla nich taka decyzja nie powinna stanowić większego problemu, a być niejako naturalną.
Podjecie, najlepiej poprzez całą radę na zasadzie aklamacji,bądź choć przez poszczególnych radnych takiej decyzji byłoby bezdyskusyjnie korzystne dla wszystkich.

Pomijając aspekt finansowy, który nawet jeśli w skali budżetu miasta miałby stosunkowo niewielki, marginalne znaczenie, to symboliczny wydźwięk takiego zachowania byłby wręcz odwrotny. Sami radni jednoznacznie i dobitnie pokazaliby co jest najważniejszą pobudką ich pracy, poza tym wszystkim swoim przeciwnikom politycznym zamknęliby usta pozbawiając ich poważnego argumentu. Nikt nie określiłby także takiego zachowania mianem populizmu, wobec właśnie czysto powyborczego charakteru tej decyzji.
Myślę, że taka decyzja byłaby też niezłą reklamą dla naszego miasta, gdyż wobec realiów naszej polityki z pewnością zostałaby zauważona także przez media.

Wobec tego wszystkiego poddaję tu ten pomysł pod przemyślenie naszym rajcom, choćby z tego względu iż duża ich część nie tylko śledzi forum, a aktywnie się na nim udziela.
Wiem, że to decyzja odważna i trudna..., a dużo wynika z moich teoretycznych założeń, ale po prostu zawsze staram się zakładać pozytywne warianty...
A ocena takich radnych przynajmniej w moim prywatnym rankingu poszybuje ostro w górę :) .
rewo
Dyskutant

Postprzez rewo » czwartek, 14 gru 2006, 21:56

A wezmę odświeżę temat bo jakoś tak się przypadkiem złożyło, że szybko spadł na dół w ostatnich dniach :) .
rewo
Dyskutant

Postprzez dziewuszka » piątek, 15 gru 2006, 22:06

BLAaa napisał(a):

Przed p. Jadwigą jest kawał roboty. Oczekuje od niej, że przyjrzy się Polityce Społecznej Miasta.

Proponuję nie skupiać się na mundurkach. :)
dziewuszka
Mistrz klawiatury

Postprzez qrczak » piątek, 15 gru 2006, 22:30

dziewuszka napisał(a):
BLAaa napisał(a):

Proponuję nie skupiać się na mundurkach. :)

Na mundurkach już się Łukasz Czechowski skupił i jak dla mnie pokazał, że nie dorósł do roli radnego, jak nie ma szans na pyskówkę to pan radny wysiada. Niestety ale na taką ocenę sobie u mnie zasłużył.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Bonhart » piątek, 15 gru 2006, 22:32

qrczak napisał(a):Na mundurkach już się Łukasz Czechowski skupił i jak dla mnie pokazał, że nie dorósł do roli radnego, jak nie ma szans na pyskówkę to pan radny wysiada. Niestety ale na taką ocenę sobie u mnie zasłużył.

oj nie mow ze byl az tak dobry :lol: :lol: :lol:
Bonhart
Rycerz forum

Postprzez myśliwiec » piątek, 15 gru 2006, 22:43

nie wierze ze byl tak madry :lol:
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez stary_zgred » piątek, 15 gru 2006, 22:49

rewo napisał(a):...Praca w radzie jako organie przedtawicielskim, reprezentującym wspólnotę lokalną nie jest zwykłym etatem. Przynajmniej w założeniu jej członkowie pełnią swoistą służbę na rzecz mieszkańców i społeczności lokalnej. Z pewnością wszyscy radni doskonale zdają sobie z tego sprawę, co zresztą formalnie potwierdzili składając ślubowanie.
Teraz nadaża się okazja, by zacząć udowadniać to w praktyce...
:) .

Skąd Ty się urwałeś? Obietnice są potrzebne jedynie przed wyborami jako narzędzie do dorwania się do władzy. To nie moje stwierdzenie, cytuję za wielkmi myślicielami. Jedynym celem "wybranych" jest utrzymanie się jak najdłużej przy władzy, conajmniej następną kadencję. Bieżąca jest w zasadzie pewna. Niektórzy, ci pośledniejsi, myślą jeszcze prymitywniej - liczy się branie kasy w czasie kadencji, im więcej, tym lepjej. Stąd afery, korupcja i inne takie. Strategia jest prosta: w pierwszych latach kadencji robimy swoje olewając obietnice i wyborców, w następnych, aż do wyborów, robimy spektakularne gesty mające sprawiać wrażenie realizacji obietnic zdobywając w ten sposób ponownie zwątpionych zwolenników i dając im oręż do dyskusji z przeciwnikami. Skonfrontuj te spostrzeżenia z kadencją Henryka Smutnego. Jego uczyli znawcy tematu. Jakie wnioski?
stary_zgred
Dyskutant

Postprzez mauritus » piątek, 15 gru 2006, 23:03

A czytałeś program wyborczy i jego realizację ? Zarzut , że nie już , tylko później ?
Myśliciel się pomylił w tym przypadku.
mauritus
Terminator

Postprzez stary_zgred » sobota, 16 gru 2006, 14:29

mauritus napisał(a):...Myśliciel się pomylił w tym przypadku.

Takie stwierdzenie jest z Twojej strony nadużyciem. Pochlebiasz mi, ale nie jestem myślicielem. Nie pomyliłem się. Nic nie jest czarne lub białe. Jednak większość działań w kadencji podlegała regule, o której pisałem, na tyle wyraźnie by potwierdzić słuszność tezy. Dodam jeszcze, że znajomość programu wyborczego nic nie zmienia, podobnie jak lektura jego realizacji. Bez trudu można rozgraniczyć działania popularne od niepopularnych (lub bardziej dosadnie: populistyczne od niepopulistycznych). Progam jest zbiorem wyłącznie tych pierwszych. Sprawozdanie z jego realizacji oczywiście nie może opisywać działań niepopularnych, gdyż tych w programie nikt nie umieszcza.
stary_zgred
Dyskutant

Postprzez mauritus » niedziela, 17 gru 2006, 11:30

Miałem tu na myśli myśliciela, o ktorym pisałeś. Ja nie doszukuję się dziury w całym, nie ważne jest dla mnie czy program był realizowany stopniowo, czy z nasileniem na początku lub końcu kadencji, ważne, że został zrealizowany. Czy myślisz , że tak naprawdę tu o program chodziło ? Wybacz , ale populizmu nie mogę się doszukać w kadencji jak to mówisz Henryka smutnego. Widzę natomiast ogromny skok gospodarczy naszego miasta - wątpisz ?

Co do brania kasy, to myślisz np. o "zielonym" staroście z PO i zapowiadanych dwóch wiceprezydentach ? A miało być tak tanio :evil: i młodzi mieli nie wyjeżdżać za pracą za granicę i parkingowych miał Gromek ogrzewać ?! , bo mu szkoda ich było ;/ Czy o tym myślałeś ?
Do dnia dzisiejszego i pewnie przez pół kadencji Gromka będą wykonywane wszelkie inwestycje rozpoczęte przez Bieńkowskiego. No cóż, szkoda , że niektórzy muszą poczuć żeby zrozumieć.
mauritus
Terminator

Postprzez kraall » niedziela, 17 gru 2006, 13:22

mauritus napisał(a): Widzę natomiast ogromny skok gospodarczy naszego miasta - wątpisz ?
Do dnia dzisiejszego i pewnie przez pół kadencji Gromka będą wykonywane wszelkie inwestycje rozpoczęte przez Bieńkowskiego. No cóż, szkoda , że niektórzy muszą poczuć żeby zrozumieć.

Jaki skok gospodarczy!!!
Wymień te fabryki, które zbudowaliście... :lol:
Podaj ile w Kołobrzegu utworzyliście nowych miejsc pracy... 8)
Podaj jakie jest średnie wynagrodzenie w naszym mieście... :zalamany:
Podaj ceny podstawowych artykułów spożywczych i porównaj to z innymi miastami.... :(
Jedyne co wam się faktycznie udało to zadłużyć miasto i to nie Wy ale MY będziemy musieli spłacić. [smilie=thumbsdown.gif]

I bądź tak uprzejmy i wymień te mityczne inwestycje - już rozpoczęte...
kraall
Mistrz klawiatury

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg