Giertych: Dinozaury żyły w czasach ludzi

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez rex » poniedziałek, 30 paź 2006, 19:50

Panie Sath^Raa .. z całym szacunkiem ale czytałem zarówno teksty ewolucjonistów i kreacjonistów i bardziej do mnie przemawiają poglądy kreacjonistow .. rozumiem, że Panu nawet sie nie chce zajrzec do ksiązek, które wymieniłem .. czyżby boi się Pan, że to co Oni piszą jest prawdą, a cały Pański pogląd opiera się na kłamstwie? .. i z całym szacunkiem ale to nie ja mam skrzywione poglądy .. oczywiście tacy jak ja to mniejszość, ale żeby od razu mówić, że skrzywione? Pozdrawiam.

Panie Arkadiuszu K. .. ze strony creationism.org.pl (czy jakos tak) mozna co prawda sciagnac wywiad z 2005 r. prof. Giertycha ale szczerze mówiąc nie czytałem nic jego i nie słuchałem .. do kreacjonizmu przekonały mnie Zakazana Archeologia (kreacjonizm starej ziemi) a nastepnie ksiązki dra Zillmera (kreacjozizm młodej ziemi).
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez M@dF » wtorek, 31 paź 2006, 11:11

Wszyscy jestescie w bledzie... Pierwszy czlowiek urodzil sie z kapusty, ktorą przyniósł Bocian. Niestety bariery jezykowe miedzy ludzmi i bocianami nie pozwalaja na zapytanie ich skad przyniosly kapuste.
M@dF
Dyskutant

Gadu-Gadu: 2045912

Postprzez rex » wtorek, 31 paź 2006, 14:28

Dobrze proszę Pana :]
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez rex » środa, 15 lis 2006, 00:40

rex
Mistrz klawiatury

Postprzez marek » sobota, 25 lis 2006, 16:55

Rada Naukowa Episkopatu napisał(a):fundamentalistyczny kreacjonizm nie jest zgodny z nauką katolicką

Jan Paweł II napisał(a):Nowe zdobycze nauki każą nam uznać, że teoria ewolucji jest czymś więcej niż hipotezą

Członkowie Rady już we wstępie dają do zrozumienia, że powodem wydania dokumentu jest zamieszanie wywołane przez europosła Macieja Giertycha, który w Brukseli propagował niedawno pogląd, że teorię ewolucji powinno się wycofać z programów nauczania. W sukurs przyszedł mu wiceminister edukacji Mirosław Orzechowski (LPR), który oświadczył na łamach "Gazety", że teoria ewolucji to kłamstwo, które mylnie uznano za obowiązującą prawdę.

Roman Giertych (też LPR), minister edukacji, wezwał z kolei do "dużej dyskusji", czy teoria ewolucji powinna być jako jedyna nauczana w szkołach.

Tymczasem biskupi krytykują przedstawicieli "fideistycznego kreacjonizmu, którzy interpretują dosłownie biblijne opowiadanie o stworzeniu świata (...) i na tej podstawie kwestionują nauczanie o ewolucji w szkole".

I po co popadać w skrajności? Swoją drogą, mam nadzieję, że panom Giertychom społeczeństwo podziękuje w najbliższych wyborach. Jakkolwiek rozumiem pewne działania syna i uznaję je za pozytywne to ojciec nie zabłysnął w mojej opinii niczym poza "dinozaurami"

całość: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 54813.html
marek
V.I.P

Postprzez rex » niedziela, 26 lis 2006, 15:17

skąd wiedziałes? ..

swoja droga Episkopat powinien zostac rozwiazany .. pamietam pytanie jakiegos uzytkownika odnosnie Zydzinskiego:

"A ekscelencja to w Boga jeszcze wierzy?"

co do Watykanu to nie Watykan a papiez .. jego prywatne zdanie .. dziesiatki papiezy głosiło co innego ..
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez marek » niedziela, 26 lis 2006, 15:58

rex napisał(a):co do Watykanu to nie Watykan a papiez .. jego prywatne zdanie .. dziesiatki papiezy głosiło co innego ..

Znowu się Panu wydaje :lol:
Może warto sięgnąć do postanowień Soboru Watykańskiego w 1870r.? Podpowiem: kwestia nieomylności. W miarę prosto, nie stwarzając problemów ze zrozumieniem opisuje to bp Robert McKenna. Dostępne są teksty w języku polskim.
Polecam numer 1/1997 L'Osservatore Romano z listem Jana Pawła II do członków Papieskiej Akademii Nauk. Zgodzi się pan, że możemy mówić o wystąpieniu ex officio?
marek
V.I.P

Postprzez rex » niedziela, 26 lis 2006, 16:04

zgodzic sie nie mozna .. papiez jest nieomylny tylko w 3 przypadkach, zgadza sie? .. tu mogł sie mylic wiec .. z resztą przy kreacjonizmie omijam aspekt religyjny choc Biblia zawiera ciekawe rzeczy i nauka zgadza sie z nią ..
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez marek » niedziela, 26 lis 2006, 16:15

I gadał do ściany...

Ojcowie soborowi sformułowali to w ten sposób:
"Gdy Biskup Rzymski przemawia ex cathedra, to znaczy, gdy sprawując urząd pasterza i nauczyciela wszystkich wiernych, swą najwyższą apostolską władzą określa zobowiązującą cały Kościół naukę w sprawach wiary i moralności – dzięki opiece Bożej obiecanej mu w osobie św. Piotra Apostoła posiada tę nieomylność, w jaką Boski Zbawiciel zechciał wyposażyć swój Kościół w definiowaniu nauki wiary i moralności. Dlatego takie definicje Biskupa Rzymskiego są niezmienne same z siebie, nie zaś na mocy zgody Kościoła"

Papież w swoim liście łączy elementy wiary ze współczesną nauką.
tu masz treść i daj sobie spokój http://www.jezuici.krakow.pl/nw/doc/jp2ewolucja.htm
marek
V.I.P

Postprzez j0shu4 » poniedziałek, 27 lis 2006, 18:06

ja po przebrnieciu przez 15 postow w tym temacie juz nie mam sily co dopiero przez nastepne ktore sie pojawia
temat rzeka do zamkniecia , najwyzej sie malpy na nas obraza albo europarlamentarzysci
j0shu4
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze