Czy prezydent powinnien otwierac lodowisko jak jest żałoba ?

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Stavro » piątek, 24 lis 2006, 12:26

loisslane napisał(a):Chyba nie ma co wpadac w paranoję
Jest żałoba narodowa i bardzo słusznie, ale nie można od razu wpadać w skrajonosci. Odwołać masowe imprezy, duze koncerty, przegląd kabaretów itp - jak najbardziej. Ale myślę, ze odwoływanie wszystkiego jak leci to lekka przesada.
Otwarcie lodowiska to uroczystosc jakich wiele w roku, tak jak np. otwarcie po remoncie oddzialu w szpitalu czy chodnika na Zurawiej. Jesli otwarcie odbedzie sie bez jakiejs wielkiej pompy, sztucznych ogni i wystepow topowej kapeli, jesli bedzie przyzwoite i na poziomie, to dlaczego nie? A zalobe zawsze mozna zaznaczyc minuta ciszy.
Polacy to naród rozpamiętujący, celebrujący wszelkie nieszcześcia i tragedie. Co dzien rozgrywaja sie jakies tragedie, ale przeciez zycie idzie dalej.

dokladnie loss...zycie idzie dalej i nie mozna nad wszystkim plakac bo lez by nam zabraklo...

minuta cicszy...skromne otwarcie...i bedzie ok...
Stavro
Rycerz forum

Postprzez ewe » piątek, 24 lis 2006, 12:54

Jasne ,że powinien . I nie rozumiem dlaczego miałbym sie dziś nie bawić w dyskotece?
Przecież codziennie na świecie umieraja tysiące ludzi z głodu ,wojen czy wypadków.
ewe
Gwiazdor

Postprzez Eureka » piątek, 24 lis 2006, 13:01

ewe napisał(a):Jasne ,że powinien . I nie rozumiem dlaczego miałbym sie dziś nie bawić w dyskotece?
Przecież codziennie na świecie umieraja tysiące ludzi z głodu ,wojen czy wypadków.

Baw się dobrze, bo żałoba narodowa, którą ogłosił Prezydent RP, nie jest przymusem tylko moralnym obowiązkiem
Eureka
V.I.P

Postprzez ewe » piątek, 24 lis 2006, 13:04

Nieraz w jednym dniu zginie więcej ludzi na drogach. To przykre ale tak jest . Zgadzam się w tej kwestii z p. Wojtal : żałobę nosi się w sercu.
Więc nie widze potrzeby umartwiania dodatkowo całego narodu przez tydzień.
ewe
Gwiazdor

Postprzez Demurrer » piątek, 24 lis 2006, 13:05

ewe napisał(a):Nieraz w jednym dniu zginie więcej ludzi na drogach. To przykre ale tak jest . Zgadzam się w tej kwestii z p. Wojtal : żałobę nosi się w sercu.
.

Powiedz mi ewe jak można nosić żałobę w sercu i iść z tą żałobą i z tym sercem na dyskotekę?
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez ewe » piątek, 24 lis 2006, 13:09

Mam na myśli "żałobę narodową " , nie dotyczącą nas osobiście .
A jak mozna pić wódę w domu , śmiać sie i wiedzieć ,że gdzieś daleko np: w Iraku w tej samej chwili gina i konają nasi żołnierze,
ewe
Gwiazdor

Postprzez Arkadiusz K » piątek, 24 lis 2006, 13:16

Nie giną codziennie. Jeśli giną ja przynajmniej wódki w domu nie pije.
Demurrer słusznie zauważył i w pełni się z nim zgadzam.

Nie rozumiem, czemu nie można otworzyć lodowiska jutro.
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez Demurrer » piątek, 24 lis 2006, 13:23

ewe napisał(a):Mam na myśli "żałobę narodową " , nie dotyczącą nas osobiście .
A jak mozna pić wódę w domu , śmiać sie i wiedzieć ,że gdzieś daleko np: w Iraku w tej samej chwili gina i konają nasi żołnierze,

Czyli jednak w przypadku górników nie nosisz żadnej żałoby.
Oki, ale po co te frazesy o noszeniu jej w sercu?
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez ewe » piątek, 24 lis 2006, 13:31

Przcież to jest tylko taka umowa, można sie umówić na minute żałoby albo na cały tydzień. Dziś nie wypada sie śmiać ale jutro to można robić co sie chce, tak ?
I od ilu osób, które zginęły tragicznie powinna być żałoba narodowa ?
I nie rozumiem dlaczego nie można otwierac lodowiska i co ma z tym wspólnego żałoba narodowa , może lepiej nic nie robic i wziąźć 2 dni wolnego.?
ewe
Gwiazdor

Postprzez Arkadiusz K » piątek, 24 lis 2006, 13:34

Może i tak. Skoro została ogłoszona żałoba to jako naród powinniśmy czuć się solidarni. Jeżeli ci ewe z tym nie po drodze to nikt cie nie zmusza. Dla mnie możesz grac nawet na perkusji i organizować niezłe imprezy.
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez Demurrer » piątek, 24 lis 2006, 13:34

ewe napisał(a):
I nie rozumiem dlaczego nie można otwierac lodowiska i co ma z tym wspólnego żałoba narodowa , może lepiej nic nie robic i wziąźć 2 dni wolnego.?

Czy ja napisałem gdzieś, że nie można otworzyć lodowiska?
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez ewe » piątek, 24 lis 2006, 13:39

Demurrer napisał(a):Czyli jednak w przypadku górników nie nosisz żadnej żałoby.
Oki, ale po co te frazesy o noszeniu jej w sercu?

Oczywiście ,że nie noszę po nich żadnej żałoby , choć uważam ,że chwila refleksji nad ich smutnym losem im się należy. I staram sie wyciągnąc z tego wnioski dla siebie.
Trzeba o takim ich losie pamiętać / pot. w sercu / i wiedzieć że to nasze życie jest zbyt krótkie i zbyt kruche i trzeba z niego korzystać , cieszyć się nim dopóki można.
Ale umartwianie sie jako obywatel przez kilka dni nie uważam za konieczne , wystarcza także w imieniu wszystkich obywateli flaga opuszczona z kirem.
ewe
Gwiazdor

Postprzez Arkadiusz K » sobota, 25 lis 2006, 08:25

Jeżeli ktoś był na otwarciu niech napisze jak było.
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez Arkadiusz K » sobota, 25 lis 2006, 08:29

Ja tam nie wiem bo mnie nie ma w Kołobrzegu. Będe dopiero jutro. Jeżeli na 10 to spoko załapie się na otwarcie.
Arkadiusz K
V.I.P

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg