Od jakiegoś czasu obserwuje w sieci wzmożone zjawisko rozsyłania spamu przez komputery w sieci lokalnej. Skala tego zjawiska rośnie z dnia na dzień. Ja nie wiem czy to komputery zombie czy to umyślne akcje spowodowane chęcią dorobienia sobie paru groszy w sposób nie do końca legalny i etyczny.
Do tej pory blokowałem tylko dostęp do serwerów SMTP (poczta wychodząca) ale widzę że to nie skutkuje bo pojawiają się nowi "rozsyłacze". Zaznaczam, może to być wirus lub trojan, może to być też umyślne zachowanie użytkownika. Ja nie nie wnikam i nie mam zamiaru wnikać. Od następnego tygodnia będę blokował całkowicie dostęp do Internetu i prosił o zaprzestanie rozsyłania maili.
Dodam, że wszyscy na tym cierpią bo nasze adresy IP wędrują do wszelakich list RBL (Realtime Blackhole List) co z kolei skutkuje odrzucaniem połączeń przez serwery pocztowe które z takich list korzystają, a nasza sieć jest traktowana jak sieć spamerska.
Proszę przeskanować swój komputer pod względem wirusów lub trojanów lub odinstalować podejrzane oprogramowanie.