Ku przestrodze dla piratów

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Master » środa, 22 lis 2006, 16:08

ciekawy temat ;D

Zastanawia mnie jedna rzecz:

fikcja?? mogę umówić Ciebie moderatorze z osobą tak załatwioną przez nasz wymiar sprawiedliwości, osoba ta dostała taką grzywnę, że przez kilka dobrych lat się nie wypłaci (około 63 tys. pln), sytuacja miała miejsce w szczecinie gdzie to panowie policjanci przyszli razem z przedstawicielami BSA (Buisness Software Alliance) i nakazem sądowym aby wydano dane osób pobierających pliki w "dość dużych ilościach", późniejsza kontrola zawitała wtem do jakiegoś 1000 mieszkań (klientów sieci kablowej notabene), odnośnie kołobrzegu doszły mnie pewne wieści, że łapali ludzi ale nie wiem z jakiej sieci oni byli ;).

No tak czy siak najgorzej mają ci którzy udostępniają pliki bo inne wydarzenie z polski opowiada o złapaniu podejrzanego ktróry udostępniał pliki przez klienta sieci gnutella "bearshare" - zarzut nie samo ściąganie tylko udostępnianie.

w cenniku jest kilka błąedów:

każdy pojedynczy utwór mp3 - 3pln
każdy pojedynczy plik filmowy - 15pln
każdy pojedynczy program o wartości poniżej 200 pln - 15pln
każdy pojedynczy program o wartości powyżej 200pln - cena w pln x 3
+ grzywna zadana przez sąd nawet do 3x wartości całego zabespeczonego "materiału dowodowego"

jak się dobrze postaracie to za samego windowsa dostaniecie około 2400pln, miłego dnia dla posiadaczy lewych wind życzę!!

a dla wszystkich posiadających windę orginalną - gratulacje: mniejsze prawdopodobieństo że nakryją inny lewy soft na kompie!!

catch you later!!
Master
Bywalec

Postprzez Stavro » środa, 22 lis 2006, 16:09

ja sciagam duze dema... a co...

zreszta sath ma racje... fantastyka...
Stavro
Rycerz forum

Postprzez Master » środa, 22 lis 2006, 16:15

może i fantastyka, pewnie bo po co się przejmować: kołobrzeg to taka duża wioska, kto się zainteresuje nielegalnym softem jak policja jest zaganiana łapaniem nieuchwytnych morderców ;P ale to już temat na inną lekcję dzieci, cya!
Master
Bywalec

Postprzez Stavro » środa, 22 lis 2006, 16:25

SovietPiter napisał(a):No z tym ściąganiem to mi chodziło że jak na zdrowy rozsądek ma ktoś logi że ściąga dziennie po 500Mb mniej lub więcej to chyba tak gołym okiem widać że coś tu nie tak przecierz aktualizacja wina, czy innego sofu nie ma po 100MB lub coś koło tego a chyba takich duzy Freeware-ów nie ma albo przynajmniej szary użytkownik nie ciągnie tego tak dużo

Może ta moja wizja jest straszna i przebarwiona ale ja to teraz nie kuszę losu

ma net to sciaga...

to tak jakby sie czepiac kierowcow ze za duzo benzyny kupuja...
Stavro
Rycerz forum

Postprzez Master » środa, 22 lis 2006, 16:53

Stavro napisał(a):ma net to sciaga...

to tak jakby sie czepiac kierowcow ze za duzo benzyny kupuja...

tak olej napędowy zamiast napędowego, dobra a tak na poważnie, nie chcecie wierzyć dobra, wasza sprawa, nie mam nic przeciwko...

pozostaje jednak kwestia taka, że coraz więcej ludzi wpada w sidła okrutnych złych prawników, i w tym momencie trzeba jasno zaznaczyć: ściągając pliki (film, muzyka) nie łamie się prawa bo kto powiedział że nie nagrałeś sobie tego z telewizji, albo że nie zapłaciłeś za to komuś kto ma prawo do kopiowania pliku, jak by nie można tego było mieć to kina musieli by pozamykać i teatry i koncerty bo każdy sobie może przyjść z dyktafonem na koncert, z kamerą do kina (zabronią mi?? mogę przecież nagrywać koleżankę obok mnie, co??), siłą rzeczy nie można ludzi odciąć od kontaktu z kulturą...

innym aspektem są pirackie gry i programy: zazwyczaj żeby program został uznany za piracki musi być nieautoryzowanie pozbawiony zabezpieczeń jakie posiadał (cracki etc.), cd keye?? już nie bo nikt nie udowodni że to fałszywy key, chyba że wezmą kompa do badania ;P...

i najlepsze jest to, że samo BSA, policja, prokuratura móią i piszą: chronimy intersy korporacji (czytaj: "mamy w gdzieś wykonawców" (którzy i tak niewiele dostają))...
więc antyglobaliści do walki z korporacjami ;), piratujcie...

...lecz z rozwagą!!
Master
Bywalec

Postprzez Master » środa, 22 lis 2006, 17:00

olej opałowy miałem na myśli ;P

p.s. jeśli ktoś ma problemy to działa też polska partia piratów (komputerowych oczywiście ;P), udzielają porad prawnych dla ludzi zgarniętych za filmy i muzykę (z programami i grami jest dużo gorzej)

ok, cya!
Master
Bywalec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze