31 lat temu ...

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez rex » wtorek, 21 lis 2006, 20:06

nie byli mordercami .. dlaczego ludzie tak bardzo nienawidza Franco jest wspomniane wyzej .. i dlaczego, my narodowi konserwatysci, oddajemy mu czesc poniekad wynika z tych artykułow .. jego czynów .. polecam tez ksiązkę "Hiszpania Franco" Adama Wielomskiego .. jeszcze nie czytałem (ino fragmenty) ale tez sporo wyjasnia ..
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez j0shu4 » wtorek, 21 lis 2006, 20:08

przepraszam ale Che osobiscie torturowal i zabijal podejjrzanych o szpiegostwo podczas rewolucji kubanskiej
nie przeginajcie struny
j0shu4
Moderator

Postprzez Hayes » wtorek, 21 lis 2006, 20:08

j0shu4 napisał(a):przepraszam kim nie byl ?
a nie nadzorowal obozu koncentracyjnego ?
wiedzialem ze wczesniej czy pozniej boski ernesto bedzie na topie tutaj

joshu tym tropem to i Busha można o to posądzić za Guantanamo ;/
Hayes
Dyskutant

Postprzez j0shu4 » wtorek, 21 lis 2006, 20:09

Hayes napisał(a):
j0shu4 napisał(a):przepraszam kim nie byl ?
a nie nadzorowal obozu koncentracyjnego ?
wiedzialem ze wczesniej czy pozniej boski ernesto bedzie na topie tutaj

joshu tym tropem to i Busha można o to posądzić za Guantanamo ;/

nie przyrownuj guantanamo do obozu pracy poprawczej zalozonego przez che
bez jaj , ja nie wierze w to co czytam :shock:
j0shu4
Moderator

Postprzez Hayes » wtorek, 21 lis 2006, 20:11

siur :D
Hayes
Dyskutant

Postprzez rex » wtorek, 21 lis 2006, 20:15

mówie za nas .. nie za was ;) .. a dla fanów Che artykulik: http://www.miasik.net/articles/fontova.html
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez Hayes » wtorek, 21 lis 2006, 20:32

rex napisał(a):a dla fanów Che artykulik: http://www.miasik.net/articles/fontova.html

autor artykułu też z UPR, czemu mnie to nie dziwi ? :|

jOshu4 napisał(a): nie przyrównuj Guantanamo do obozu pracy poprawczej założonego przez Che, bez jaj ja nie werze w to co czytam

a w Guantanamo to niby co tym panom z Al Qaidy robią? uczą się od nich islamu?

ja nie popieram Che, mówię tylko że bliżej mi do niego niż do Franco... jak z resztą większości młodzieży w UE, z Hiszpanią na czele, tylko w Polsce mogą być popularni prawicowi ekstremiści...
Hayes
Dyskutant

Postprzez rex » wtorek, 21 lis 2006, 20:35

autor artykułu też z UPR, czemu mnie to nie dziwi ?

autorem jest Humberto Fontova .. a fragment o morderstwie Che jest autorstwa Pierre San Martina .. nic mi nie wiadomo zeby Ci panowie byli w UPR .. nasz statut wyklucza żeby członkiem partii była osoba nie posiadajaca polskiego obywatelstwa
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez marek » wtorek, 21 lis 2006, 20:37

rex napisał(a):nie był! .. moze jakies dowody? .. mordował? .. a wiecie co to wojna?
PROSZĘ O DOWODY !!!

Dyskusja z Panem jest jednostronna. Z jednej strony jako interlokutor staję przed obowiązkiem przedstawiania dowodów, z drugiej zamiast obiektywnych opinii słyszę "udowodnij". Wygląda na to, że udawadniamy brak garbów. Tutaj nikt nie ma racji poza Panem Majznerem. Pozwolę sobie w takim razie zacytować opinie o Franco i Degrellu zawarte w Encyklopedii PWN:

Franco [frạnko] Francisco, pełne Francisco Paulino Hermenegildo Franco Bahamonde, ur. 4 XII 1892, El Ferrol (Galicia), zm. 20 XI 1975, Madryt, hiszp. generał i polityk; VII 1936 jeden z przywódców prawicowego buntu wojsk., który zapoczątkował wojnę domową 1936–39; objął dowództwo sił nacjonalistycznych, od X 1936 szef państwa i od 1937 przywódca Falangi Hiszp.; przyjął tytuł wodza (caudillo); 1938–73 także premier; po zwycięstwie nad republikanami (1939) sprawował do śmierci rządy dyktatorskie; mimo bliskich stosunków z Włochami i Niemcami, nie wprowadził Hiszpanii do II wojny świat.; zwolennik jedności Hiszpanii jako państwa nar. oraz tradycyjnych wartości katol. i patriot.; tłumił opozycję polit., represjonując zwł. lewicę i republikanów, zwalczał nar. aspiracje Basków i Katalończyków; od lat 50. wyprowadzał państwo z izolacji międzynar. i zezwolił na stopniową liberalizację i modernizację gospodarki; 1969 wyznaczył na swego następcę Jana Karola I.

Degrelle [dögrẹl] Léon, ur. 15 VI 1906, Bouillon, zm. 31 III 1994, Málaga; polityk belgijski; 1930 założył pismo „Rex”, przywódca faszystowskiego ruchu tzw. reksistów; organizator (1942) i dca legionu, który walczył na froncie wschodnim u boku Niemiec; 1945 skazany zaocznie na karę śmierci; po II wojnie światowej w Hiszpanii.

Gdyby Pan nie zauważył, gloryfikuje Pan człowieka (Degrelle) sprzymierzonego ze zbrodniczym reżimem współodpowiedzialnym za śmierć milionów Polaków, zniszczenie kraju, czystki narodowe i etniczne. Jeżeli nie sprawi to Panu kłopotu to proszę łaskawie przyjąć do wiadomości że Legion Waloński walczył dokładnie po przeciwnej stronie niż zdecydowana większość narodu polskiego. W swoim wiernopoddańczym hołdzie oddawanym F.Franco proszę wziąść pod uwagę, że państwo hiszpańskie pod przywództwem F.Franco chroniło obywatela Królestwa Belgii zaocznie skazanego na karę śmierci przez własny naród.
Proszę zauważyć, że w świetle orzeczenia SN z 28.03.2002r. "Propagowanie, w rozumieniu art. 256 i 257 k.k., oznacza każde zachowanie polegające na publicznym prezentowaniu, w zamiarze przekonania do niego, faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju państwa.˝ Pańskie nawoływanie do rozprawy sądowej jest w istocie aktem samobójczym.

Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Art. 257. Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Niezależnie od tego, co przeczytam za chwilę jestem zdziwiony swobodą na jaką pozwala się Panu na tym forum. Zapewne wynika to z niechęci moderatorów tego forum do cenzurowania użytkowników ale mające tutaj miejsce przepychanki słowne pomiędzy uczestnikami dyskusji nijak się mają do treści które próbuje Pan przekazać. Jakkolwiek nie bardzo rozumiem powód dla którego bywa Pan obrzucany błotem, tak nie mogę też zrozumieć dlaczego pozwala się Panu na propagowanie takich idei. Pozwolę sobie powtórzyć po raz drugi w tym temacie. W pana światopoglądzie zatarła się różnica pomiędzy nacjonalizmem, faszyzmem i nazizmem.
marek
V.I.P

Postprzez Hayes » wtorek, 21 lis 2006, 20:39

rex napisał(a):autorem jest Humberto Fontova .. a fragment o morderstwie Che jest autorstwa Pierre San Martina .. nic mi nie wiadomo zeby Ci panowie byli w UPR .. nasz statut wyklucza żeby członkiem partii była osoba nie posiadajaca polskiego obywatelstwa

chodzi mi o autora strony :> niejaki pan Miąsik :wink:
Hayes
Dyskutant

Postprzez marek » wtorek, 21 lis 2006, 20:39

Che pasuje tutaj jak piącha do moich okularów panowie prawie anarchiści
marek
V.I.P

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze