debata "prezydencka"

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez BLAaa » sobota, 4 lis 2006, 21:16

Pomówienie to termin z kodeksu karnego. Nie słyszałem, żeby którykolwiek z dziennikarzy, nie tylko TKK, ale w ogóle, w Kołobrzegu miał sprawę karną z art. 212.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez mauritus » sobota, 4 lis 2006, 21:28

Chyba zniesławienien to z Kk. Ty w ogóle wiesz o czym ja piszę.
Sprawa jest cywilna, na razie.
mauritus
Terminator

Postprzez report » sobota, 4 lis 2006, 21:37

mauritus napisał(a):Chyba zniesławienien to z Kk. Ty w ogóle wiesz o czym ja piszę.

kto ma sprawę i o co ?
to ciekawe... a Wasi dziennikarze o tym nie jadą... niemożliwe...
report

Postprzez BLAaa » sobota, 4 lis 2006, 21:38

mauritus napisał(a):Chyba zniesławienien to z Kk. Ty w ogóle wiesz o czym ja piszę.

Skoro sprawa jest cywilna, to nie pisz bzdur. Niby taki inteligentny...

Masz z kodeksu karnego...

"Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku".
BLAaa
Uzależniony

Postprzez mauritus » sobota, 4 lis 2006, 22:00

zniesławienie to przestępstwo ścigane z oskarżenia prywatnego, polegające na pomówieniu innej osoby (osób) albo instytucji o postępowanie lub właściwości mogące je poniżyć w opinii publ. lub narazić na utratę zaufania.
mauritus
Terminator

Postprzez mauritus » sobota, 4 lis 2006, 22:23

Zarząd Miasta Brzeg wniósł pozew przeciwko radnemu Januszowi Jakubowowi do Sądu Rejonowego w Brzegu z powództwa cywilnego, w którym domaga się publicznego odwołania pomówienia.
http://www.kurierbrzeski.com.pl/kb339/akt002.html
Rozumiesz już.
mauritus
Terminator

Postprzez report » sobota, 4 lis 2006, 22:46

napuisz kto komu robi sparwę - i poczytaj sobie jAka będzie polewka z tej sprawy - ja się nieodezwę słowem - no napisz jak juz be powiedziłeś powiedz i A
report

Postprzez Eureka » sobota, 4 lis 2006, 23:22

mauritus, chcesz się jawić, jako nieomylny i wszechwiedzący. Masz dobre samopoczucie dokładadając Januszowi Gromkowi. Twoje uwagi pod adresem konkurenta są żałosne. Nie chcę Ci psuć dobrego nastroju, baw się nadal. Bądź świadom, że balansujesz na wysokiej linie. Chyba tylko to Ci zostało. Swoją butą zaczynasz dorównywać swojemu pryncypałowi..
Eureka
V.I.P

Postprzez BLAaa » niedziela, 5 lis 2006, 12:42

mauritus napisał(a):Chyba masz zaniki pamięci dudi, czy to wasz dziennikarz ma w sądzie sprawę o pomówienie (delikatnie ujmując)

mauritius obrócił kota ogonem. Vide na cytat wyżej. On sam powiedział, że dziennikarz TKK ma sprawę "o pomówienie". Jak mu wytknąłem, że pierwsze słysze, że jakis dziennikarz ma sprawę karną (pomówienie to przestepstwo ścigane na podstawie art. 212 kk). To przeszedł zgrabnie na zniesławienie, co w zasadzie może być tym samym, ale juz gada o cywilnej sprawie.
Różnica polega na tym, że waga wyroków w sprawie cywilnej jest nieporównywalna do sprawy karnej.
Jak został przyłapany, że się zaplatał, to brnie dalej w las...
BLAaa
Uzależniony

Postprzez mauritus » niedziela, 5 lis 2006, 20:19

Ty nie odróżniasz nazwy czynu od nazwy sposobu jego popełnienia i to jest twój problem.
W Kk jest określony sposób popełnienia czynu (czynność), która zwie się zniesławieniem.
Okarżenie prywatne w procesie cywilnym o pomówienie.
Często te dwa określenia są używane zamiennie.
Nie chodzę po lasach spróbuj to zrozumieć.
mauritus
Terminator

Postprzez BLAaa » niedziela, 5 lis 2006, 20:23

W procesie cywilnym nie ma oskarżenia, tylko "pozwanie". Zajebista róznica.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez mauritus » poniedziałek, 6 lis 2006, 14:19

Tak jest, a apelacja to odwołanie od wyroku inaczej mówiąc.
Również są używane zamiennie powyższe określenia.
mauritus
Terminator

Poprzednia strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg