Przemoc w szkole

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Tomash » piątek, 3 lis 2006, 15:48

ewe napisał(a):Z tymi pedagogami to raczej jest różnie , zauważyłem , że oni to się interesują dopiero jak coś się stanie . A wtedy to raczej za późno. W większości szkół nie robią po prostu nic.
To , że tak się dzieje , to oczywista wina szkoły, nauczycieli, a szczególnie tzw. wychowawców.
To jest następstwo braku zdecydowanych reakcji na palenie papierosów, wyzwiska , drobne szarpanie się czy kopanie . Po prostu brak uczniom wzoru , rygoru i ciekawych zajęć.

Po części nie zgadzam się z tą wypowiedzią, bo to głównie rodzice powinni wychowywać własne dzieci, a nie obcy ludzie w szkole.
Tomash
Coś tam napisał

Postprzez mauritus » piątek, 3 lis 2006, 18:57

Slonko, jesteś pedagogiem ? serio pytam.
mauritus
Terminator

Postprzez mauritus » piątek, 3 lis 2006, 19:24

To wiele rozumiesz, rozumiem , że podypl.
mauritus
Terminator

Postprzez mauritus » piątek, 3 lis 2006, 19:40

A po co taki kierunek, we więzieniach możesz pracować, podziwiam.
mauritus
Terminator

Postprzez mauritus » piątek, 3 lis 2006, 19:52

A co mają do tego kobiety ?
mauritus
Terminator

Postprzez dziewuszka » piątek, 3 lis 2006, 20:53

Demurrer napisał(a):
Chciałem zobaczyć ile maksymalnie zarobić może nauczyciel w szkole publicznej.
Stąd dopuszczalne maksymalnie 1,5 etatu i dyplomowany, choć jest chyba jeszcze profesor oświaty, czy jakoś tak. :)

Ja nauczycielem nie jestem.. Ale zapytaj się ludzi, czy komuś udaje sie pracować na 1,5 etatu.. :lol:
Chyba tylko nauczycielom języków obcych, bo w tej akurat specjalności mamy dość poważny deficyt (zresztą są to zazwayczaj ludzie jeszcze studiujący bez przygotowania pedagogicznego więc i pieniązki w śladowych ilościach).

Co do przemocy w szkole, a zwłaszcza w przedszkolu - jeżeli to się dzieje w trakcie zajęć -to jest wina nauczyciela i to moim zdaniem nie powinno podlegac dyskusji.
Najwyraźniej metody pracy danego nauczyciela nie sprawdzają się.

Pooglądajmy sobie super nianię na TVN i - tam jest odpowiedź.
Wszystko zależy od reakcji nauczyciela na zachowanie danego malucha.

To nie jest wina tego malucha, trzylatek w większości będzie póbowal wszystkim wejść na głowę. Wystarczy mu tylko na to pozwolić.

Ale równie szybko mozna go na ziemię sprowadzić - vide: Super niania TVN :D
dziewuszka
Mistrz klawiatury

Postprzez Colberg » piątek, 3 lis 2006, 21:40

Nie ma czegoś takiego jak 1,5 etatu. Jest tylko etat + nadgodziny. W 90% przypadków śladowe. W szkołach podstawowych i gimnazjach prawie ich nie ma. W średnich jest uśrednienie (klasy maturalne wcześniej kończą a w szkolach zawodowych są śródroczne praktyki zawodowe). I są to pieniądze żenujące. Większość znanych mi nauczycieli dorabia, żeby utrzymać rodziny. W różny sposób. Od korepetycji po "kelnerowanie" w sezonie.

Nie jest normalna sytuacja, że na jednego pedagoga lub psychologa przypada 1000 uczniów... Nauczyciele często nie dają sobie rady z własnymi dziećmi - jak więc mają wychować setkę obcych?
Colberg
Ważniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg