Dobroczynność-kartą wyborczą

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez ewe » piątek, 22 wrz 2006, 15:57

W końcu KONSUL dobre pytanie
ewe
Gwiazdor

Postprzez wredniak » piątek, 22 wrz 2006, 16:00

Moze nie mam racji, ale czy nie sadzicie, ze Caritasowi pod pretekstem pomocy dzieciom i mlodziezy chodzilo o lykniecie ladnej dzialki wraz z hala sportowa ? Nie satysfakcjonuje ich dzierzawa czy uzyczenie do lat 9, ale akt wlasnosci. Pewni chyba byli, ze go dostana. Dlaczego tak pisze ? Prosze przeczytac co napisala Tisaja /ma podobno pewne informacje/ i chwile pomyslec.
Napisala :Planowana była tez baza hotelowa ,która miałaby za zadanie pokrywać wszelkie koszty utrzymania sali we własnym zakresie.
Zadaniem miasta było tylko oddać salę.
Prosze mi powiedziec kto przy zdrowych zmyslach buduje hotel na dzierzawionej lub uzyczonej na 9 lat dzialce ? Ci panowie bardzo dobrze potrafia liczyc.
Sprawa kolejna. Po wybudowaniu hotelu kto zgodzilby sie aby jacys smarkacze krecili sie wsrod gosci i przeszkadzali im w wypoczynku :?: Przeciez gosc hotelowy musialby miec staly dostep do hali, silowni itp. Sadze, ze to bylby jeden z atutow tegoz hotelu.
Basen tez nie jest daleko. Kolejny plus.
Po zastanowieniu sie oraz rozwazeniu wszystkich za i przeciw mozna dojsc do wniosku, ze nie wszysto jest tak piekne jak niektorzy przedstawiaja.
wredniak
Ważniak

Postprzez Konsul » piątek, 22 wrz 2006, 16:13

Oczywiście, że umowa dzierżawy, a tym bardziej umowa użyczenia są za "słabymi" umowami do podejmowania jakichkolwiek inwestycji. Gdyby jakaś firma, stowarzyszenie etc. chciały uzyskać tytuł własności, to trzeba było wystąpić z odpowiednim wnioskiem w tej sprawie. W zależności od profilu prowadzonej działalności, zgodnie z przepisami ustawy o gospodarce nieruchomościami, możliwa jest bonifikata od ceny sprzedaży. I wtedy nad taką uchwałą, poddaną pod głosowanie Rady Miejskiej można by było dyskutować, czy radni wyraziliby zgodę czy też nie. Przywołana tu uchwała pełni jedynie funkcje opiniodawczą, ponieważ oddanie nieruchomości w "użyczenie" nie wymaga zgody Rady Miejskiej.
Istnieje również wystawienia tej nieruchomości na sprzedaż w drodze przetargu, i wtedy aby zachować jej sportowy charakter, należałoby umieścić odpowiednie obwarowania w umowie sprzedaży.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Messenger » piątek, 22 wrz 2006, 16:51

Tisaja napisał(a):
Messenger napisał(a):Tisaja, domyslam się, że uchwały RM mogą nie wszystkim się podobać, ale wskaż mi jednego radnego, który jeśli byłby przekonany do celowości oddania akurat Caritasowi tej sali zagłosował by przeciw? Pokaż mi jednego radnego, który mając takie narzędzia jak uchwała RM nie zagłosował by wtedy zgodnie z interesem dzieci i młodzieży.

Czy rozumiesz ,co piszesz? Wydaje mi sie ,że nie do końca.. dokładnie połowa głosowała przeciw.. dlaczego?
O to nie pytaj mnie.. zapytaj ich- Radnych...
Cel? "Zostawić temat jako karte przetargową podczas wyborów"...
Tak brzmi moja odpowiedź.. najmniej w tym licza sie dzieci.. i to cały czas próbuje powiedzieć.. :|

Pytasz dlaczego? To ja mogę zapytać się Ciebie dlaczego Caritas nie był w stanie przekonać połowy radnych (10,5 osoby :wink: ) do swoich racji :?:
Messenger
Ważniak

Postprzez mauritus » piątek, 22 wrz 2006, 18:51

Przecież pytanie czy też zarzut był taki, iż radni, którzy głosowali przeciwko przekazaniu sali dla Caritasu próbują się wybielać i zrzucać winę za brak takiej decyzji na Prezydenta, a to zwyczjna podłość jak już pisałem. Rozmywa się temat.
mauritus
Terminator

Postprzez Konsul » piątek, 22 wrz 2006, 19:26

Temat składu Rady Miejskiej nie jest przedmiotem tego topicu, jeżeli chcesz się wypowiedzieć w tej kwestii, to zrób to np. w temacie "oceń radnego". A tak wszędzie się starasz wypowiadać, niekoniecznie na temat.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » piątek, 22 wrz 2006, 20:30

Konsul napisał(a): I wtedy nad taką uchwałą, poddaną pod głosowanie Rady Miejskiej można by było dyskutować, czy radni wyraziliby zgodę czy też nie. Przywołana tu uchwała pełni jedynie funkcje opiniodawczą, ponieważ oddanie nieruchomości w "użyczenie" nie wymaga zgody Rady Miejskiej.
Istnieje również wystawienia tej nieruchomości na sprzedaż w drodze przetargu, i wtedy aby zachować jej sportowy charakter, należałoby umieścić odpowiednie obwarowania w umowie sprzedaży.

Umowa uzyczenia ma ściśle określony charakter. jej cecha jest prowadzenie działanosci niezarobkowej. W innym przypadku w grę wchodzi wyłacznie umowa najmu. Ja wiem, że często, z róznych względów umowy uzyczenia nabierają charakteru umowy najmu z opłata równa "0" zł. Zdarza się.
Prezydent ma prawo oddać cos w najem do lat 3. I ani dnia dłużej. Ponad 3 lata - musi byc uchwała Rady.
Gdyby nieruchomość poszła na przetarg, jak to na poczatku ktos tam obmyślał, to mielibysmy tam kolejny dyskont.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Konsul » piątek, 22 wrz 2006, 20:45

Trochę Blaa namieszałeś z umowami ( umowa użyczenia stwierdza jedynie rodzaj tytułu prawnego do danej rzeczy, w tym przypadku nieruchomości, jej cechą jest to, że użyczenie jest nieodpłatne ), ale to nie jest akurat na temat.
Jeżeli nie sprzedaż, to pozostaje "oddanie" hali dla MOSiR-u, co chyba jest zgodne z obecnym stanem faktycznym.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Tisaja » piątek, 22 wrz 2006, 20:56

wredniak... wybacz muuuszę... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Po wybudowaniu hotelu kto zgodzilby sie aby jacys smarkacze krecili sie wsrod gosci i przeszkadzali im w wypoczynku :?: Przeciez gosc hotelowy musialby miec staly dostep do hali, silowni itp. Sadze, ze to bylby jeden z atutow tegoz hotelu.
Basen tez nie jest daleko. Kolejny plus.
Po zastanowieniu sie oraz rozwazeniu wszystkich za i przeciw mozna dojsc do wniosku, ze nie wszysto jest tak piekne jak niektórzy przedstawiaja.

Nie dostrzegasz subtelnej różnicy pomiędzy "bazą hotelową" a "budową hotelu" Prawda?
Tam są pomieszczenia, które można adaptować na pomieszczenie hotelowe...
Strasznie Ci zależy aby sprowadzić wszystko do swojej własnej wizji i mierzysz innych swoją miarką? Nikt nie robi niczego dla innych, tylko dla własnej korzyści- tak Cię widzę.

mauritus
Przecież pytanie czy też zarzut był taki, iż radni, którzy głosowali przeciwko przekazaniu sali dla Caritasu próbują się wybielać i zrzucać winę za brak takiej decyzji na Prezydenta, a to zwyczjna podłość jak już pisałem. Rozmywa się temat.

Dziękuję... :)
Tisaja
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 6759706

Postprzez Konsul » sobota, 23 wrz 2006, 09:11

A tak na marginiesie tego tematu, ja uważam, że akurat Caritas to sprawdzona marka w sferze działalności charytatywnej. Nie doszukiwałbym się w działaniach mających na celu pozyskanie przez Caritas hali drugiego dna. Nie patrzmy na wszystko tylko przez pryzmat pieniędzy.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez ewe » sobota, 23 wrz 2006, 09:18

A nie uważacie , że Caritas ma trochę wybujałe żądania ?
ewe
Gwiazdor

Postprzez Tisaja » sobota, 23 wrz 2006, 09:35

ewe napisał(a):A nie uważacie , że Caritas ma trochę wybujałe żądania ?

Tak , ma wybujałe żądania.
Potrzebuje tej hali -reszta środkow we własnej gestii.
Posiada jeszcze przemożną chęć pomocy dzieciom, ktore szwędając sie po ulicach,głównie w dzielnicy gdzie panuje patologia-patrzą, przygladaja sie i nie widzą alternatywy na życie. Stają sie dokladnie takie, jak otoczenie.
Gdybyś choć raz przyszedl na otwartą już świetlice... zobaczył ,jak reagują na spokoj, tłumaczenie, pomoc przy lekcjach, usmiech i jak bardzo je to dziwi i zachwyca.
Gdybys zobaczyl,jak z dzikuskow spodziewających sie krzyku i wrogości zmieniaja sie w dzieci potrzebujące dobrego słowa, przytulenia - wtedy inaczej (może) potraktowalbyś te sprawę.

Konsul
A tak na marginiesie tego tematu, ja uważam, że akurat Caritas to sprawdzona marka w sferze działalności charytatywnej. Nie doszukiwałbym się w działaniach mających na celu pozyskanie przez Caritas hali drugiego dna. Nie patrzmy na wszystko tylko przez pryzmat pieniędzy.
Dziekuje.. :)
Tisaja
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 6759706

Postprzez ewe » sobota, 23 wrz 2006, 09:48

TISAJA zgadzam się z tym co piszesz i jest to piękne ,że myślisz o jakimś innym zajęciu dla dzieci "podwórek", ale czy do tego jest aż potrzebna hala , ogromny budynek. Może zacznijcie od czegoś mniejszego , tam można zrobic także dużo, a nawet wiecej.
Pamiętam jak dawno temu hal, duzych pomieszczeń było mniej niz teraz do dyspozycji , a jednak młodzież i dzieci miały ciekawsze zajęcia bez tych dodatków. Podam przykład:
1.na 11 piętrze wieżowca ,codziennie było mnóstwo dzieci , wszystkich uczyli malować , rysować .
2.Było wiele małych świetlic ze wspaniałą atmosferą , nie mówiąc o grach typu harcerskiego czy ogniskach ,śpiewanie i recytowanie skeczy.
3. A może cos ciekawszego zaproponować dzieciom nawet w budynku KSM niz śpiewy starszych pań.
ewe
Gwiazdor

Postprzez ewe » sobota, 23 wrz 2006, 09:50

P.S. Nie upieram sie przy swoim zdaniu przeciwnym oddaniu tak dużego budynku, jestem natomiast za kilkoma mniejszymi.
ewe
Gwiazdor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg