Przyszły Prezydent Miasta Kołobrzeg

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 11 wrz 2006, 18:53

Jeżeli Konsulu pytasz, to odpowiem zupełnie szczerze.
Jeżeli spojrzec na układ polityczny od lewicy do prawicy, to najbardziej na lewo można usytuować PPS, w środku SLD, a bliżej centrum SdPL.
Jeżeli przedstawiciele tej ostatniej formacji dokonuja jakiegos politycznego wyboru, a w tym przypadku może być to wspólny start z PO, to jest to ich autonomiczna decyzja, nad czym faktycznie mógłbym ubolewać, ale nie ubolewam. Bo ta decyzja w sposób naturalny może wzmocnić lewe skrzydło liberałów i przyznam szczerze, że bardziej Platformie do twarzy z jednym, czy dwoma działaczami SdPL, niż Kaczyńskiemu z całą Samoobroną i Ligusami do spółki.
Zawsze tak jest, że grupy polityczne przenikają się wzajemnie na styku. Tragedii nie ma.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Konsul » poniedziałek, 11 wrz 2006, 19:17

O, nie zgodzę się. Bardzo szczegółowo czytałem założenia progarmowe i ideologiczne PO i SDPL. Powtarzam, są diametralnie odmienne. Nie chcę wskazywać wyłącznie SDPL jako tej partii, która się "przykleja" w Kołobrzegu do bardziej popularnej formacji. I niezależnie od argumentacji jej członków, powód jest jeden, chęć zachowania statusu radnego lub zwiększenie szans na zdobycie mandatu. Hipokryzji na forum jest dużo, więc chociaż w tym temacie zachowajmy powagę. Dla mnie dziwne jest zachowanie PO, które tak łatwo pozwala na takie sojusze. To pozbawia jej przymiotnika prawicowa. Tu jest drugie dno, otóż na całą tą sytuację ma wpływ zachowanie szefa PO w Kołobzregu. W imię partykularnych i osobistych animozji realizuje taki właśnie scenariusz. I choć możemy politycznie się nie zgadzać, to doskonale wiesz, jak takie poczynania określa się w polityce. Tym bardziej na szczeblu lokalnym.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 11 wrz 2006, 19:28

No wiesz, historia najnowsza polityki w tym mieście pokazuje, że możliwe sa różne konstelacje, by osiagnąc jakiś polityczny cel. pamietam, bo brałem w tym udział, jak AWS podpisywał porozumienie z SLD w Radzie Miejskiej i w Radzie Powiatu, a cel był jeden - eliminacja skrajnego liberała H. Bieńkowskiego. Obecnie niezrozumiała jest postawa PiS. W końcu oni zapowiadali zwalczanie wszystkiego, co trąci zgniłym liberalizmem. Niestety dla PiS - korzenie H. Bieńkowskiego siegają Unii Demokratycznej, Unii Wolności. Pamietam fotki z Balcerowiczem, wiece...
Często jest tak, że nawet zwalczające, czy ideowo odległe od siebie ugrupowania spaja jakiś niewielki fragment programu, zasad, a czasami wręcz obawa przed czymś, co może stanowić zagrożenie, czy wręcz negację wartości, w które dani ludzie wierzą i wierzyć chcą.
Stąd nie dziwi mnie chęć mariażu PO z SdPL, podobnie jak PiS z liberałem Bieńkowskim.
A co do koniunkturalizmu politycznego - jest go pełno dookoła i zauważalny jest zarówno na lewicy, na prawicy jak i w centrum.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Konsul » poniedziałek, 11 wrz 2006, 19:47

Myślę, że Panu Bieńkowskiemu daleko do liebarlizmu politycznego i ekonomicznego. Zresztą doskonale wiesz, jakie powiązania polityczne są w Kołobrzegu. Nie zawsze można je odnieść do sytuacji ogólnokrajowej. Ja nie jestem w stanie pojąć dlaczego SDPL nie wiąże się z SLD, wspomniał przecież nawet o tym Pan Błaszczyk. I sam niejako zasugerwał odpowiedź na to pytanie. Ja nikomu nie bronię zmian poglądów politycznych, ale w granicach zdroworozsądkowych. A tak na marginesie, zdumiony jestem, że wstępujesz w roli rzecznika tychże osób? Czyżby SLD w niedługim czasie porzuciło ochronę uciśnionych na rzecz wspierania uciskających?
Konsul
Gwiazdor

Postprzez report » poniedziałek, 11 wrz 2006, 19:53

pan Marek Sobczak, dzisiaj rusza na prezydenturę
report

Postprzez Konsul » poniedziałek, 11 wrz 2006, 20:00

Achaja napisał(a):
Konsul napisał(a):Myślę, że Panu Bieńkowskiemu daleko do liebarlizmu politycznego i ekonomicznego. Zresztą doskonale wiesz, jakie powiązania polityczne są w Kołobrzegu. Nie zawsze można je odnieść do sytuacji ogólnokrajowej. Ja nie jestem w stanie pojąć dlaczego SDPL nie wiąże się z SLD, wspomniał przecież nawet o tym Pan Błaszczyk. I sam niejako zasugerwał odpowiedź na to pytanie. Ja nikomu nie bronię zmian poglądów politycznych, ale w granicach zdroworozsądkowych. A tak na marginesie, zdumiony jestem, że wstępujesz w roli rzecznika tychże osób? Czyżby SLD w niedługim czasie porzuciło ochronę uciśnionych na rzecz wspierania uciskających?

A czy Pan Błaszczyk wypowiadał się jak to jeszcze jakiś czas temu sam chciał zawiązać swój komitet i niestety został zmuszony do powrotu na łono SLD??

powtórzę nie znasz całej sytuacji...

Cały czas powtarza się frazesy o nieznajomości sytuacji, nie wiesz jak to jest itd.
Obserwuję co się dzieje, otóż strcite lewicowa formacja, tworzona przez Pana Borowskiego w imię odnowy lewicy, stwozenia czegoś nowego na tej części strony politycznej. Teraz kołobrzescy działacze tej formacji dają buzi liberałom z PO, takie zachowanie ma swoją dobitną nazwę, ale z racji dobrego wychowania, jej nie napiszę.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez abyss » poniedziałek, 11 wrz 2006, 20:04

Minimal story :lol:

Pan Błaszczyk jako jeden z niewielu zachowuje twarz.Chociaż nie jest moim kandydatem to bardzo go szanuję za taką postawę.
Całe SLD z Rady miasta spierdzieliło jak szczury, gdzie, byle gdzie, byle się udało.
abyss
Mistrz klawiatury

Postprzez Konsul » poniedziałek, 11 wrz 2006, 20:08

To prawda, szacunek dla Pana Błaszczyka i jak dla mnie Pana Woźniaka. Pozdrawiam serdecznie. Mogę się nie zgadzać, ale w pełni szanuję tych panów.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez ewe » wtorek, 12 wrz 2006, 08:31

report napisał(a):pan Marek Sobczak, dzisiaj rusza na prezydenturę

Nie wierzę. Ale domyślam sie co będzie motywem jego kampanii.
ewe
Gwiazdor

Postprzez report » wtorek, 12 wrz 2006, 09:42

SatH^Raa napisał(a):Dużo byłych prezydentów jest zaangażowanych w kampanię. Będzie wesoło jak zaczną sobie wyciągać i wypominać jakieś stare sprawy. :)

ale odkrycie - długo nad tym myslałes ?
report

Postprzez Vin » wtorek, 12 wrz 2006, 11:30

report napisał(a):pan Marek Sobczak, dzisiaj rusza na prezydenturę

co takiego
to zart

:?:
Vin
Uzależniony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg