Przyszły Prezydent Miasta Kołobrzeg

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Przyszły Prezydent Miasta Kołobrzeg

Postprzez Konsul » sobota, 9 wrz 2006, 17:58

Wybory zbliżają się wielkimi krokami. W wielu dyskusjach schodzi się na temat kto będzie najlepszym Prezydentem dla naszego miasta. Dla usytematyzowania tych polemik zakładam właśnie ten temat.
Dla mnie najlepszym kandydaetm jest obecny Prezydent.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez stary_zgred » sobota, 9 wrz 2006, 18:01

Posłużę się aforyzmem z Twojej sygnatury. Być może, że świnto prawda, w wersji bardziej powściągliwej - tyż prawda, ale najpewniej gówno prawda. Chociaż może być świnto prawda zważywszy na niewielkie możliwości wyboru. A to jest nienajlepsza sytuacja.
stary_zgred
Dyskutant

Re: Przyszły Prezydent Miasta Kołobrzeg

Postprzez Mario » sobota, 9 wrz 2006, 18:18

Konsul napisał(a):Wybory zbliżają się wielkimi krokami. W wielu dyskusjach schodzi się na temat kto będzie najlepszym Prezydentem dla naszego miasta.

Zgadzam się z Tobą.
Choć mogę dodać jeszcze jedno słowo.

NIESTETY
Mario
Dyskutant

Postprzez Colberg » sobota, 9 wrz 2006, 18:26

Henryk Rupnik

Może dlatego, że nigdy nie głosowałem na prawicę... :twisted: [/list]
Colberg
Ważniak

Postprzez Konsul » sobota, 9 wrz 2006, 19:20

Myślę, że dojdzie do "pojedynku" Bieńkowski vs. Rupnik w drugiej turze. Prawica kontra lewica.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez abyss » sobota, 9 wrz 2006, 19:39

stary_zgred napisał(a):Posłużę się aforyzmem z Twojej sygnatury. Być może, że świnto prawda, w wersji bardziej powściągliwej - tyż prawda, ale najpewniej gówno prawda. Chociaż może być świnto prawda zważywszy na niewielkie możliwości wyboru. A to jest nienajlepsza sytuacja.

Zawsze możesz spróbować i Ty Zgredzie. :) będą większe możliwości wyboru.
abyss
Mistrz klawiatury

Postprzez Eureka » niedziela, 10 wrz 2006, 11:15

Konsul napisał(a):Wybory zbliżają się wielkimi krokami. W wielu dyskusjach schodzi się na temat kto będzie najlepszym Prezydentem dla naszego miasta. Dla usytematyzowania tych polemik zakładam właśnie ten temat.

Dla obecnego mówię-NIE. Dla Janusza Gromka mówię-TAK.
Janusz Gromek jest otwarty i życzliwy dla ludzi, czego nie można powiedzieć o obecnym prezydencie, który często jest arogancki i złośliwy. Doświdczyłem tego osobiście.
Eureka
V.I.P

Postprzez report » niedziela, 10 wrz 2006, 11:32

/cenzura/ auto
report

Postprzez Elfik » niedziela, 10 wrz 2006, 12:21

Ja stawiam na drugą turę Gromek kontra Bieńkowski, albo zwycięstwo Gromka w pierwszej turze. Co nie ukrywam ucieszyłoby mnie, bo uważam Gromka za najlepszego kandydata.
Elfik
Mistrz klawiatury

Postprzez Konsul » niedziela, 10 wrz 2006, 13:09

Eureka napisał(a):
Konsul napisał(a):Wybory zbliżają się wielkimi krokami. W wielu dyskusjach schodzi się na temat kto będzie najlepszym Prezydentem dla naszego miasta. Dla usytematyzowania tych polemik zakładam właśnie ten temat.

Dla obecnego mówię-NIE. Dla Janusza Gromka mówię-TAK.
Janusz Gromek jest otwarty i życzliwy dla ludzi, czego nie można powiedzieć o obecnym prezydencie, który często jest arogancki i złośliwy. Doświdczyłem tego osobiście.

A co ma życzliwość do sprawowania urzędu Prezydenta danego miasta. Nic. Każdy jest ograniczony obowiązującym prawem. To nie książe na udzielnym tronie, że jego słowo jest prawem. Obecny Prezydent, wbrew temu co piszesz, jest otwarty i życzliwy. Ale jest także odpowiedzialny, a to jest cecha, która nie każdemu się może podobać.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Konsul » niedziela, 10 wrz 2006, 18:21

Chciałem wskazać, że nie jest to cecha należąca do rozstzrygających przy wyborze Prezydenta, aczkolwiek już ją uwzględniając, to obecny Prezydent ją posiada.
Oczywiście miłe podejście i kierowanie się empatią są istotne, ale muszą być ściśle powiązane z mocnym charakterem. "Silna ręka" to warunek sine qua non do sprawowania skutecznej władzy. Zdolność do podejmowania "niepolitycznych" decyzji, aby w przyszłości dały efekt, to duża umiejętność. A takową obecny włodarz miasta posiada.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez rewo » niedziela, 10 wrz 2006, 18:43

Szczerze mówiąc to nie mam kandydata, jak już kiedyś pisałem, którego poparłbym w ciemno i bez jakichkolwiek watpliwości. Zbyt często się zawiodłem. Jednak sytuacja jest jaka jest i jakoś się wobec niej należy zachować.

Przede wszystkim poczekam na prezentację programów, bo chyba to powinno być najważniejsze (choć wszyscy dobrze wiemy jak mają się przeważnie programy w odniesieniu do powyborczej rzeczywistości) i postaram się zapoznać z ich propozycjami i zawartą w nich wizją miasta.

Jednak, kiedy widzę to co się obecnie w naszym mieście dzieje, tę bezwzględną polityczną rozgrywkę coraz bardziej zaczynam mieć tego dosyć.
Dochodzę do wniosku, że chyba dla miasta i jego funkcjonowania najkorzystniejsze byłoby gdyby spośród branych obecnie pod uwagę kandydatów stanowisko to uzyskał Henryk Rupnik.

Niestety, ale wyobrażam sobie już triumfalizm zwycięskiego wobec przegranego obozu, obu zantagonizowanych kandydatów. Ten konflikt i zacietrzewienie poszły już zbyt daleko i nie wnoszą nic dobrego dla miasta.
Oczywiście nie można wykluczyć,że coś takiego nie zdarzy się po zwycięstwie kandydata lewicy w jego środowisku, ale wobec tego iż nie jest on na pewno skonfliktowany z innymi środowiskami w tak silnym stopniu, widzę tu znacznie większą szansę na jakieś merytorycznie uwarunkowane decyzje i otwarcie na współpracę z różnymi środowiskami.
Tym bardziej, iż charakterologicznie też wydaje się być człowiekiem rozsądnym i zdolnym do rzeczowej dyskusji.

Nie można tego niestety powiedzieć o obecnym prezydencie, a wbrew pozorom takie zdolności na takim, publicznym stanowisku są bardzo istotne jeśli nie niezbędne.

Jeśli zaś chodzi o pana Janusza Gromka to z pewnością z całej trójki ma najmniejsze doświadczenie samorządowe. Oczywiście, jest wieloletnim radnym i przewodniczącym Rady, jednak trzeba również przyznać,że nie jest to to samo co bycie prezydentem przez 3 kadencje(bo nie ulega wątpliwości że prezydent Bieńkowski posiadł praktyczną znajomość wszelkich procedur i mechanizmów samorządowych), ani też 8 letnia praca w samorządzie wojewódzkim jako wicemarszałek.

Moim skromnym zdaniem najlepszym kandydatem byłaby osoba łącząca w sobie doświadczenie, obeznanie i przygotowanie merytoryczne z cechami osobowościowymi takimi jak umiejętność kompromisu, dyskusji czy przyjmowania racjonalnej krytyki itd.
Jak tak obserwuję z boku wcześniejsze i ostatnie wydarzenia to odnoszę wrażenie że najbardziej do tego wzorca żbliżony jest pan Rupnik.

Nie bez znaczenia jest też jego obeznanie z procedurami dotyczącymi funduszy unijnych, które odgrywają i będą odgrywać coraz większą rolę w miejskim budżecie.

Wydaje mi się, że taki rezultat oczyściłby i uspokoił w dużym stopniu atmosferę jaka zapanowała w naszym mieście. I uważam, to za bardzo duży atut przemawiający za takim właśnie rozstrzygnięciem!!

Zobaczymy, bacznie będę obserwował co sie jeszcze wydarzy, czekam na programy i pokreślam, merytoryczną dyskusję(pewnie płonne nadzieje) kandydatów. Niech mnie przekonują. Tyle moich przemyśleń na teraz :wink: (Wybaczcie, że tyle tego wyszło, ale musiałem gdzieś to z siebie wyrzucić :D ).
rewo
Dyskutant

Następna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg