Wydzielony OT: Porozmawiaj z Ministrem

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez rewo » środa, 2 sie 2006, 19:32

A wracając do tematu :wink: , skoro sama zapowiedź Klinczu wywołała tak zażartą dyskusję to jak interesujący może być sam program :)
rewo
Dyskutant

Postprzez Sauniere » środa, 2 sie 2006, 19:43

Powiedz jeszcze słowo, a będziesz miał kłopoty.

mogę zapytać jakie?

Popierasz organizacje, które nacjonalizmem i faszyzmem smierdzą na kilometr.

nie śmierdzą a pachną .. i faszyzmem nie .. a nacjonalizmem owszem .. integralnym .. dr hab. Bartyzel pewnie uczył cię co to nacjonalizm integralny i wspomniał co nieco o Charlesie Maurrasie?

I masz podobne poglądy, które tu prezentujesz.

Znaczy sie do takich organizacji jak OMP i do takich ludzi jak Maurras, Degrelle? .. owszem, i jestem z tego dumny

Dla mnie tekst pogrubiony znaczy tyle, że Hitler był lepszy od Stalina i sojusz z III Rzeszą odmieniłby naszą historię.

mógł .. ale lepiej o tym mówić na jakims forum historycznym ..

i do tego powyżej:

Tak Uważamy komunizm za zło nieporównanie większe od nazizmu, a to ze względu na liczbę ofiar, na spustoszenie jakie pozostawił w ludzkich umysłach i sercach, a także dlatego, iż do dzisiaj ma swych gorących wyznawców nawet w elitach władzy i mediach.
Sauniere
Ważniak

Postprzez rewo » środa, 2 sie 2006, 19:57

Tak Uważamy komunizm za zło nieporównanie większe od nazizmu, a to ze względu na liczbę ofiar, na spustoszenie jakie pozostawił w ludzkich umysłach i sercach, a także dlatego, iż do dzisiaj ma swych gorących wyznawców nawet w elitach władzy i mediach.

Wspaniała wypowiedź, szczególnie trafny argument o ilości ofiar. To rzeczywiście ważne ile osób zginęło. Widać wyrażający ten pogląd zgadzają się ze Stalinem, że 1 śmierć to tragedia, a tysiące to już tylko statystyka. Gratuluję! :evil:

Faszyzm czy narodowy socjalizm były lepsze one nie siały spustoszenia w ludzkich sercach i umysłach, one je po prostu eksterminowały. To znacznie bardziej humanitarne :evil: .

Myślę, że gdybyś choć chwilę pożył w tamtych czasach i zobaczył piekło jakie zgotowała III Rzesza nigdy nawet nie pomyślałbyś o wartościowaniu, czy była lepsza , czy gorsza od czegokolwiek.
rewo
Dyskutant

Postprzez Sauniere » środa, 2 sie 2006, 20:10

a teraz spojrz co napisałes .. to samo co napisałes na "faszyzm" czy nazizm mozna napisac na komunizm ... no cóz .. ludzie przykli do zła jakim jest komunizm .. noszą koszulki z podobiznami Che, Mao, Lenina, Stalina, etc .. nikt w sumie nie zwraca na to uwagi .. jakim złem jest komunizm moga powiedziec ludzie ktorzy zyli w tym ustroju .. nic dziwnego ze w Estonii premierem został liberał Mart Laar .. w Polsce część ludzi uwaza ze komunizm nie był taki zły a na zachodzie gdzie go nie było twierdza ze to całkiem dobry ustroj .. no, ale tam są ślepi .. skoro przed 1989 chwalili zycie w komunistycznych krajach, opieke zdrowotna itd .. a relacje swiadkow ktorym udało sie przedostac na Zachód były ignorowane i uwazane za nic nie warte .. dopiero po 1989 ludzie na własne oczy zobaczyli jak było źle .. no, ale partie komunistyczne nadal istnieja .. nawet w Czechach ..
Sauniere
Ważniak

Postprzez Sauniere » środa, 2 sie 2006, 20:13

a cytowany tekst nie jest mój .. pochodzi zdaje się ze strony http://www.ciemnogrod.net
Sauniere
Ważniak

Postprzez rewo » środa, 2 sie 2006, 20:34

a teraz spojrz co napisałes .. to samo co napisałes na "faszyzm" czy nazizm mozna napisac na komunizm

Oczywiście, ale właśnie cała dyskusja zaczęła się od tego, iż to Ty zacząłeś wartościować i twierdzić, że faszyzm był mniejszym złem od komunizmu. Prześledź swoją wypowiedź, chyba nie muszę wklejać cytatów. Zirytowałem się dlatego, ponieważ nie uznaję takiego licytowania się co byłoby lepsze, albo jakby tego nie nazwać, mniej złe. I to i to jak pokazała praktyka było przyczyną olbrzymich tragedii, których w żaden sposób nie da się zmierzyć i porównać.

Nie powiedziałem też,że ten ostatni fragment był Twój. To nieistotne, bo stwierdziłem tylko,że ten co takie treści głości, ma podobny tok myślenia do stalinowskiego, a dodatkowy paradoksem jest to,że właśnie komunizm i stalinizm jak twierdzą sami najbardziej piętnują.
rewo
Dyskutant

Postprzez Sauniere » środa, 2 sie 2006, 20:50

faszyzm był mniejszym złem od komunizmu

faszyzm był nawet mniejszym złem od narodowego socjalizmu ..

ponadto zaczęło się od tego ze stwierdziłem że Beck popełnił błąd .. w sumie to co on zrobił to była zbrodnia .. w przypadku Polski która znajdowała się pomiędzy III Rzeszą a Związkiem Radzieckim nalezałoby albo przeprowadzic wojnę z III Rzeszą w czasach zanim zaczęłą się zbroic .. Piłsudski nawet chciał wojny ale Francja jej nie chciała .. powinien nawet samodzielnie lub w sojuszu z Czechosłowacją ją przeprowadzic .. wygrana wojna była możliwa tez w 1937, w 1938 to juz kontrowersyjny rok .. rok w ktorym III Rzesza zaczeła sie przygotowywac do wojny to 1936 .. moim skromnym zdaniem skoro w 1938 juz by sie nie dało przeprowadzic wygranej wojny z Niemcami to nalezało sie do nich przyłączyc na warunkach podobnych jak Włochy .. i o to mi chodzi .. krytykujecie mnie bo wiecie co sie stało podczas II WŚ .. swoja droga ZSRR nie było lepsze .. ale jesli była szansa by poprzez sojusz z III Rzeszą uchronic naszych obywateli od smierci jakiej zaznali podczas wojny, od tego wszystkiego .. by uchronic Ojczyznę .. nalezało to zrobić .. tymczasem wskutek wydarzen ktorych znamy mielismy najpierw okupacje III Rzeszy a pozniej Związku Radzieckiego .. przegralismy wojnę dwa razy
Sauniere
Ważniak

Postprzez rewo » środa, 2 sie 2006, 22:04

ale jesli była szansa by poprzez sojusz z III Rzeszą uchronic naszych obywateli od smierci jakiej zaznali podczas wojny, od tego wszystkiego .. by uchronic Ojczyznę ..

Ostani raz napiszę, zapewne wchodzenie w jakiekolwiek układy z Hitlerem byłoby korzystne, przecież on zawsze dotrzymywał wszelkich międzynarodowych układów i umów, był niezwykle wiarygodny, na pewno ochroniłoby to Polaków...

A czysto teoretyzując i zakładając, że jakimś cudownym sposobem Adolf zapałałby do naszej nacji sympatią, to za jaką cenę??? Za cenę życia i zagłady innych narodów?
Uchronilibyśmy Ojczyznę... tak, że również miałaby krew na rękach, byłaby współodpowiedzialna.... ale co tam, w końcu nie polską,tylko czyjąś, a taka zbrodnia jest z tych "mniej złych". Jeśli to jest wg. Ciebie patriotyzm i troska o dobro kraju, to nie chcę być takim patriotą, bo to już jest nacjonalizm. Wspierając III Rzeszę, wspieralibyśmy zbrodnie. Czy ważne jest kto by ginął? czy jest jakś różnica?
Dla mnie nie ma znaczenia jakiej narodowości jest ofiara. To nie jest kryterium.

w przypadku Polski która znajdowała się pomiędzy III Rzeszą a Związkiem Radzieckim nalezałoby albo przeprowadzic wojnę z III Rzeszą w czasach zanim zaczęłą się zbroic ..

Jasne najlepszym rozwiązaniem jest przecież wojna.
A skoro tak na sercu masz dobro naszej Ojczyzny to ku przypomnieniu, barwa czerwona naszej flagi oznacza krew polskich żołnierzy przelaną w jej obronie, a kolor biały oznacza jej niewinność, czyli to, że nigdy nie była agresorem.

Przepraszam,że jeszcze pociągnąłem ten off-topic :wink: .
Od tej pory wypowiadam się już tylko na temat wątku.
rewo
Dyskutant

Postprzez Wirnik » środa, 2 sie 2006, 23:17

...hitler caput...caputino górą...i koniec tematu !!!
Wirnik
Dyskutant

Postprzez Elfik » środa, 2 sie 2006, 23:59

Ale was wzięło na dyskusje :wink: Rzuciłam dygresję o poglądach, które głosił Wiechecki, wyszłam na kilka godzin, wracam a tu temat żyje własnym życiem.
Elfik
Mistrz klawiatury

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg