Prezydent odbiera ludziom nadzieje!!

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez BLAaa » środa, 19 lip 2006, 05:37

Zgadza się. Ale myślę, że nie ma nic na przeszkodzie, żeby część nieruchomości po prostu zbyć. Vide sprawa budynku pod PUP, czy szkoły wyższe.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez kraall » środa, 19 lip 2006, 08:05

Długoimienny napisał(a):
I na koniec. Idź i przejdź się Krall do Zboru Świadków Jehowy. Masz tam budynek z czasów twierdzy, ówczesny areszt więzienny. Wiele, wiele lat stał jako ruina. Idź zobacz, jak się ma kilka lat po odbudowie i zaadaptowaniu jako obiekt usług sakralnych.

Nie wiem, co Cię tak rozjuszyło? Chyba to, że z naszego miejskiego krajobrazu znikną może już ostatnie budynki mieszkalne z początków ubiegłego wieku. Ale nie ja chcę je skasować, a działki sprzedać. Jak tak dalej będzie to zostanie "kilka perełek" oraz wielka płyta i styropian.
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez BLAaa » środa, 19 lip 2006, 13:05

Zgadzam się z długim, że te budynki ze Wschodniej, Przesmyk, Starynowskiej można bez szkody dla architektury miasta po prostu rozebrać.
Ale jestem przeciwny, żeby w naszym mieście (no może za wyjatkiem Podczela) budować więcej ośrodków wczasowo-uzdrowiskowych. Mamy już ich przesyt.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez rewo » środa, 19 lip 2006, 14:03

Ale jestem przeciwny, żeby w naszym mieście (no może za wyjatkiem Podczela) budować więcej ośrodków wczasowo-uzdrowiskowych. Mamy już ich przesyt.

Popieram w 100%! Strefa od portu do Arki(teraz jeszcze jej pokaźna rozbudowa) jest już od dawna przesycona ośrodkami. Nota bene ciekawe co stanie wzdłuż alei nadmorskiej za amfiteatrem, tam gdzie wcześniej były domki campingowe, teraz wykopali wielką dziurę i robota idzie pełną parą. Oby nie był to kolejny kolos w pasie nadmorskim.

Ostatnio zauważyłem, że zaczęli budować nawet na terenie pomiędzy ul. Kościuszki, a ul. Chopina, za spożywczakiem PSS Jedność i Olympem. Jak widać zabudowują już nawet działki ze wszystkich stron otoczone innymi zabudowaniami.

Co do KTBS-u, to rzeczywiście jakoś nie mogę skojarzyć żadnej ich inwestycji budowanej w pierwotnie zakładanym systemie. Wszystko, albo na rzecz miasta(komunalne, socjalne), bądź komercyjnie. Ciekawe czy inne TBS-y w Polsce też już na tych zasadach funkcjonują.
rewo
Dyskutant

Postprzez qrczak » środa, 19 lip 2006, 15:29

Mamy już ich przesyt.

Kto ma przesyt :?:
Turyści raczej na pewno nie, zdarza się w sezonie, że biegają od hotelu do hotelu, od ośrodka do ośrodka i nie mogą znaleźć wolnych pokoi. Wydaje mi się, że ze dwa hotele, ale takie co najmniej cztero gwiazdkowe przydałyby się w Kołobrzegu.
Poza tym ile z tych kołobrzeskich ośrodków przedstawia się niezbyt ciekawie i chociażby na ich miejscu możnaby pobudować zupełnie nowe.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez qrczak » środa, 19 lip 2006, 15:45

No i jeszcze Polacy, wykłócający się z obsługą o plasterek szynki, bo Niemcy płacą więcej i mają cały talerz. A przecież Polska to podobno równy kraj, to znaczy każdy może kupić, co chce. :twisted:

Nie byłbym taki na 100% pewien, że Niemiec płaci więcej od Polaka. W państwowym uzdrowisku na pewno tak jest, tam płaci NFZ. W przypadku prywatnych ośrodków zdarza sie tak, że to Polak płaci wyższą cenę od Niemca który wykupił pobyt w biurze podróży.

Niemcom przyjeżdżającym do Kołobrzegu wystarcza chyba to co mają już do dyspozycji, nie wiem czy tak bardzo potrzebują luksusów bo za te trzeba odpowiednio więcej zapłacić, a oni też niechętnie płacą duże pieniądze, płacą niewiele, a wykrzykują jakby płacili po 200 euro za dobę i obsługi wymagają na poziomie Sheratonu z dobudowanym szpitalem.

Hotele o wysokim standardzie przydałyby się dla Polaków, którzy chętnie by do nich przyjeżdżali i zostawiali tam spore pieniądze. Jeden taki Polak potrafi zostawić tyle pieniędzy w mieście ile zostawia czterech Niemców. Tylko trzeba mu stworzyć miejsce, gdzie te pieniądze zostawi, już sam basen nie wystarczy, nie wystarczy też tylko plaża z zimną wodą w morzu.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez rewo » środa, 19 lip 2006, 18:23

Dla mnie w strefie A jest już zdecydowanie za dużo ośrodków. To moje subiektywne zdanie jako mieszkańca tego miasta. Nie jestem też w żaden sposób powiązany z tą branżą.

Nie mam nic przeciwko powstawaniu nowych inwestycji o charakterze turystyczno-wypoczynkowym, jednak niech to się dzieje np. choćby na terenie Bagicza, czy Podczela.

Nie patrzmy tylko na ilość, ale i jakość wypoczynku w Kołobrzegu. Turyści i kuracjusze z pewnością chętniej przyjadą tam, gdzie choćby z okna swojego pokoju zobaczą morze bądź kawałek parku nadmorskiego, a nie sąsiada z naprzeciwka szykującego się do snu.
Uzdrowisko dodatkowo do czegoś zobowiązuje.

Zebyście mnie dobrze zrozumieli:) jestem za rozwojem, ale róbmy to w sposób przemyślany.
rewo
Dyskutant

Postprzez Konsul » środa, 19 lip 2006, 18:30

No ale, gdy turysta zobaczy w oknie jakąś milutką niewiastę, to taki widok może przebić uroki krajobrazu. :wink:
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Konsul » środa, 19 lip 2006, 18:37

A tak poważnie, i największa ilość ośrodków nie nadrobi tego, że w Kołobrzegu nie ma za wiele atrakcji. Nie ma żadnej ogólnodostępnej infrastruktury sportowej ( no może w przyszłości czeka nas zalew miłośników broni Robin Hooda :twisted: ), żadnych boisk z prawdziwego zdarzenia do kosza, piłki, siatkówki. Nie ma kręgielni, stołów bilardowych, skałek do wspinaczki. Możliwość uprawiania sportów wodnych - pusty śmiech, możliwość intelektualnej rozrywki - pusty śmiech, dla bogatszych turystów nie ma pól golfowych, choćby kasyna, lokali rozrywkowych, dyskotek. Wystarczy wejść na fora związane z turystyką, najczęstsze słowa przy Kołobrzegu to drogo i nuda. 3-4 dni i adios "Perło Bałtyku".
Konsul
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » środa, 19 lip 2006, 18:44

Nie mam nic przeciwko konkurencji, ale ośrodków mamy przesyt. Raczej obawiam sie apartamentowców, które będa udawać, że są "ośrodkami samatoryjnymi".

Należy sobie równiez zadać pytanie o infrastrukturę. jesteśmy miastem prezydenckim własnie dlatego, że te infrastrukture mamy. Ale jakie są jej mozliwości?

Prezydent trochę nawyprzedawał w strefie uzdrowiskowej stąd tyle budów i konfliktów tam jest.

No i może czas juz najwyższy, żeby mieszkańcy zaczeli zarabiać na kwaterach. A co...
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Konsul » środa, 19 lip 2006, 18:53

Tylko tyle, że trzeba mieć coś, aby przyciągnąć turystę. Mówienie, że za podobne pieniądze można odpocząć w południwych krajach to truizm, ale i przykry fakt. Kołobrzeg musi jasno zdefiniować profil turysty, na jakiego się nastawia. I według tego zacząć w końcu budować czy też modernizować infrastrukturę. Nie można stu srok za ogon ciągnąć.
Konsul
Gwiazdor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg