Ratowanie Radia Bis!

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Ratowanie Radia Bis!

Postprzez Tomek_Ziomek » sobota, 15 lip 2006, 15:24

Sprawa tyczy się wojny pomiędzy słuchaczami Biski a nowym dyrektorem Jackiem Sobalą. Autorem poniższego tekstu jestem ja sam :P

http://bis.dape.info/ - jest to adres petycji pod którą podpisują się słuchacze.

Protest słuchaczy Radia Bis
Słuchacze Radia Bis rozpoczęli protest pod wpływem zdjęcia z anteny programu Maksa Cegielskiego "Masala". Stało się tak po zapowiedziach odcinku, którego tematem miał być rasizm i ksenofobia, zaś zaproszonymi gośćmi mieli być przedstawiciele organizacji "Nigdy
Więcej".

Nowy prezes polskiego radia Krzysztof Czabański mianował dyrektorem Radia Bis Jacka Sobale. Sobala to znany prawicowy publicysta z doświadczeniem wyniesionym z Radia Solidarność, Radia ESKA, TOK FM, bądź TV Puls. Niestety Radio Bis to nie Solidarność, a pan Sobala nie zauważył, iż nie prowadzi stacji dla motłochu, a dla młodych inteligentnych ludzi. Sam język, którego użył nowy dyrektor w powitaniu ze słuchaczami daje nam sporo radości.

"Sorry i wybaczcie Ziomale, ale chcę zrobić z "BIS" najlepsze radio w Polsce – inteligentne, oddychające, uśmiechnięte i rozkołysane." - tymi słowami swoją karierę w Bisce rozpoczął pan Sobala. Musimy przy tym zauważyć, iż pracując w swoich poprzednich stacjach pan Sobala posługiwał się raczej innym językiem. Czyżby starał się być bardziej młodzieżowy od samej młodzieży?

Nowy dyrektor zapowiedział, że ze stacji całkiem zniknie metal oraz hard core. Oferta Radia Bis zostanie więc znacznie zawężona. Po usunięciu audycji Masala, nadszedł czas na Mocne Nocne, czyli audycje autorskie zawsze od północy do świtu. Mocne Nocne skupiły wierne grono słuchaczy, którzy często potrafili zarywać całe noce, by spędzić je razem z innymi słuchaczami i prowadzącym. Audycja ta była najważniejszą i cieszącą się największą popularnością spośród wszystkich w Radiu Bis.

Oczywiście działalność nowego dyrektora nie została pozostawiona bez odzewu. Słuchacze
rozpoczeli bombardować swoją stacje smsami pełnymi sprzeciwu wobec nowego dyrektora. Na forum Biski zarówno oficjalnym jak i nieoficjalnym zawrzało. Słuchacze wybierają coraz to nowsze formy protestu. Na stronie http://bis.dape.info/ znajdziemy petycję, pod którą słuchacze Biski zbierają podpisy w swojej sprawie. Ich celem jest walka ze zmianami, które przeprowadza nowy dyrektor. Adres meilowy zarówno Jacka Sobali jak i zarządu polskiego radia jest zalewany meilami od wiernych fanów Biski.

Młodzi ludzie chcieli być daleko od polityki, jednak tym razem to polityka dobrała się do nich. Co jednak będzie miał pan Sobala z tego, że zabierze słuchaczom to co tak bardzo oni
uwielbiają? Prawdopodobnie jedynie satysfakcje. Pozostaje więc nadzieja, że jednak prostesty słuchaczy coś zdziałają...
Tomek_Ziomek
Rozgrzewa się

Postprzez Tomek_Ziomek » sobota, 15 lip 2006, 15:26

Oto adresy przybliżające tę akcje:

http://mlodzi-ratuja-biske.blog.onet.pl/
http://www.czatbiski.prv.pl/ - nieoficjalne forum Biski

Prosimy o poparcie i pomoc w tej sprawie bowiem Radio Bis to jedyna ogólnopolska ostoja dobrej alternatywnej muzyki i nie tylko muzyki...
Tomek_Ziomek
Rozgrzewa się

Postprzez Tomek_Ziomek » sobota, 15 lip 2006, 15:33

Z mojej strony jeszcze tyle... :)

Ten list najlepiej skopiować i wysłać pod adres dyrektora BISki Jacka Sobali czyli jacek.sobala@polskieradio.pl chodzi o to by pod wpływem słuchaczy dyrektor zmienił jednak swoje zdanie na tematy zmian. List jest oficjalny i kulturalny gdyż wyzwiska tylko utwierdzą go w jego zdaniu. Podpisujcie imieniem i nazwiskiem :)

jacek.sobala@polskieradio.pl

Panie dyrektorze Radia BIS.

Szanujemy wybór nowego dyrektora Radia BIS, dzięki któremu stał się Pan dyrektorem naszej ulubionej stacji. Rozumiemy, że posiada Pan prawo do wprowadzania zmian na antenie, oraz w ramówce. Jendak wprowadzając te zmiany nie może być Pan obojętny wobec głosu słuchaczy Radia BIS, oraz wiernych fanów tej właśnie stacji. Dla nas Radio BIS to zarówno poznawanie świata, kultura, edukacja, rozmowy na trudne tematy, a także niepuszczana w innych stacjach działających na terenie całego kraju muzyka. Radio BIS w odróżnieniu od innych programów polskiego radia niesie swe przesłanie przede wszystkim do młodzieży. Wprowadzając zmiany musi więc Pan brać pod uwage głos słuchaczy, a wtedy z pewnością my fani Radia BIS dojdziemy z Panem do porozumienia. Podejmowanie pochopnych decyzji zaszkodzi jedynie Radiu i nie pomoże nikomu.

Rozumiemy, że tekst zamieszczony w zapowiedzi audycji Masala o Młodzieży Wszechpolskiej i LPR nie powinien się znaleźć na stronie publicznego radia. Z drugiej jednak strony zwolnienie bardzo lubianego przez nas Maksa Cegielskiego było błędem. Tym bardziej karygodne jest, iż na stronie Radia BIS nie pojawiło się żadne wytłumaczenie, a o wszystkim dowiedzieliśmy się z innych mediów. Chcemy aby audycja Masala wróciła na antene radia, gdyż Masala to nie tylko muzyka, ale również dialog międzykulturowy.

Wyrażamy również swój sprzeciw względem zniesienia audycji Mocne Nocne. Jest to jedna z najbardziej kultowych audycji na antenie tej stacji, a jej zniesienie można by porównać z teoretycznym zniesieniem Minimaxu z Trójki. Być może przekoloryzowujemy, jednak biorąc pod uwage różnice w wieku obydwu tych stacji, to jest to trafne porównanie.

Sprzeciwiamy się również ewentualnym zmianom personalnym względem najpopularniejszych prowadzących takich jak na przykład panowie Gzyl, Owczarek bądź Kruczek.

Pozdrawiam.

PODPIS IMIE I NAZWISKO
Tomek_Ziomek
Rozgrzewa się

Postprzez Peny » sobota, 15 lip 2006, 16:33

czy jest tu jakis cwaniak?
A tak na powaznie..to co wspolnego z radiem bis ma forum tkk????
Tomku Ziomku... Moim zdaniem w dzisiejszych czasach mamy taaaaak ogromny wybor stacji radiowych ktore proponuja ogromny wachlarz programow, muzyki i sama nie wiem czego... wiec jesli nie podoba Ci sie obecnie radio BIS to przerzuc sie na inne...
A jak prezydent Ci sie nie podoba to co, tego go zaspamujes? :|
Peny
Terminator

Postprzez Nemo » środa, 19 lip 2006, 12:36

Zgadzam się z Toba Kaucz'u. :) :)
Ja tez lubie to radyjko. Dzięki niemu można bylo fajnie spedzac nocki ,a także dni.
Pamietam jak po zajęciach lub na dłuższych okienkach przychodziłam do swojego pokoiku i włanczałam BIS' a i zawsze trafiałam na dobrą muzyke. Teraz chyba sie to skonczy. ;/
Mam jednak nadzieje, że tak się nie stanie.

A co do informacji o radyjku to podaje linka:
http://media2.pl/media/10807,radio,bis, ... ,pis!.html
:twisted: :twisted: :twisted:
Nemo
Ważniak

Postprzez kulA » niedziela, 23 lip 2006, 11:17

kauczu nie zgadzam sie ze to ostatnie radio grajace taka muzyke, znam przynajmniej dwie rozglosnie specjalizujace sie w muzyce rockowej, jest to roxy fm oraz swietne moim zdaniem Antyradio (ale inne od tego internetowego radia ktore proponuje wzt), co nie zmienia faktu ze biska jest bardzo potrzebna, czesto jej slucham i bardzo lubie niektore audycje m.in. sciagnieta z anteny masale
kulA
Rycerz forum

Postprzez kulA » niedziela, 23 lip 2006, 13:14

WZT napisał(a):ALe z tego co pamietam to Antyradio nadaje chyba w dwoch miastach..... a te moje tylko w necie wiec dostep do nich jest ograniczony

antyradio nadaje teraz na caly slask i zaglebie, okolice warszawy oraz, tylko nie wiem czy przez cala dobe czy tylko pewne pasma, na podkarpaciu, ale jak ktos chce to moze tego radia sluchac przez internet pod adresem http://www.antyradio.pl
kulA
Rycerz forum

Powrót do :: hydepark