Włosi mogą stracić mistrzostwo świata...

Wszystko co dotyczy sportu na różnych szczeblach, od światowego do podwórkowego. Jeżeli masz ciekawe informacje i chcesz się nimi podzielić - to właśnie tutaj możesz o tym napisać.

Włosi mogą stracić mistrzostwo świata...

Postprzez Didi » czwartek, 13 lip 2006, 14:24

Włosi mogą stracić mistrzostwo świata, jeżeli FIFA udowodni, iż Marco Materazzi faktycznie ubliżył Zidane’owi, odnosząc się do jego narodowości – informuje „Przegląd Sportowy”, powołując się na niemiecki „Bild”.
Gazeta twierdzi, że FIFA może zastosować nowy kodeks postępowania wobec federacji narodowych, który przewiduje poważne sankcje dla propagujących rasizm i ksenofobię.

Zgodnie z jego 55. artykułem „jeśli jakiś zawodnik, działacz lub kibic dyskryminuje bądź atakuje rywala ze względu na jego pochodzenie, wówczas zespołowi , do którego przynależy ta osoba, zostają automatycznie odebrane trzy punkty. W przypadku ponownego pogwałcenia przepisu, drużynie ujmuje się sześć punktów. Jeżeli chodzi o mecze, za które nie są przyznawane punkty, to zespół zostaje w takim przypadku zdyskwalifikowany”.

A tutaj: ''Spowiedz Zidene`a''
Kod: Zaznacz cały

- Znasz dobrze włoskich piłkarzy, bo grałeś w tym kraju przez pięć lat. Czy przez te lata miałeś jakieś spięcia z Włochami?

- Nigdy. Czasem są jakieś zatargi z różnymi piłkarzami, ale nigdy nie miałem poważniejszego starcia z którymś z nich.

- Nawet z Materazzim?

- Nie, nigdy. Nic między nami nie było aż do 110. minuty dogrywki… Wtedy złapał mnie za koszulkę, a ja powiedziałem mu, by ją puścił. Dodałem także, że jeśli chce się wymienić, to zrobimy to po meczu. Wtedy on powiedział kilka bardzo brzydkich słów, które były gorsze od nawet najgwałtowniejszych gestów. Powiedział to kilka razy bardzo szybko. Jego słowa mocno mnie zraniły.

- Wszyscy chcą wiedzieć, co dokładnie powiedział Materazzi?

- To były bardzo poważne, osobiste słowa.

- O twojej matce i siostrze?

- Tak. To były bardzo brzydkie słowa. Gdy wypowiedział je pierwszy raz, próbowałem nie słuchać. Kiedy jednak powtórzył drugi i trzeci raz… Jestem mężczyzną i niektóre słowa ranią bardziej niż ciosy. Wolałbym dostać w twarz niż słuchać tego, co on powiedział.

- Powtórzył słowa o twojej matce i siostrze dwa, trzy razy?

- Tak. Zareagowałem tak jak wszyscy widzieli, choć nie powinienem tego robić. Swoją wściekłość musiałem jakoś wyrazić. Widziały to miliardy ludzi przed telewizorami. Wśród nich były na pewno miliony dzieci, które nie powinny oglądać takich zachować. Chce za to je przeprosić.

- Przepraszasz dzieci, ale czy żałujesz tego, co zrobiłeś?

- Nie, nie żałuję. Gdybym wyraził żal, to wyglądałoby to tak, jakbym przyznał rację Materazziemu. Gdyby mnie nie sprowokował, to ja bym nie zareagował. Winny jest ten, kto prowokuje taką sytuację. Czy ktoś może sobie wyobrazić, że na 10 minut przed końcem meczu finałowego i mojej kariery mogłem uderzyć przeciwnika dla przyjemności, bez wyraźnego powodu?

- Oczywiście, że nie, ale w tym momencie eksplodowałeś.

- To była prowokacja i to bardzo poważna, to wszystko. Moja reakcja na słowa Włocha była niewybaczalna, ale jeszcze raz powtarzam, że ukarany powinien być ten, kto prowokuje takie sytuacje.

zrodlo: mundial.onet.pl
Didi
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Flo_ » czwartek, 13 lip 2006, 14:26

stracic Mistrzostwo :lol: Buahahhahahaha takiego precedensu jeszcze nie bylo i nigdy nie bedzie :lol:

Jak straca mistrza to wyskocze przez okno powaga :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Bo to nierealne, co za debil to wymyslil?
Flo_

Postprzez Hnitek » czwartek, 13 lip 2006, 15:19

Hehehe :D
To może mistrzostwa rozegrają od nowa i jeszcze w tym roku Polska zostanie mistrzem świata :lol: :lol: :lol:
Hnitek
Ważniak

Postprzez Konsul » czwartek, 13 lip 2006, 18:04

Ale pierdoły z tym odebraniem mistrzostwa. To może jeszcze Argentynie też należy zabrać za zagranie"ręką Boga" przez Maradonę. I to jaki powód, bo jakiś piłkarz nie wytrzymał emocjonalnie i uderzył drugiego. Zresztą "uderzył" to za duże słowo :). Gdyby to było coś naprawdę obrzydliwego powinien być nokaut. Przecież to nie była 5 czy 10 minuta meczu, a sam jego koniec. No ale jak się karnych nie potrafi strzelać to już inna sprawa. Włosi zdobyli tytuł zasłużenie, i choć za makaroniarzami nie przepadam, to taka jest prawda. Umiejętność niereagowania na zaczepki jest wpisana w zawodowstwo piłkarza, wiodocznie Zizolina nie jest zawodowcem.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Mafi » czwartek, 13 lip 2006, 21:05

Hnitek napisał(a):Hehehe :D
To może mistrzostwa rozegrają od nowa i jeszcze w tym roku Polska zostanie mistrzem świata :lol: :lol: :lol:

Oooo... tak tak...

Ja bym chciała :D ;p

a tak naprawdę, to pewnoe klub/zawodnik dostanie karę pieniężną i wsio... o odebraniu mistrzostwa mowy być nie może...
Mafi
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 5335991

Postprzez Flo » czwartek, 13 lip 2006, 21:15

Mafi napisał(a):
Hnitek napisał(a):Hehehe :D

Oooo... tak tak...

Ja bym chciała :D ;p

a tak naprawdę, to pewnoe klub/zawodnik dostanie karę pieniężną i wsio... o odebraniu mistrzostwa mowy być nie może...

klub nie :) Federacja Wloska jedynie :) Wiem wiem ze to mialas na mysli :)
Flo
Arcymistrz

Postprzez Flo » czwartek, 13 lip 2006, 22:00

Dondadoni nowym trenerem, we Wloszech uznawany, mimo mlodego wieku, dobrego fachowca. Przymierzany byl do Juve. Wieloletni gracz Milanu
Flo
Arcymistrz

Postprzez kazió » czwartek, 13 lip 2006, 22:45

Mistrzostwa im nie odbiora,zle by sie stalo, ale dobrze ze sytuacja bedzie wyjasniana

ptaku z 2 strony gdyby to nie byz Zidane,ktorego nie lubisz, to bys sie tak calym zajsciem nie oburzyl :) Nie probuja go usprawiedliwiac, probuja wyjasnic sprawe,a w ogole to co za tajemniczy "oni "?
kazió
V.I.P

Postprzez Flo » czwartek, 13 lip 2006, 22:47

gdyby to byl ktos inny, dostalby zawiasy na pol roku i tez bylyby komentarze. Zizou nie dadza zawiasow bo skonczyl kariere. Poza tym ludzie, jakies niemieckie pismaki pisza bzdury.
Flo
Arcymistrz

Postprzez qrczak » piątek, 14 lip 2006, 20:41

Mistrzostwa nikt im nie odbierze, odebrali im natomiast trzy kluby z Serie A ( Linek )
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Konsul » piątek, 14 lip 2006, 20:45

No i proszę, Włosi zrobili rewolucję w lidze. Przemeblowali układ sił na ładnych parę lat. Trzeba przyznać, że sąd miał odwagę. Teraz chyba Inter jest murowanym faworytem. Tak oto "Stara dama" stoczyła się na dno i z damy przeobraziła się w panienkę o niezbyt ciężkich obyczajach :twisted: . Ale dość uszczypliwości. Forza Inter!, jak mawia spora część Mediolańczyków.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Flo » piątek, 14 lip 2006, 21:36

Konsul napisał(a):No i proszę, Włosi zrobili rewolucję w lidze. Przemeblowali układ sił na ładnych parę lat. Trzeba przyznać, że sąd miał odwagę. Teraz chyba Inter jest murowanym faworytem. Tak oto "Stara dama" stoczyła się na dno i z damy przeobraziła się w panienkę o niezbyt ciężkich obyczajach :twisted: . Ale dość uszczypliwości. Forza Inter!, jak mawia spora część Mediolańczyków.

Juve powroci, w glorii chwaly
Flo
Arcymistrz

Postprzez Konsul » piątek, 14 lip 2006, 21:42

Fiorentina pokazała, że można wrócić z zaświatów :) . Chociaż jak juve sobie posiedzi w serie B, a być może w następnym sezonie w serie C to płakać będzie mało kto. Na pewno teraz najbardziej zadowoleni są kibice Torino :lol:
Także papapa i adios "starucho" :twisted:
Konsul
Gwiazdor

Następna strona

Powrót do :: sport