Podsłuch w urzędzie miasta ?

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez ewe » czwartek, 29 cze 2006, 09:20

ROZMOWA KONTROLOWANA, ROZMOWA KONTROLOWANA .
To było śmieszne kiedyś, a teraz?
Oczywiście ,że jest taka możliwość ,jak w każdej większej firmie ,która posiada serwer wew., wewntrzną centralę tel . Nie musi być żaden specjalny system .Ludzie to XXI wiek. I niektorzy pracodawcy z tego korzystają . Po cichu podnoszą sobie słuchaweczkę ,ale to tylko będzie info dla nich . A na podstawie przysługującego pracodawcy tzw. prawa własności sieci , sprzętu komputerowego może szef obejrzeć sobie billingi tel, przeglądane strony w internecie, przeanalizowac , ile czasu spędził na tym zajęciu pracownik.
Ale na podłuchiwanie treści rozmów tel. musi pracownik wyrazić zgodę, ale i tak jest to niezgodne z prawem . Takie mamy w Polsce stare przepisy. Wyjątek stanowi np: w urzędzie miejskim dział obsługi klienta. W innym przypadku będzie to naruszenie prawa.
I dlatego nie bez powodów "tajne "pogaduchy pracownicy urządzają sobie w toaletach. [smilie=group.gif]
ewe
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » czwartek, 29 cze 2006, 12:29

Sprawdziłem, faktycznie nie można podsłuchiwać nawet w urzędach takich rozmów telefonicznych, bo to naruszenie prawa.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez BLAaa » czwartek, 29 cze 2006, 17:23

Jak widać albo prezydent, albo jego ludzie czytaja forum i przekazali mu informację, co powinien powiedzieć na temat tych telefonów. Uczy się.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Easy Rider » piątek, 30 cze 2006, 09:24

Podsłuch w urzędzie miasta?- nikczemna potwarz buehehehe
Easy Rider
Terminator

Postprzez Dreams » piątek, 30 cze 2006, 13:25

ewe napisał(a):ROZMOWA KONTROLOWANA, ROZMOWA KONTROLOWANA .
To było śmieszne kiedyś, a teraz?
Oczywiście ,że jest taka możliwość ,jak w każdej większej firmie ,która posiada serwer wew., wewntrzną centralę tel . Nie musi być żaden specjalny system .Ludzie to XXI wiek. I niektorzy pracodawcy z tego korzystają . Po cichu podnoszą sobie słuchaweczkę ,ale to tylko będzie info dla nich . A na podstawie przysługującego pracodawcy tzw. prawa własności sieci , sprzętu komputerowego może szef obejrzeć sobie billingi tel, przeglądane strony w internecie, przeanalizowac , ile czasu spędził na tym zajęciu pracownik.
Ale na podłuchiwanie treści rozmów tel. musi pracownik wyrazić zgodę, ale i tak jest to niezgodne z prawem . Takie mamy w Polsce stare przepisy. Wyjątek stanowi np: w urzędzie miejskim dział obsługi klienta. W innym przypadku będzie to naruszenie prawa.
I dlatego nie bez powodów "tajne "pogaduchy pracownicy urządzają sobie w toaletach. [smilie=group.gif]

Nie wiem czy dobrze zrozumialam... To znaczy, że co? Że lepiej by było gdyby prawo na to zezwalało???... :girl:
Dreams

Postprzez BLAaa » sobota, 1 lip 2006, 12:31

"Centralka jest formatu A4 i ma 5 cm wysokości. - To, że o wielu sprawach wiem, nie oznacza, że podsłuchuję telefoniczne rozmowy - broni się Bieńkowski. - To jakaś absurdalna plotka. Tu jest tyle guzików, że nie wiem, który do czego służy. Urządzenie zainstalował jeszcze mój poprzednik z SLD pan Bohdan Błaszczyk" - fragment z Gazety Wyborczej, pokazujący, jak Heniu sie miota.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Didi » sobota, 1 lip 2006, 13:04

http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3453841.html

Kod: Zaznacz cały
Czy prezydent Kołobrzegu podsłuchuje urzędników?

Jolanta Kowalewska 30-06-2006 , ostatnia aktualizacja 30-06-2006 17:14

- Ma takie możliwości - twierdzi poseł PO Sebastian Karpiniuk, niegdyś bliski współpracownik prezydenta. - O, może będziemy mieli lokalną Watergate! - żartuje szef komisji rewizyjnej.

O tym, że prezydent Kołobrzegu ma na swoim biurku telefoniczną centralkę, która pozwala na włączanie się do rozmów prowadzonych przez pracowników urzędu, poseł Karpiniuk powiedział lokalnej telewizji kablowej.

- Są osoby, które o tym wiedzą, są osoby, które były podsłuchiwane - twierdzi Karpiniuk, teraz poseł PO, a przedtem zastępca Bieńkowskiego.

Centralka jest formatu A4 i ma 5 cm wysokości. - To, że o wielu sprawach wiem, nie oznacza, że podsłuchuję telefoniczne rozmowy - broni się Bieńkowski. - To jakaś absurdalna plotka. Tu jest tyle guzików, że nie wiem, który do czego służy. Urządzenie zainstalował jeszcze mój poprzednik z SLD pan Bohdan Błaszczyk.

Rzecznik prasowy prezydenta Kołobrzegu Piotr Pasikowski nie ma wątpliwości: zaczęła się przedwyborcza walka między PO a PiS. Poseł PO chce zdyskredytować Henryka Bieńkowskiego, bo ten w walce o prezydencki fotel może być kandydatem PiS.

Bieńkowski poinformował, że po tym, jak wybuchła podsłuchowa afera, w piątek wezwał do siebie pracownika technicznego, żeby mu wyjaśnił możliwości centralki.

- Można wejść "na trzeciego", tj. włączyć się do prowadzonych rozmów, ale nie należy mylić tego z podsłuchiwaniem - mówi prezydent Kołobrzegu. - Rzeczywiście, urządzenie umożliwia np. prowadzenie telekonferencji czy nagłe wezwanie do siebie urzędnika, który akurat rozmawia przez telefon. Jednak gdy ktoś włącza się "na trzeciego", to druga strona jest ostrzegana sygnałem.

Wiesław Parus, radny Platformy Samorządowej i członek PO, wierzy posłowi Karpiniukowi. - Przecież pracował z prezydentem Bieńkowskim - mówi.

Niewykluczone, że sprawę podsłuchu wyjaśni komisja rewizyjna. - Jeżeli radni Kołobrzegu stwierdzą, że jest taka konieczność, to będziemy sprawdzać, może natrafimy na ślad lokalnej Watergate - z humorem do sprawy podchodzi szef komisji rewizyjnej Włodzimierz Dębiec.
Didi
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez ewe » niedziela, 2 lip 2006, 08:42

Ale na podłuchiwanie treści rozmów tel. musi pracownik wyrazić zgodę, ale i tak jest to niezgodne z prawem .

Nie rozumiesz . W Polsce niektóre firmy zmuszały pracowników do wyrażenia takiej zgody i wydawało sie im ,że mogą wtedy podsłuchiwać . A było to oczywiście błędnym myśleniem , pracownik mógł ich pozwać ,bo podsłuchiwanie rozmów tel . jest naruszeniem prawa
ewe
Gwiazdor

Postprzez marek » niedziela, 2 lip 2006, 12:15

A korespondencja w skrzynce e-mail i pliki na służbowym komputerze? Prywatne czy zakładu pracy?
marek
V.I.P

Postprzez Dreams » poniedziałek, 3 lip 2006, 05:57

ewe napisał(a):Ale na podłuchiwanie treści rozmów tel. musi pracownik wyrazić zgodę, ale i tak jest to niezgodne z prawem .

Nie rozumiesz . W Polsce niektóre firmy zmuszały pracowników do wyrażenia takiej zgody i wydawało sie im ,że mogą wtedy podsłuchiwać . A było to oczywiście błędnym myśleniem , pracownik mógł ich pozwać ,bo podsłuchiwanie rozmów tel . jest naruszeniem prawa

Nie mam zamiaru spierać się z Tobą co miałeś na myśli, ale:

Ale na podłuchiwanie treści rozmów tel. musi pracownik wyrazić zgodę, ale i tak jest to niezgodne z prawem . Takie mamy w Polsce stare przepisy.

Dopiero teraz zdanie jest pełne i widac skąd nasunęły mi się wnioski... :girl:
Dreams

Postprzez ewe » poniedziałek, 3 lip 2006, 06:45

Chodziło mi o to ,że w niektórych firmach żądają takiego oświadczenia . Nie chcem wstawiać całych kodeksowych tekstów i staram sie to ująć krótko i prosto.
ewe
Gwiazdor

Postprzez Dreams » poniedziałek, 3 lip 2006, 06:48

ewe napisał(a):Chodziło mi o to ,że w niektórych firmach żądają takiego oświadczenia . Nie chcem wstawiać całych kodeksowych tekstów i staram sie to ująć krótko i prosto.

Masz rację. :) Nie wstawiaj, ja głupia blondi jestem, mogłabym nic nie zrozumieć :) :girl:
Dreams

Postprzez ewe » poniedziałek, 3 lip 2006, 07:24

O co ci chodzi ?
ewe
Gwiazdor

Poprzednia strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg