Ratusz się sypie

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Wald » poniedziałek, 24 kwi 2006, 09:47

Długoimienny napisał(a):4. Imprezy biletowane prowadzi MOK lub inni organizatorzy i dochód jest księgowany na te jednostki lub osoby prywatne. Parafia udostępnia jedynie świątynię i to pod warunkiem, że impreza jest zgodna z nauką kościoła. Poza tym, nie ma co liczyć, że ktoś ciekawszy przyjedzie tu występować za darmo. Zresztą, w ciągu roku, poza festiwalem "Muzyka w Katedrze", zdarzają się 2-3 imprezy biletowane.

5. I na marginesie: dokumenty kościelne wyraźnie wskazują, że kościół służy przede wszystkim liturgii, ale także temu, "aby przez rzeczy ziemskie: sztukę i muzykę, przenosić serca ludzkie do rzeczy niebieskich". (z konstytucji o Liturgii Świętej).

Niestety, nie dałem sie przekonać! Nie wierzę, że katedra traci na imprezach kulturalnych. Kościół nigdy nic nie robi za darmo! Zbieraja pieniądze za wszystko i przy każdej okazji. Trudno jest więc uwierzyć, że na tym kościół nie zarabia. Jeśli biorą pieniądze na tacę nawet przy okazji opłaconych uroczystości, jak choćby śluby... Pazerność kleru jest powszechnie znana i nikt prawie w nią nie wątpi. Nawet ci, którzy czynnie się udzielają w Kościele.
Na tym kończę tę polemikę. Nie ma ona sensu, gdyż żaden z nas nie da sie przekonać...
Wald
V.I.P

Gadu-Gadu: 526856

Postprzez Sauniere » środa, 28 cze 2006, 13:39

nie wiem skad ta niechec do Koscioła .. ja z mojej strony mam niechec do modernistow w stylu Zydzynskiego chocby ..

a co do ratusza to powinny wypalac cegły wg sredniowiecznej receptury i zaprawe tez .. pamietam jak byłem w ruinach zamku krzyzackiego w Radzyniu Chełminskim .. przewodnik pokazywał te cegły i uzupełnienia z XX w. .. oczywiscie te z XX w. juz sie kruszyły ..
Sauniere
Ważniak

Postprzez ewe » poniedziałek, 31 lip 2006, 10:23

A może ogłośmy zbiórkę na ratowanie Ratusza ,najpiękniejszego zabytku miasta .
P.S. nie dot. restauracji Adabar
ewe
Gwiazdor

Postprzez Sauniere » poniedziałek, 31 lip 2006, 14:56

katedra ładniejsza ;) .. ratusz drugie miejsce ;P .. no .. ale swoj urok ma .. projektował go sam Karol Fryderyk Schinkel .. nalezałoby pozyskac dosc duze pieniadze na remont .. nalezałoby tez zadbac o to zeby pozniejsze uzupełniania miały ten sam kolor cegieł co oryginalne, etc ..
Sauniere
Ważniak

Postprzez Colberg » poniedziałek, 31 lip 2006, 23:45

Długoimienny napisał(a):Remont kapitalny ratusza, z tego co pamiętam, to ponad 2 miliony złotych.

Według uchwały LIII/683/06 Rady Miasta rewitalizacja Ratusza to kwota 10 000 000 złotych... :)
Colberg
Ważniak

Poprzednia strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg