Prezydent oglasza przetarg na sprzdaz Podczela.

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Didi » czwartek, 15 cze 2006, 22:27

Ale Marian wyraznie w tv zaznaczyl ze juz sie deweleperstwem zjamowac nie bedzie i nie chce sie juz angazowac w cos takiego
Didi
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez BLAaa » czwartek, 15 cze 2006, 22:54

DeeJay napisał(a):Ale Marian wyraznie w tv zaznaczyl ze juz sie deweleperstwem zjamowac nie bedzie i nie chce sie juz angazowac w cos takiego

I ja w to wierzę, ale nie wykluczył, że jego "partnerzy biznesowi" nie będa zainteresowani.
I zaznaczam, że nie doszukuje się w tym zadnych wałków. Ale ludzie mówia, a TKK temat pociagnęła.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez ewe » piątek, 16 cze 2006, 08:19

BLAaa napisał(a):
DeeJay napisał(a):Ale Marian wyraznie w tv zaznaczyl ze juz sie deweleperstwem zjamowac nie bedzie i nie chce sie juz angazowac w cos takiego

I ja w to wierzę, ale nie wykluczył, że jego "partnerzy biznesowi" nie będa zainteresowani.
I zaznaczam, że nie doszukuje się w tym zadnych wałków. Ale ludzie mówia, a TKK temat pociagnęła.

A ja byłbym bardziej ostrożny w takich pewnikach
ewe
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » piątek, 16 cze 2006, 10:29

Faktem jednak jest, że TKK taki program zrobiło.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez kołysanka » wtorek, 11 lip 2006, 16:29

Po pierwsze sprzedaż Podczela w kawałkach, szczególnie w obliczu braku planu zagospodarowania przestrzennego, oznaczałaby powstanie jednego wielkiego chaosu - każdy z drobnych inwestorów realizowałby swój projekt na podstawie uzyskanej indywidulanie decyzji o warunkach zabudowy, skutkiem czego zafundowalibyśmy sobie w tym miejscu istny miszmasz stylowo-architektoniczny i niekończący się plac budowy, bo każdy na tej swojej parceli ciągnąłby inwestycję swoim tempem i w swoich terminach.

Po drugie - teren jest nieuzbrojony i sprzedaż pojedynczych działek w takim stanie nie będzie wcale sprawą prostą, bo poważny inwestor trzy razy się zastanowi jak policzy koszty doprowadzenia całej infrastruktury do takiej "atrakcyjnej' działki. W najlepszym razie kupi i będzie czekał aż ceny gruntów pójdą w górę żeby sprzedać z zyskiem, a teren jak leżał tak leżeć będzie. Sprzedaż całości wraz z "zaklepaną' koncepcją pozwala przewidzieć co rzeczywiście tam będzie stało i choćby w przybliżeniu określić jak to będzie wyglądać. Ponadto w drodze negocjacji można ciężar uzbrojenia terenu przerzucić na inwestora zdejmując tym samym spory kłopot z budżetu miasta.

Po trzecie wreszcie, ucinając spekulacje nt. kto i jak teren kupi - sądzę, że przeprowadzenie inwestycji na taką skalę, jak zabudowa Podczela, to zadanie ponad siły któregokolwiek z naszych lokalnych inwestorów. Jeżeli projekt nie ma ugrzęznąć na lata, potrzebny będzie tu ktoś z naprawdę dużym kapitałem, ewentulanie powstanie jakieś konsorcjum.

to tyle - apolitycznie :)
kołysanka
Mistrz klawiatury

Postprzez Easy Rider » wtorek, 11 lip 2006, 16:46

Brawo Klub Radnych Platforma Samorządowa :spoko:
Easy Rider
Terminator

Postprzez qrczak » wtorek, 11 lip 2006, 17:53

Easy: jak teraz pójdziesz robić "Dziurę w całym" do Podczela, liczę, że patrząc na zagospodarowanie terenu i krytykując wszystkie pierdoły w promineiu 100 kilometrów, jak to tylko ty potrafisz, też powiesz: "Bravo Platforma". :twisted:

Założymy się, że nie powie :?:

Przy ustalaniu ewentualnego planu zagospodarowania powinny być brane pod uwagę uwagi ewentualnych inwestorów, jak nie będą to życzę powodzenia.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » wtorek, 11 lip 2006, 18:37

Dla mnie jakos smiesznie niska wycena była tego terenu. Powiat sprzedał dopiero co w Dźwirzynie cos ponad 2 ha gruntów, za ponad 4 mln zł.

Moje prywatne zdanie. Podzielić na mniejsze działki i wyprzedawać całość przez jakieś 10 lat. Uzbrojenie jest na granicy tego terenu. W poprzedniej kadencji z tego własnie powodu zablokowałem sprzedaż jednej działki. Ktoś wycenił ją nisko, bo niby była nieuzbrojona, ale ktoś zapomniał, że na granicy działki bylo wszystko: woda i energia elektryczna, oraz kolektor sciekowy.

No i nie mozna zapominać, że te 30 pare milionów może nie starczyc na wybudowanie wszystkich dróg na tym terenie, a to przypomne jest obowiązek gminy miejskiej.

Czas pokaże co dalej.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez kołysanka » wtorek, 11 lip 2006, 19:00

Easy Rider napisał(a):Brawo Klub Radnych Platforma Samorządowa :spoko:

w sumie mogłam się spodziewać Easy, że to że w tym temacie może się wypowiedzieć ktoś kto z lokalnymi partiami wszelakiej maści nie ma nic wspólnego, znajdzie się poza obszarem Twojego pojmowania :D

ale skoro tak Ci wygodniej mozesz mi przypiąć taką etykietkę, jaka Ci się rzewnie podoba :D

"qrczak"Przy ustalaniu ewentualnego planu zagospodarowania powinny być brane pod uwagę uwagi ewentualnych inwestorów, jak nie będą to życzę powodzenia.

zgadzam się na całej linii - trudno oczekiwać, że ktoś przyjdzie z potężnymi bądź co bądź środkami i będzie potulnie stawiał co mu palcem miasto pokaże
kołysanka
Mistrz klawiatury

Postprzez BLAaa » wtorek, 11 lip 2006, 19:51

Ja sam do końca nie wiem, czy lepiej sprzedać w calosci, czy parcelować. Jak kiedys zadałem publicznie pytanie o to, to nikt nie odpowiedział.
Na dziś sklaniam sie do parcelacji, bo mam przed oczami te sprzedane działki w Dźwirzynie. I w ogóle jestem zwolennikiem tego, żeby ten rozwój był bardziej przemyslany, niz bardziej dynamiczny (wynika to z mojej wiary w teorie cykłów koniunkturalnych).
BLAaa
Uzależniony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg