Wychowanie patriotyczne.

Tutaj można przeprowadzać ankiety na różne tematy.

Czy chcesz, aby wprowadzono lekcje Wychowanie Patriotyczne?

Tak.
3
6%
Tak, ale w połączeniu z innym przedmiotem (podaj jakim)
4
8%
Nie.
38
79%
Nie mam zdania.
3
6%

Liczba głosów : 48

Postprzez kazió » wtorek, 13 cze 2006, 18:43

nie mam zdania zawno nie bylo tak trudnej ankiety
kazió
V.I.P

Postprzez minas » środa, 14 cze 2006, 23:22

według mnie lekcje patriotyzmu to czysta głupota,
będą traktowane jako kolejne nudne godziny w szkole, a mogę się załozyć że nikomu nie spodoba sie pomysl siedzenia godzine dłużej w szkole.
patriotyzmu uczy się na lekcjach takich jak polski czy historia,
bo z tego co wiem mają wycofać WOS ze szkoły
jednym słowem-będzie ciężko
minas
Ważniak

Gadu-Gadu: 2285712

Postprzez minas » środa, 14 cze 2006, 23:31

zapomniałabym, a może by tak stworzyć do tego wszystkiego lekcje : wychowania w tolerancji?? :P
minas
Ważniak

Gadu-Gadu: 2285712

Postprzez BLAaa » środa, 14 cze 2006, 23:32

Jasne i obowiązkowe zapisy do Młodziezy Wszechpolskiej wprowadzic. jak do TPPR w przeszłości.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Eonica » czwartek, 15 cze 2006, 12:01

SlaY^ To prawda, religie podałam tylko tak dla przykładu. :P
Eonica
Weteran

Gadu-Gadu: 6729137

Postprzez Roman » czwartek, 15 cze 2006, 12:17

minas napisał(a):zapomniałabym, a może by tak stworzyć do tego wszystkiego lekcje : wychowania w tolerancji?? :P

może zacznijmy od wprowadzenia wychowania seksualnego
Roman
Mieszka tu

Postprzez Peny » czwartek, 15 cze 2006, 14:21

Moim skromnym zdaniem... co jak co ale jest coraz gorzej z tym patriotyzmem. dla mlodziezy patriotyzm jest zupelnie czyms innym niz tym, czym byl na naszych dziadkow, pradziadkow.
Kiedys, chociazby w czasie zaborow, obowiazek przekazywania wyzszych wartosci moralnych, rowniez patriotyzmu nalezal do Matki Polki. Dzis jestesmy wolnym panstwem, w miare suwerennym, gdzie postawa Matki Polki zmienia sie w postawe pani "biznes woman", ktora zajeta jest kariera. Pokusze sie nawet o stwierdzenie ze nie kazda rodzina jest w stanie wychowac swoje dziecko w duchu patriotyzmu, bycia "prawdziwym, uczciwym, religijnym, oddanym polakiem". A dlaczego? Zmienily sie czasy, wszyscy gonia za pieniadzem a nie jak kiedys walka o panstwo. wiadomo.
I jest do przewidzenia fakt, ze dopoki nie nastapi jakies zachwianie niezaleznosci, ponowne zabory lub tez inne tragedie (Boze bron!) to ta cala swiadomosc narodowa mlodych polakow, bedzie coraz slabsza, bo bedzie oparta tylko i wylacznie na historii.
Nie wiem czy da sie nauczyc patriotyzmu. To raczej trzeba poczuc. Uwazam, ze kazdy nauczyciel historii czy tez polskiego powinien uczniom pokazac na przykladach z historii czym jest patriotyzm. A wszystko i tak zalezy od ucznia.. co on z ta wiedza zrobi ;)

wiec odp b
Peny
Terminator

Postprzez Roman » czwartek, 15 cze 2006, 17:58

dopóki w kraju będzie ch...wo to i nie będzie nie-historycznych podstaw by krzewić miłość
Roman
Mieszka tu

Postprzez Roman » piątek, 16 cze 2006, 18:45

dzisiaj minister edukacji odpowiadał na pytania na konferencji prasowej

na pytanie jak poprawić kiepskie wyniki testów gimnazjalnych odrzekł, że w związku z wychowaniem patriotycznym będzie więcej godzin historii, to się wyniki poprawią (bo będzie się więcej uczyć)

z takimi kompetencjami to najwyżej na wywiadówki chodzić, a nie do rządu
Roman
Mieszka tu

Re: Wychowanie patriotyczne.

Postprzez Purple Rose » poniedziałek, 19 cze 2006, 19:17

Chater_ napisał(a):Giero mąci. Co Wy na to?

E tam ... następny głupi pomysł, a dziaciaki coraz bardziej zniechęcone. I tak pewno nie będą się chciały tego uczyć...wg mnie już wystarczająco dużo mają tej nauki.
Purple Rose
Rozgrzewa się

Postprzez Uri » piątek, 23 cze 2006, 06:53

Peny napisał(a): "prawdziwym, uczciwym, religijnym, oddanym polakiem"

to od kiedy patriotyzm wiąże się z religią? chcesz też powiedzieć że nasi przodkowie zdradzili naród przyjmując chrześcijaństwo? :)

ktoś mądry kiedyś powiedział, że miłość dla jednego narodu rodzi nienawiść do drugiego.
dopóki bawimy się w takie nacjonalistyczne tematy, będą konflikty, paranoja i nieporozumienia. spójrz na te najbardziej "dumne" z siebie kraje na świecie (USA, Australia) i zobacz też że są to kraje tzw. "holier than thou", wiecznie przekonane o wyższości własnego stylu życia i, w zasadzie, własnej, nad innymi ludźmi.
narodowośćnie może w zjednoczonym świecie przyszłości być niczym więcej jak osobistą sprawą obywateli, tak samo jak wyewoluowało pojęcie religii i religijności.
Uri
Weteran

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Roman » sobota, 24 cze 2006, 07:30

tak, tak

ale jak to mówią wyżej d..y nie podskoczysz i dla Giertycha wychowanie patriotyczne to zawsze będzie najistotniejsza kwestia

podobnie jak lęk przed 1% homoseksualistów
podobnie jak wysłanie przedszkoli do wszystkich diabłów, bo tam tylko przecież wyrodne matki oddają swe dzieci na przechowanie, a same, o zgrozo, idą pracować

Rozdział historii Polski i powszechnej sprawi przede wszystkim to, że dzieje Polski będą nieczytelne - wyjdzie, że nasz kraj to takie miejsce między Ruskimi i Niemcami, które wszyscy chcą zniszczyć

Uri napisał(a):to od kiedy patriotyzm wiąże się z religią? chcesz też powiedzieć że nasi przodkowie zdradzili naród przyjmując chrześcijaństwo? :)

patriotyzm jest związany z religią od XIX w., gdy Rosjanie chcieli z Polaków zrobić prawosławnych poddanych cara, a Bismarck w ramach Kulturkampfu chciał mocniej z Niemcami zintegrować katolickie Wielkopolskę i Bawarię
Roman
Mieszka tu

Postprzez ewe » wtorek, 27 cze 2006, 07:27

Tak ,zamiast WOS"u
ewe
Gwiazdor

Postprzez bezAMBICJI » wtorek, 27 cze 2006, 12:48

raczej nie mam zdania na ten temat...ale jeżeli miałabym wybrać to nie.
bezAMBICJI
Weteran

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: ankiety