Apel do posła Karpiniuka

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez hefajstos » piątek, 2 cze 2006, 12:09

Foreigner napisał(a):Pomijajac hefi, ze poziom twojej wypowiedzi byl lekko mowiac niski. Prowadz dyskusje na poziomie i nie stresuj sie tak bo to pieknosci szkodzi.

Poziom jest wzorcowy.Przedstawia sytuację w 100 % taką jaka jest....zabolało co?
hefajstos
Dyskutant

Postprzez Foreigner » piątek, 2 cze 2006, 13:35

Wrecz przeciwnie. Rozbawilo. Na poziomie przedszkolaka :lol:
Foreigner
Weteran

Postprzez hefajstos » piątek, 2 cze 2006, 17:50

To wysyłaj, ja na to liczę.Z góry dziękuję za reklamę.
hefajstos
Dyskutant

Postprzez ewe » piątek, 2 cze 2006, 18:29

Pan Bieńkowski powinien zgodzić się na propozycję p.Karpiniuka wycofania swojej kandydatury.
A nawet powinien zaproponować więcej --- pozbywamy się obydwoje wszystkich funkcji politycznych i innych jakie teraz zajmujemy ,i wtedy dopiero by było ciekawie . Co wtedy by p.Karpiniuk żądał ,doradzał czy apelował / ale to już taka moda ,taki ton mędrca rodem z PO albo wcześniejszej UW /

Można się dziwić tym nerwowym wypowiedziom i niepoważnym apelom, bo przecież jest on świetnym kandydatem i przypuszczam ,że gdyby chciał startować to miałby może nawet największe szanse . A tak traci powagę.
ewe
Gwiazdor

Postprzez hefajstos » piątek, 2 cze 2006, 19:04

No więc o to idzie ewe.Prezydent rezygnuje z funkcji,poseł rezygnuje z funkcji .Razem uzgadniają kandydata.To jeszcze by miało trochę sensu.Ja cały czas nie rozumiem posła o co mu chodzi,z czego on rezygnuje?Prezecież jest posłem,czego jeszcze chce?Może tytuł króla!
Poza tym nie usłyszałem od nikogo jeszcze dlaczego nie Bieńkowski.Słyszałem tylko bełkot młodych demokratów,że młodzi to się dogadać mogą,jakieś powiązania biznesowe itp.a nie łaska przespacerowaćsię po mieście,a nie łaska przyjąć do wiadomości ,że nakłady na inwestycje to ogromny sukces,a nie łaska przyjąć ,że miasto pozyskało 50 mln. złotych środków pozabudżetowych.Nie usłyszałem jeszcze Zadnej merytorycznej odpowiedzi,dlaczego nie H.B......a bo za długo jest ,to poseł Karpiniuk bredził od rzeczy i to ma być argument :lol:
hefajstos
Dyskutant

Postprzez BLAaa » piątek, 2 cze 2006, 20:09

Bo w ciagu jednej kadencji doprowadził do wyprzedania iluś tam działek w strefie uzdrowiskowej, bo wciąż nie mamy planu zagospodarowania przestrzennego, bo chce opędzlować Podczele, mimo, że tego planu nie ma, bo doprowadził do zmniejszenia nakładów na zajęcia pozalakcyjne w szkołach w tym roku i to znacznie, bo nie przystapił do programu budowy mieszkań socjalnych, bo na wszystko ma projekty w szufladach, mimo, że nie wszystko projektów wymaga, bo przebudowywuje wszystkie ulice miejskie w planach, zamiast w sporej części zastosować powierzchniowe utwardzanie nawierzchni, bo mimo, że obiecał tuz po wyborach, to do tej pory nie zrobiono parku nadmorskiego (ma projekt!), No i w końcu ładuje kasę w "inwestycje", które nie przełoża się na dochód brutto miasta, a wręcz wpędzą miasto w dodatkowe koszty, zwalnia ludzi i przegrywa w sądach.
Jego polityka zarządzania miastem to przykład entropii. Niech przykładem tego bedzie Adabar.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez kazió » piątek, 2 cze 2006, 20:11

Foreigner napisał(a):Na to bym raczej nie liczyl ;] Hefi bedzie teraz ostro zakladal takie wesole tematy :D W koncu ktos musi wychwalac dziadka pod niebiosa i ponizac posla PO albo Janusza Gromka.

Janusz sam sie wystarczajaco poniza , nie trzeba mu pomagac :lol:
kazió
V.I.P

Postprzez Eureka » sobota, 3 cze 2006, 08:11

kazió napisał(a):
Foreigner napisał(a):Na to bym raczej nie liczyl ;] Hefi bedzie teraz ostro zakladal takie wesole tematy :D W koncu ktos musi wychwalac dziadka pod niebiosa i ponizac posla PO albo Janusza Gromka.

Janusz sam sie wystarczajaco poniza , nie trzeba mu pomagac :lol:

W Twojej się poniża ale większość tak nie sądzi.
Eureka
V.I.P

Postprzez hefajstos » sobota, 3 cze 2006, 14:22

BLAaa napisał(a):Bo w ciagu jednej kadencji doprowadził do wyprzedania iluś tam działek w strefie uzdrowiskowej, bo wciąż nie mamy planu zagospodarowania przestrzennego, bo chce opędzlować Podczele, mimo, że tego planu nie ma, bo doprowadził do zmniejszenia nakładów na zajęcia pozalakcyjne w szkołach w tym roku i to znacznie, bo nie przystapił do programu budowy mieszkań socjalnych, bo na wszystko ma projekty w szufladach, mimo, że nie wszystko projektów wymaga, bo przebudowywuje wszystkie ulice miejskie w planach, zamiast w sporej części zastosować powierzchniowe utwardzanie nawierzchni, bo mimo, że obiecał tuz po wyborach, to do tej pory nie zrobiono parku nadmorskiego (ma projekt!), No i w końcu ładuje kasę w "inwestycje", które nie przełoża się na dochód brutto miasta, a wręcz wpędzą miasto w dodatkowe koszty, zwalnia ludzi i przegrywa w sądach.
Jego polityka zarządzania miastem to przykład entropii. Niech przykładem tego bedzie Adabar.

Ja nie wiem BLAaa co mam napisać ,nabijasz się ze mnie?
1.Działki są po to, żeby na nich coś powstawało,oczywiście zgodnie z przeznaczeniem ,co faktycznie ma miejsce,tym samym powstają miejsca pracy i wpływy podatkowe.Ta śpiewka ze sprzedażą działek może tylko trafiać do jakiegoś kompletnego laika w tych sprawach.
2.Podczele chciał opędzlowąć twój kolega z SLD, trefnej na dodatek firmie za dwie "bułki" za metr i było dobrze.Za H.B radni zdecydują czy sprzedać i za ile i co ma tam powstać.
3.Nakłady na zajęcia pozalekcyjne są w olbrzymiej wielkości, jest ich tyle ile było. Nauczyciele czasami nie są w stanie ich zrealizować.
4.Nakłady na oświatę spadły na krótki okres,co związane było z obniżeniem subwencji o 700 tys.złotych przez twoje SLD de facto.
5.Prezydent Bieńkowski najszybciej jak tylko mógł, pomimo dalszego wzrostu obciążeń miasta zrekompensował to nauczycielom-podniósł dodatek motywacyjny oraz za wychowawstwo, rozpoczął program termomodernizacji szkół,pobudował boiska-niebawem reszta.
6.Ulice i chodniki po raz pierwszy od kilkunastu lat zaczynają wyglądać tak jak powinny-nakłady.Wymienić Ci ?
7.Mieszkania powstają w koszarowcach.
8.W parku nadmorskim już zrobiono piękne ogrodzenie,niebawem reszta.
9.Wymień te inwestycje ,które nie dadzą dochodu miastu.
10.Prezydent dobiera sobie najlepszych współpracowników.Znasz już wynik sprawy apelacyjnej?
11.O Adabarze decyduje dyrektor MOK i nic Ci do tego.Czy w/g Ciebie powinny tereny powojskowe w Podczelu pozostać niezagospodarowane,wszystkie działki nadmorskie,no może krowy tam się mają pasać.Czy o to chodzi?

A tak po krótce to widzę to tak: każdy chonik i ulica zrobiona w mieście nie może Ci ,Wam przez gardło przejść,a jak będą pieniądze z Podczela to już w ogółe z posłem żałobę ogłosicie,no bo znowu coś pięknego powstanie.Tu nie chodzi o to co się robi tylko kto robi,ale to boli nieprawdaż BLAaa
hefajstos
Dyskutant

Postprzez BLAaa » sobota, 3 cze 2006, 17:16

hefajstos napisał(a):A tak po krótce to widzę to tak: każdy chonik i ulica zrobiona w mieście nie może Ci ,Wam przez gardło przejść,a jak będą pieniądze z Podczela to już w ogółe z posłem żałobę ogłosicie,no bo znowu coś pięknego powstanie.Tu nie chodzi o to co się robi tylko kto robi,ale to boli nieprawdaż BLAaa

Ależ skąd...
Zaczne od sprzedaży mienia. Nie jestem przeciwnikiem. Ale opowiadam się za racjonalnym zbyciem. Nie zwróciłeć uwagi, że wczesniej odnosiłem się wyłącznie do strefy uzdrowiskowej i Podczela. O reszcie miasta nie ma ani słowa. Wyprzedaż terenów w strefie uzdrowiskowej, na których ma byc prowadzona zabudowa zakłóca relacje pomiędzy "betonem" a "zielenią". I nie trzeba być urzędnikiem, żeby o tym wiedzieć. Nasz ststus miasta uzdrowiskowego i tak jest zagrożony. Brak planu zagospodarowania przestrzennego powoduje, że praktycznie na granicy strefy "A" powstaną niedlugo apartamentowce.
Zibi pewnie chciał sprzedać Podczele, ale to nie znaczy, że ja się z nim zgadzałem. Jestem z zbyciem tego terenu, ale po uchwaleniu planu zagospodarowania przestrzennego, a nie budzącej wątpliwości "koncepcji zagospodarowania". W dalszym ciagu nie ma odpowiedzi, czy sprzedać teren w całości, czy może go podzielić na mniejsze. Wiem, łatwiej sprzedać w jednym kawałku.
O Adabarze owszem, decyduje dyrektor, ale w ramach swoich uprawnień. Nie wiem dlaczego radni z Komisji Rewizyjnej RM nie zauważyli, że na wniosku najemcy o dokonanie wiadomych zmian p. dyrektor MOK naniosła typową urzedniczą delegację: "do uzgodnienia z prezydentem" (cytuję z pamięci, mogło byc tam słowo "konsultacji"). Byłem dyrektorem i wiem po co umieszcza się takie adnotacje - jest to typowa dupokrytka i rozmycie odpowiedzialności. A swoją drogą, bez zgody (choćby milczącej) prezydenta żaden z dyrektorów nie poszedlby na taki macher z lokalem Adabaru.
Prezydent dobiera sobie kogo chce, a nie najlepszych fachowców. Ja mu nie robię wyrzutu, że zatrudnia kolegów. Zwalniając innych, większość spraw w sądzie pracy przegrał. I tu jest pies pogrzebany. Nie wiem, o której apelacji piszesz, za dużo się dzieje.
Inwestycją, która w żaden sposób nie przełoży się na wzrost produktu miejskiego brutto jest Hala Łucznicza. Przebudowa niektórych ulic też nic nie wniesie, za wyjątkiem dobrego samopoczucia grupy mieszkańców. Np. ul. Radomska, która ma być własnie zrobiona. Nie rozstrzygam, czy ma byc zrobiona, czy nie. Złośliwie mógłbym dorzucić szalet dla psów nad Parsętą.
Bieńkowski obiecywał tuz po wyborach zmianę wyglądu parku nadmorskiego. W ostatnim roku kadencji zrobiono płot! Rewelacja.
Mieszkania w koszarowcach nie rozwiążą problemów mieszkaniowych ludzi młodych. Wiesz dlaczego? Bo zdecydowana ich większość trafia na wolny rynek, a nie do rozdziału pomiędzy oczekujących. I przyjmuje do wiadomości, że tak ma być, żeby nie zarżnąć TBS-u. A te, które trafiły do "wspólnot mieszkaniowych" NIESTETY są poza zasięgiem młodego małżeństwa z dzieckiem. Gdyby zostawić cenę za metr kwadratowy na zakładanym poziomie (900-1000 zł), no to może może... Ale w rzeczywistości wyniosła ona 1400 zł za m2 i jest to stan surowy. pamietaj o 20% zaliczce. Znam temat z autopsji, bo miałem tam już przydział, ale wyszło nam duzo taniej na rynku wtórnym. O problemach z kredytem nie chce mi się wspominać (w TBS musiałby to być kredyt konsolidacyjny).
Za to nie rozumiem dlaczego "miasto" nie skorzystało z programu na budowę mieszkań socjalnych? Był wymóg - 50 % kosztów pokrywa wnioskodawca, ale warto było zawalczyć o te drugie 50%. Trudny temat zwyczajowo traktuje się jak kartofel wyciagniety z ogniska.
Nie kwestionuję wydatków na poprawę stanu dróg. Rada uchwaliła - każdy prezydent podjąłby się realizacji tego zadania najlepiej jak się da. Można dyskutowac, czy ta ulica ma być w danym roku zrobiona, czy inna. Więc nie wytykam.
Nauczycielom dodatki należa się. Z termomodernizacją nie jest już tak pięknie, bo mechanizmy finansowe, w ramach których samorządy mogły aplikować, okazały się wyjatkowo trudne do przeskoczenia. W powiecie z zamiarów - na razie - pozostały nam audyty cieplne. W mieście wygląda pewnie podobnie. Nie wytykałem.
Boiska szkolne - dla mnie bomba, ale nie robi się ich dla dobrego samopoczucia prezydenta, ale dla szeroko pojmowanej kultury fizycznej młodzieży.
Chyba mamy różne źródła informacji w temacie zajęć pozalekcyjnych. Ty z urzędu, ja od nauczycieli. Z subwencją zawsze było zamieszanie i rozumiem problemy miasta z tym związane. Twierdzenie, że SLD ją obniżyło jest ściemą. Sprawdź specyfikę subwencji oświatowej, to zrozumiesz co jest grane.
Mówisz o sprzedanych działkach, ich zagospodarowaniu, tworzeniu nowych miejsc pracy i wpływach podatkowych. Te relacje są zrozumiałe nawet dla wyjatkowo tępych laików. Pytanie, które należaloby sobie zadać brzmi: czy dane przedsięwzięcie inwestycyjne jest zbieżne z żywotnym, perspektywicznym interesem miasta i jego polityką społeczną? Dlatego spór zawsze będzie rozbijał się o zastosowane mierniki. Każda strona dobierze te wygodne dla siebie.

Oto dyskurs publiczny. W kampanii wyborczej pewnie będzie tego więcej.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Eureka » sobota, 3 cze 2006, 20:10

hefajstos napisał(a):
BLAaa napisał(a):Bo w ciagu jednej kadencji doprowadził do wyprzedania iluś tam działek w strefie uzdrowiskowej, bo wciąż nie mamy planu zagospodarowania przestrzennego, bo chce opędzlować Podczele, mimo, że tego planu nie ma, bo doprowadził do zmniejszenia nakładów na zajęcia pozalakcyjne w szkołach w tym roku i to znacznie, bo nie przystapił do programu budowy mieszkań socjalnych, bo na wszystko ma projekty w szufladach, mimo, że nie wszystko projektów wymaga, bo przebudowywuje wszystkie ulice miejskie w planach, zamiast w sporej części zastosować powierzchniowe utwardzanie nawierzchni, bo mimo, że obiecał tuz po wyborach, to do tej pory nie zrobiono parku nadmorskiego (ma projekt!), No i w końcu ładuje kasę w "inwestycje", które nie przełoża się na dochód brutto miasta, a wręcz wpędzą miasto w dodatkowe koszty, zwalnia ludzi i przegrywa w sądach.

7.Mieszkania powstają w koszarowcach.

A ja sądziłem, że w koszarowcach powstaną urzędy każdej maści, tak miejskie, jak i powiatowe, wszystkie agendy państwowei i samorządowe oraz organizacje społeczne. Sprzedając w centrum miasta budynki administracyjne można by nieźle zarobić. Tereny po wojsku idealnie pasowały dla administracji i oświaty. Jest tam wszystko z miejscami parkingowymi włącznie. Myślałem o gimnazjum z halą sportową, która jest marzeniem wielu nauczycieli w-f. Baza tam była boska do zagospodarowanie na sale lekcyjne, a tak, poniesiono dodatkowe koszty obniżenia pomieszczeń, by dostosować do potrzeb mieszkań. Grube mury ocieplono nie wiem, dlaczego. Nie należy się więc dziwić wysokimi cenami. Wystarczy policzyć ile kosztował metr kwadratowy podwieszanego sufitu i ocieplenia. Tymi i wieloma innymi decyzjami prezydent nie zachwycił. Raczej poszedł na efekciarstwo i temat mieszkań w okresie wyborczym będzie młócił, jak rolnik zboże w żniwa. Ten temat poddaję pod osąd wyborców w ocenie osiągnięć prezydenta.
Eureka
V.I.P

Postprzez ewe » niedziela, 4 cze 2006, 11:44

No obszerny i ciekawy materiał " BLAaa " i " hefajstos " ,jest co czytać i analizować ,weryfikować
,nareszcie cos konkretnego
ewe
Gwiazdor

Postprzez Eureka » niedziela, 4 cze 2006, 11:55

ewe napisał(a):No obszerny i ciekawy materiał " BLAaa " i " hefajstos " ,jest co czytać i analizować ,weryfikować
,nareszcie cos konkretnego

A nam daje możliwość chwalenia i ganienia.
Eureka
V.I.P

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg