j0shu4 napisał(a): , nie jestem badaczem bibli , ewangelii itd
nie interesuje mnie to , nie mozesz po prostu sobie odpuscic ?
A Ty tradycyjnie „jedziesz” po człowieku, a jak przychodzi do konkretów to wszystko bagatelizujesz. Jeśli jednak docinasz mi tekstami o sklepie mango, to wybacz, ale bądź konsekwentny.
Pisałem wyraźnie o kwestiach historycznych. Nie pytam Cię o dogmaty wiary, nie pytam o zgodność czegokolwiek z Biblią. W książce jest wiele faktów historycznych, które są przekłamane. Jest wiele opisów dzieł sztuki, które są nieprawdziwe. O tym mówię. I te rzeczy ktoś powinien sprostować, bo wiele osób (w tym np. ja) nie posiadam tak dokładnej wiedzy w tym zakresie. Jeśli jednak sadzisz teksty abym zajrzał do telezakupów mango i uzupełnił swoją wiedzę, to zakładam, że Ty takie informacje HISTORYCZNE i o istniejących DZIEŁACH SZTUKI, masz pełną i nie musisz nigdzie zaglądać, aby to zweryfikować.
A jeśli Cię to nie interesuje i nawet nie pofatygowałęś się aby przeczytać cytaty które wskazałem (NIE DOTYCZĄ ONE DOGAMTÓW WIARY) to daruj sobie teksty o telezakupach, bo chyba sam powinieneś od tego zacząć, ale najpierw chyba od książki z dobrymi manierami, gdzie może wyczytasz, - „jak nie mam pojęcia o temacie to przede wszystkim nie obrażam innych, którzy w tym temacie się wypowiadają”.

Miałam na myśli własnie tych wszystkich od 'zbiorowej histerii' czyli wielkiego bojkotu, transparentów, stosów itd
to przede wszystkim wierni którzy go tworzą wraz z osobami pełniącymi służbę bożą 
) zwracał uwagę pisownię, "kosciół" to istotnie tylko budynek, taki współczesny zamiennik "swiatynia", a wierni czyli wspólnota to "Kosciół"