Plama ropy...

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Plama ropy...

Postprzez Didi » wtorek, 23 maja 2006, 10:25

W trakcie powrotu z łowiska do portu Kołobrzeg kuter rybacki zauważył dryfującą plamę ropopochodną. Szyper kutra powiadamia o zdarzeniu służby portowe. Informację o zdarzeniu otrzymują niezwłocznie również służby ratownicze. W związku z prawdopodobieństwem dotarcia plamy do plaży Wydział Zarządzania Kryzysowego Urzędu Miasta Kołobrzeg uruchamia procedury ratownicze...

Do akcji w morzu, ze sprzętem przeciwrozlewowym załadowanym na SG „Kaper”, zostaje skierowana załoga BSR Kołobrzeg i statek SAR „Szkwał”. Równocześnie na plaży jednostka PSP rozstawia specjalistyczny sprzęt celem zwalczania potencjalnego zagrożenia.

W trakcie akcji zwalczania rozlewu w morzu dochodzi do wypadku, w wyniku którego do wody wypada kilka osób z obrażeniami ciała. Do ratowania ludzi zostają wysyłane łodzie ratownicze R–4 i R–5.

Wyłowieni rozbitkowie przewożeni są na plażę, gdzie osoby poszkodowane wymagające natychmiastowej pomocy medycznej przejmowane są przez ekipy Pogotowia Ratunkowego.

Data i czas ćwiczenia: 25 maja 2005, w godz. 11.00 – 13.00

Miejsce ćwiczenia: rejon mola w Kołobrzegu

CEL ĆWICZENIA:

a. sprawdzenie procedur alarmowania i powiadamiania w sytuacji kryzysowej,

b. sprawdzenie procedur łączności w niebezpieczeństwie,

c. koordynacja współpracy w akcji:

- podejmowania rozbitków bezpośrednio z wody,

- rozwijania zapory przeciwolejowej,

- zabezpieczania plaży przed rozlewem oleju

d. udzielanie pomocy medycznej poszkodowanym

JEDNOSTKI BIORĄCE UDZIAŁ W ĆWICZENIU

§ okręt Straży Granicznej „Kaper”,

§ jednostki Służby SAR:

- SAR–1500 SZKWAŁ,

- łodzie ratownicze R–4, R–5;

§ jednostka ratowniczo–gaśnicza PSP z Kołobrzegu,

§ jednostka Pogotowia Ratunkowego,

słuchacze Zespołu Szkół Morskich z Kołobrzegu, jako pozorujący rozbitków.

ZAPRASZAM DO AKCJI. OBECNOŚĆ DZIENNIKARZY POZWOLI PRZEĆWICZYĆ DODATKOWY ELEMENT: współpraca z mediami w sytuacji kryzysowej

Piotr Pasikowski

Rzecznik Prasowy Prezydenta Kołobrzegu
Didi
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez ewe » wtorek, 23 maja 2006, 11:00

No to żeś postraszył wszystkich przed sezonem , dobrze ,że doczytałem do końca
ewe
Gwiazdor

Postprzez Vin » wtorek, 23 maja 2006, 11:39

Nie tak dawno zrobili ćwiczenia straży pożarnej i pogotowia w przedszkolu na Bocianiej.

Mają jeszcze kilka takich akcji przeprowadzić przed sezonem w różnych miejscach.
Vin
Uzależniony

Postprzez Didi » wtorek, 23 maja 2006, 11:50

Jesli chodzi o cwiczenia w przedszkolu bylem ze tak to nazwe wspolorganizatorem... :) do tego dzieciaki zapoznaly sie ze sprzetem ratowniczym i praca sluzb ratowniczych.
Didi
Rycerz forum

Postprzez Vin » wtorek, 23 maja 2006, 11:54

Dzieciaki się zapoznały, a jeden tatuś mało zawału nie dostał jak usłyszał przez krótkofalówkę, że na Bocianiej się pali, spalił gumy jadąc do przedszkola ratować swoje dziecko. Komunikat brzmiał bardzo wiarygodnie, nikomu nie przyszło do głowy, że to ćwiczenia. Będziesz miał dziecko to zrozumiesz.
Vin
Uzależniony

Postprzez j0shu4 » wtorek, 23 maja 2006, 12:00

moja corka do dzisiaj jest w szoku
musiala bez zadnego ubrania wierzchneigo wyjsc natychmiast z przedszkola
cieplo raczej nie bylo
j0shu4
Moderator

Postprzez Didi » wtorek, 23 maja 2006, 12:13

josh rozumiem ze nie wszystkim to odpowiadalo ale w sytuacji gdyby taki pozar naprawde wybuchl to nikt raczej nie pozwolil by dzieciakom najpierw leciec do szatni po kurtki itp, a swoja droga wszystkie dzieciaki i rodzice poinformowani zostali o tym by nastepnego dnia przyjsc do przedszkola troche cieplej ubrani.

Vin z tego co sie orientuje nie wszyscy na komendzie czy strazacy wiedza o cwiczeniach. Wszystko bylo realistyczne dym w przedszkolu i telefon pani dyrektor na straz pozniej juz tylko wszystkie sluzby sie poinformowaly i przyjechaly razem wlaczajac syreny dopiero na rondzie.
Didi
Rycerz forum

Postprzez Vin » wtorek, 23 maja 2006, 12:18

DJ no pewnie, że nie wszyscy wiedzą.
Nie o to chodzi.
Chodzi o to, że dzieciaki były przerażone no i niektórzy rodzice którzy słyszeli komunikat.
Co innego ćwiczenia w gimnazjum, co innego w przedszkolu.
Vin
Uzależniony

Postprzez j0shu4 » wtorek, 23 maja 2006, 12:21

DeeJay napisał(a):josh rozumiem ze nie wszystkim to odpowiadalo ale w sytuacji gdyby taki pozar naprawde wybuchl to nikt raczej nie pozwolil by dzieciakom najpierw leciec do szatni po kurtki itp, a swoja droga wszystkie dzieciaki i rodzice poinformowani zostali o tym by nastepnego dnia przyjsc do przedszkola troche cieplej ubrani.

Vin z tego co sie orientuje nie wszyscy na komendzie czy strazacy wiedza o cwiczeniach. Wszystko bylo realistyczne dym w przedszkolu i telefon pani dyrektor na straz pozniej juz tylko wszystkie sluzby sie poinformowaly i przyjechaly razem wlaczajac syreny dopiero na rondzie.

Dee to ciekawe co piszesz
ani mnie ani mojej zony nikt o tym nie informowal
dowiedzialem sie w trakcie z racji swojej pracy
cwiczenia rozumiem i jestem za
gorzej ze kaczor mi sie przeziebil
j0shu4
Moderator

Postprzez Didi » wtorek, 23 maja 2006, 12:23

Vin ze przerazone byly to wiem, ale nikt nie bedzie uprzedzal sluchajcie za 5 min pozar wszyscy grzecznie wyjda na dwor. Kilka dzieciakow plakalo to fakt ale jak juz strazacy zaczeli polewac trawe i wszyscy dowiedzieli sie ze to cwiczenia od razu sie rozesmialy i zaczely ogladac karetke woz strazacki radiowoz i nie bylo juz zadnego placzu przerazenia. Wiem ze cos takiego moze wplynac na psychike dziecka, teraz to byly cwiczenia...dzieciaki po takiej akcji beda troszke inaczej reagowaly na taka sytuacje wiedza juz co maja zrobic co robia poszczegolne sluzby ratownicze itp

josh takie bylo polecenie z gory nie wiem dlaczego nie zostaliscie poinformowani.
Didi
Rycerz forum

Postprzez j0shu4 » wtorek, 23 maja 2006, 12:26

Dee nie rozmieszaj mnie
moja corka ma 3,5 roku i chyba nie rozumie za bardzo kim byli ci panowie i dlaczego z jej sali sie dymilo , na razie jest na etapie kubusia puchatka
blad w komunikacji to podstawa mojej wypowiedzi do reszty nic nie mam
please nie brnij w to dalej :)
j0shu4
Moderator

Postprzez Didi » wtorek, 23 maja 2006, 12:29

ok :)

dymilo sie na holu ;p
Didi
Rycerz forum

Postprzez j0shu4 » wtorek, 23 maja 2006, 12:31

jestes jednak czasem niereformowalny