Windows Vista Build 5308

Tutaj rozmawiamy na tematy dotyczące oprogramowania komputerowego... (Linux, FreeBSD, Windows itp.)

Postprzez r00t » poniedziałek, 8 maja 2006, 09:20

no panowie trochę przesadzacie... wiedzieliście XGL? ...myślę że taka jest przyszłość interfejsów użytkownika... będą "zbajerowane" bo tak musi być... M$ dobrze o tym wie... bo widział jak sprawa ma się w MAC OSX... żeby ten cały dock bar i cienie pod okienkami działały też nie taką zwykłą kartę potrzeba... tylko coś co potrafi kilka efektów sprzętowo obsłużyć...

Żeby Linux (X.org) wyglądał "ładnie" z cieniami przeźroczystością itp... też "standardowa" karat nie da rady... Sprzętowe 3D będzie się pojawiało w GUI... bo to naturalna ewolucja... nie można jej zatrzymać... i chyba nie ma potrzeby ...

Nie martwicie się więc o microsoft... da sobie radę... a wszyscy jak będą chcieli mieć fajerwerki na ekranie grzecznie zmienią sprzęt... reszta przełączy się na "brzydki stary interfejs"...
r00t
Administrator

Postprzez marek » wtorek, 9 maja 2006, 15:56

marek
V.I.P

Postprzez marek » wtorek, 9 maja 2006, 15:57

McCool napisał(a):ogromne wymagania sprzętowe... błędy i luki w systemie jeszcze przed jego oficjalnym wydaniem... ciągłe przekładania daty premiery

coś czuje w kościach że to będzie największa porażka Microsoftu :twisted: mam nadzieję...
taki zły a używasz :]
marek
V.I.P

Postprzez quad » czwartek, 11 maja 2006, 22:06

r00t napisał(a):no panowie trochę przesadzacie... wiedzieliście XGL? ...myślę że taka jest przyszłość interfejsów użytkownika... będą "zbajerowane" bo tak musi być...

Żeby Linux (X.org) wyglądał "ładnie" z cieniami przeźroczystością itp... też "standardowa" karat nie da rady... Sprzętowe 3D będzie się pojawiało w GUI... bo to naturalna ewolucja... nie można jej zatrzymać... i chyba nie ma potrzeby ...

XGL widzielim i jakos mnie nie przekonuje, tak samo jak cienie i przezroczystosc. Wlasnie tutaj pojawia sie problem po co komu te wodotryski wszystkie, osobiscie nie widze potrzeby korzystania z tych udziwnien Pulpit 3d? Ani to ladne ani funkcjonalne. Cienie pod oknami? Brzydkie. Przezroczystosc? Nieczytelne (dobra przyznam sie - mam przezroczysta zaciemniona konsole). Wydaje mi sie ze to ciagle ulepszanie to walka z wiatrakami.
A jak mam byc szczery to na tych ostatnich screenach z Visty nie widac wcale zadnych rewolucji ani przesadnych graficznych fajerwerkow, wot co potrafia jakies offowe GUI.
quad
Coś tam napisał

Postprzez r00t » czwartek, 11 maja 2006, 22:31

...ja rozumiem, ale świat od zawsze dzielił się na konserwatystów, rewolucjonistów i takich którzy szybko chwytają nowinki... :) tak to już jest i tak będzie, mi tam się podobają te udziwnienia... ludziom w większości chyba też (sukces MAC OSX - linuksowcy i windowsowcy lubią go udawać na swoich pulpitach) ...

to samo tyczy się innych elementów GUI. znam dużo ludzi którzy do dzisiaj przełączają menu start w wxp na to z czasów 98 (które jest dużo mniej funkcjonalne - moim zdaniem) ... i takie ich prawo... fakt jest jeden.. postępu nie zatrzymasz... 3D na pulpicie to najbliższe lata.. czy chcesz czy nie... zobaczysz :)
r00t
Administrator

Postprzez quad » czwartek, 11 maja 2006, 22:46

Nie no ja pamietam jak lat temu 8 z okladem popularnosc zdobywal Talisman (chyba tak to sie zwala ta alternatywana powloka winowa) i to miala byc przyszlosc GUI.
Talisman sie nie przyjal ale wiekszosc jego rozwiazan tak, wiec chyba masz racje ze niedlugo standardem bedzie 3D na pulpicie. Tylko czy jest to postep czy gonienie za pustymi nowinkami, zeby bylo bardziej kolorowo i efektownie, nie konieczie efektywnie i wygodnie.
A moze to wlasnie postep? W "Mottach" wkleilem definicje postepu, pasuje to przekleje ;)
Postęp (m IV, D. -u, Ms. ~pie): Proces w wyniku którego internet wyewoluował od mądrych użytkowników używających głupich terminali do głupich użytkowników używających mądrych terminali.

Ehhh nic, zostaje przelaczyc menu start na widok klasyczny i cieszysc sie z wysokiej rozdzielczosci w konsoli ;)
quad
Coś tam napisał

Postprzez r00t » czwartek, 11 maja 2006, 23:03

quad napisał(a):...Tylko czy jest to postep czy gonienie za pustymi nowinkami, zeby bylo bardziej kolorowo i efektownie, nie konieczie efektywnie i wygodnie.

widzisz ty z góry to negujesz... generalnie nie lubię takiego podejścia niektórych osób... a da się je zauważyć dość często... dlaczego zaraz "psute nowinki" .. robią to ludzie którzy mają pod sufuitem nieźle poukładane... i uwierz mi .. nie marnowaliby swojego cennego czasu na klepanie tysięcy linijek kodu dla "pustki" - świat należy do tych ludzi, którzy ciągle chcą zmian... nie do tych którzy jak już się do czegoś przyzwyczaili to "ani lewo ani w prawo - bo tak jest dobrze"

to co mówisz można porównać do dyskusji w stylu "ja to tylko konsoli pod linuksem używam... KDE i GNOME jest dla lamerów... itp itd... Czytelność, ergonomia, wygoda wcale nie wykluczają 3D i nowych "bajerów"

ps. Talisman nigdy mi się nie podobał...
r00t
Administrator

Postprzez quad » piątek, 12 maja 2006, 08:46

r00t napisał(a):widzisz ty z góry to negujesz... generalnie nie lubię takiego podejścia niektórych osób... a da się je zauważyć dość często... dlaczego zaraz "psute nowinki" .. robią to ludzie którzy mają pod sufuitem nieźle poukładane... i uwierz mi .. nie marnowaliby swojego cennego czasu na klepanie tysięcy linijek kodu dla "pustki" - świat należy do tych ludzi, którzy ciągle chcą zmian... nie do tych którzy jak już się do czegoś przyzwyczaili to "ani lewo ani w prawo - bo tak jest dobrze"

to co mówisz można porównać do dyskusji w stylu "ja to tylko konsoli pod linuksem używam... KDE i GNOME jest dla lamerów... itp itd... Czytelność, ergonomia, wygoda wcale nie wykluczają 3D i nowych "bajerów"

Hmm kurcze moze faktycznie jestem za duza konserwa jezeli chodzi o te sprawy, ale jakos to do mnie poprostu nie trafia. Dla mnie GUI ma byc schludny, czytelny i nie pochlaniac polowy zasobow, a juz na pewno nie wymienialbym komputera dla niego samego. Dlatego mowie ze te zmiany to nie dla mnie, ja tam wole normalnego win2000 albo KDE (bo GNOME jest dla lamerow ;P).

Fakt ze czytelnosc, ergonomi i wygoda nie wykluczjaja sie wzajemnie z 3D i bajerami ale ja bym wolal te 3D i bajery jednak zamienic na fpsy w quake'u.
quad
Coś tam napisał

Postprzez Sato » piątek, 12 maja 2006, 22:37

a mi sie tam podoba droga jaka obral M$...
nareszczie Winda bedzie ladnie wygladac...

a Ty quad po prostu stary juz jestes, a takich to juz tylko w konserwy pakuja... There is no other way :P
Sato
Dyskutant

Postprzez r00t » niedziela, 4 cze 2006, 22:31

...zawsze jak nadchodzi "nowe" to część społeczeństwa szuka "powodów przeciw" ...takie życie. Daleko nie trzeba sięgać pamięcią... jak ktoś dobrze pogogluje to znajdzie siejące grozę artykuły o Windows XP pisane w 2001 roku :) albo jaki to straszny będzie kernel 2.4 (Linux) w czasach 2.2 ...tak że próżne gadanie konserwatystów, i tak wcześniej czy później się przesiądą. Zmian nikt nie uniknie... nawet najbardziej zatwardziały "oldskulowiec" ... jeżeli się nie zmieniasz to się cofasz... proste.
r00t
Administrator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: software