Polak za granicą.

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez MzK » środa, 10 maja 2006, 16:36

przytocze sytuacje z zycia wzieta (pare dni temu):

Sredniej wielkosci miejscowosc w Niemczech, maly supermarket w godzinach popoludniowych:

Biegam z wozkiem pomiedzy półkami, ot normalne zakupy...
Z dala dobiega glosne rżenie ihaha uhahah (smiech) :wink:
Czworka mlodych ludzi wpada do sklepu. Dwie panienki w towarzystwie dwoch lepkow.
I zaczyna sie kabaret.
Koles jeden z drugim zaczynaja glosno eksponowac znajomosc jezyka polskiego, a laski im wtoruja i zacieszaja:

"Ku...a idziemy dzisiaj na balety do (popularnego klubu)??
ja pie...e to trzeba ku...a browary kupic ...
ch...j ku..a nie maja Beck'sa ... dobra k...a gdzie indziej kupimy
dawajcie bierzemy chipsy i spi....my...
O! Patrzcie ku...a, Persil tutaj jest ku...a o 50 centow tanszy ..
ja pi..le, a ja kupilam wczoraj w Realu"

Tak oblegali polka z proszkiem :D , ze nie moglem przejsc ... to sobie mysle ..hmm.. poczekam chwile, az sie przesuna .. nie odzywalem sie ...
Jedna panienka na mnie spoglada i mowi do wszystkich...
"ej... przesuncie sie, bo pan chce przejsc.."
Kolesie na mnie oko, a jeden z nich
" ja pi...e, no to niech przechodzi, kto go ku..a trzyma"

Na to ja oczywiscie po Polsku:
"Ziomuś, nie bój małego, pan sobie poradzi. Ja trzeba bedzie to i cie przestawi"
i poszedlem dalej

Od razu sie ciszej zrobilo, goscie czerwoni, panienki od razu banan na twarzy i totalna pompa z kolesiow ... poszli do kasy i tyle ich widzialem.

I tak jest coraz czesciej. Jak czlowiek slyszy takich ludzi to sie po prostu wstydzi.
Nie dosc, ze im jezyk zubozal to po niemiecku tez najczesciej wyslowic sie nie potrafia.
MzK
Dyskutant

Postprzez Jeden_Facet » niedziela, 28 maja 2006, 13:59

Za granicą nas postrzegają źle, bo sami nawzajem źle się do siebie odnosimy. Nasi rodacy rzucają sobie nawzajem kłody pod nogi. Ot! Takie nasze polskie piekło!
Jeden_Facet
Rozgrzewa się

Poprzednia strona

Powrót do :: hydepark