Język angielski od I klasy

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Eureka » środa, 12 kwi 2006, 20:36

Colberg napisał(a):KaucZ... Nie ośmieszaj się. Nie wiesz że w Kołobrzegu istnieją dwie gminy? Wiejska ("gmina") i miejska ("miasto"). A chodzi o to samo o czym pisał autor pierwszego postu. [b][b]Że nikt z podwładnych prezydenta Bieńkowskiego nie zdążył (!) wysłać wniosku.[/b][/b]Teraz jasne? :lol:

Prezydent Bieńkowski powierzył funkcję naczelnika osobie, która nie bardzo rozumie, że na tym stanowisku należy pracować a nie być. Poprzednik pracował, naczelnikiem był, i żył sprawami oświaty. W wydaniu prezydenta Bieńkowskiego zatrudnianie takich fachowców to standart.
Eureka
V.I.P

Postprzez Eureka » środa, 12 kwi 2006, 20:43

Oczywiście, że literówka: standard
Eureka
V.I.P

Postprzez Foreigner » czwartek, 13 kwi 2006, 06:20

A kto teraz jest naczelnikiem oswiaty. Nie przypadkiem AS:?:
Foreigner
Weteran

Postprzez BLAaa » czwartek, 13 kwi 2006, 07:02

To jednak ktoś dał ciała?
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Colberg » czwartek, 13 kwi 2006, 10:16

BLAaa napisał(a):To jednak ktoś dał ciała?

To się jeszcze okaże...
Kuratorium Oświaty sukcesywnie przekazuje zgłoszenia samorządów do ministerstwa. A tam decyduje kolejność zgłoszeń. Teoretycznie jeszcze nic straconego - ale nie wiadomo dla ilu szkół starczy kasy. W każdym razie - Kołobrzeg refleksem się nie popisał.

Swoją drogą to znów mamy centralne, ministerialne sterowanie...
Colberg
Ważniak

Postprzez Dreams » piątek, 14 kwi 2006, 10:19

Sędzia Czesław napisał(a):Mój brat miał już angielski w przedszkolu, a teraz ma w pierwszej klasie. Teraz miał have got, ale nawet nie wiedział co to znaczy. Według mnie to bardziej wina jego głupoty niż sposobu nauczania tego w szkole, ale może być tak, że nauczyciele to olewają. Ja w szóstej klasie podstawówki grałem w bingo po angielsku przez większość lekcji ;/

Nie czepiaj się brata!!! Nieliczni nauczyciele potrafią faktycznie przekazać swoją wiedzę. nauczać takie brzdące powinno się przez zabawę, a któremu z nauczycieli się chce? Matodyka nauczania języków obcych takich maluchów u nas bardzo kuleje, bądź wcale jej nie ma. Większość nauczycieli to studenci, którzy wszystko czytają z kartek i co chwilę patrzą na zegarek kiedy się te 45 minut skończy... taka jest rzeczywistość. Uprzedzam protesty - są wyjątki... Tylko, że to są właśnie tylko wyjątki...
Dreams

Postprzez Uri » piątek, 14 kwi 2006, 17:50

jak dla mnie oburzające jest że nauki języka od I klasy nie ma w zestawie normalnym i to przynajmniej od czasu nowego ustroju. WTF?
ja miałem angielski już w przedszkolu (przedszkole wojskowe FTW! :)), potem 4 lata przerwy w podstawówce, po czym już z samouctwa umiałem więcej niż potrzebowałem na ten angielski.
a brak zainteresowania prezydenckich totumfackich... cóż, w końcu to prowincja, nic dziwnego że trafiają się buraki.
Uri
Weteran

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Colberg » piątek, 14 kwi 2006, 18:28

W dzisiejszej prasie lokalnej coś było na temat...
Jak dla mnie - żenujące jest tłumaczenie, że wniosek został wysłany nie do Kuratorium, tylko do ministerstwa od razu - stąd opóźnienie. Chyba ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem pism urzędowych w Ratuszu :lol:
Colberg
Ważniak

Postprzez BLAaa » sobota, 15 kwi 2006, 09:06

No wiesz, kurator jest z SLD, a włodarz nie zniża się do wysyłania wnioskow do czerwonych. dlatego wyslano do pisuarowego ministerstwa. Ale to powoduje opóźnienie. Jak nie patrzysz, d... zawsze z tyłu :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
BLAaa
Uzależniony

Postprzez hefajstos » piątek, 21 kwi 2006, 14:40

Nasze miasto dostało już tę kasę.I po co ta cała awantura, przed wyborami zresztą.
Swoją drogą to wszystkie kołobrzeskie szkoły uczą języka obcego ,a są i takie gdzie są dwa języki nauczane. :)
hefajstos
Dyskutant

Re: Język angielski od I klasy

Postprzez Wald » sobota, 22 kwi 2006, 10:39

bloosman napisał(a):W Ministerstwie Edukacji powstał projekt wprowadzenia nauki języka angielskiego od I klasy szkoły podstawowej. Jest tylko jeden warunek organ prowadzący szkoły ( czyli nasz urząd miasta) musi wystąpić do ministerstwa z odpowiednim pismem i wykażąć ,że posaida nauczycili do uczenia tego języka. Wówczas Ministerstwo finansuje te zajęcia.Okazuje się ,że naszego urzędu ta sprawa nie interesuje ponieważ nie przystąpił do tego programu. Wykaz gmin , które przystąiły do tego programu jesttutaj

Każdego języka należy jak najwcześniej zacząć się uczyć. SZCZEGÓLNIE angielskiego. Dziś to jest podstawowy język nauki, biznesu, kultury. Dlatego róbmy wszystko, by jak najwięcej było wszelkich możliwości opanowania angielszczyzny. Dzieci powinny sie uczyć tego języka od jak najwcześniejszych lat!...
Wald
V.I.P

Gadu-Gadu: 526856

Postprzez ewe » sobota, 22 kwi 2006, 18:27

Tak ,tak,tak też jestem za nauką j. obcego od najmłodszych lat , bo historia ,jak widac kolem się toczy i nie wiadomo kiedy następna zmiana polaków będzie musiała jechać na saksy lub emigracje ? A wtedy ,jak znalazł
ewe
Gwiazdor

Postprzez Wald » niedziela, 23 kwi 2006, 09:23

ewe napisał(a):Tak ,tak,tak też jestem za nauką j. obcego od najmłodszych lat , bo historia ,jak widac kolem się toczy i nie wiadomo kiedy następna zmiana polaków będzie musiała jechać na saksy lub emigracje ? A wtedy ,jak znalazł

Tu wcale nie chodzi o saksy nawet. Po prostu przyszłość nie tylko naszej nacji zależy od znajomości języków. Do angielskiego zaś należy z całą pewnością przewidywalna przyszłość.
Wald
V.I.P

Postprzez qrczak » niedziela, 23 kwi 2006, 09:52

Wald napisał(a):
ewe napisał(a):Tak ,tak,tak też jestem za nauką j. obcego od najmłodszych lat , bo historia ,jak widac kolem się toczy i nie wiadomo kiedy następna zmiana polaków będzie musiała jechać na saksy lub emigracje ? A wtedy ,jak znalazł

Tu wcale nie chodzi o saksy nawet. Po prostu przyszłość nie tylko naszej nacji zależy od znajomości języków. Do angielskiego zaś należy z całą pewnością przewidywalna przyszłość.

Tylko że w Kołobrzegu akurat w tej chwili angielski nie bardzo się przydaje chyba. Bardziej niemiecki.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Wald » niedziela, 23 kwi 2006, 16:44

qrczak napisał(a):Tylko że w Kołobrzegu akurat w tej chwili angielski nie bardzo się przydaje chyba. Bardziej niemiecki.

Angielski zawsze i wszędzie się przydaje. A poza tym: chodzi nie tylko o nasze miasto, tylko ogólnie o całośc spraw językowych... Akurat teraz i akurat tutaj jest bardziej przydatny język niemiecki, ale czy tak będzie zawsze?
Wald
V.I.P

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg