czy ktos kto sie zna na linux'ie mandrake'u moze mi pomóc ?

Tutaj rozmawiamy na tematy dotyczące oprogramowania komputerowego... (Linux, FreeBSD, Windows itp.)

czy ktos kto sie zna na linux'ie mandrake'u moze mi pomóc ?

Postprzez BrathSabbath » niedziela, 9 kwi 2006, 15:20

mam problem (mam wgranego linuxa i kompletnie się na nim nie znam) chciałem zainstalować sobie GNU Gadu (gg dla linuxa) no i sciągnłem sobie wszystko fajnie tylko jak chcę otworzyc to wyswietla mi się coś takiego :

"Nie zainstalowano przeglądarki potrafiącej wyświetlać "/home/Maciej/gg2-2.2.8_UnderPL.org.tar.gz". "

a jak robię "otwórz za pomocą" to mam do wyboru aplikacja lub przeglądarka, tylko że nie wiem co z tym zrobic!@#!$@!$??? co mam zrobic zeby to otworzyc i zainstalować ?
BrathSabbath
Coś tam napisał

Postprzez marek » niedziela, 9 kwi 2006, 15:44

wypakować, np ARK, potrafi to też Konqueror (aplikacja spod środowiska KDE) wejść do katalogu, otworzyć terminal i wykonac dwa polecenia: ./configure i make a nastepnie jako root make install.

Alternatywa: Kadu ze strony http://www.kadu.net pobierz stabilną paczkę rpm dla swojej dystrybucji (to taki Mandarynkowy "setup")

Druga alternatywa: forum uzytkowników Mandrake i szukaj: http://forum.mandriva.pl/
marek
V.I.P

Postprzez BrathSabbath » niedziela, 9 kwi 2006, 21:12

dzieki, ale nadal nie moge sobie poradzic... nie wiem jak to zrobic zeby co kolwiek rozpakowac co sciągnąłem bo do kazdego wyswietla sie podobny komunikat jak wyżej
BrathSabbath
Coś tam napisał

Postprzez marek » niedziela, 9 kwi 2006, 21:25

ściągnij rpm-a i po prostu kliknij w niego, zapyta czy ma zainstalować, potwierdź, wpisz hasło roota.

do paczek tar, tar.gz i innych używaj konsoli, albo dearchiwizera, na przykład programu ARK czy File-Roller. Poza programem dodaj także biblioteki zip unzip Jeżeli nie jest zainstalowany to doinstaluj: Konfiguracja komputera - Zarządzanie oprogramowaniem - dodawanie i przeglądanie. Wszystko jest w grupie ARCHIWIZACJA.
marek
V.I.P

Postprzez cushu » niedziela, 9 kwi 2006, 22:19

man gzip
man tar
cushu
Terminator

Postprzez j0shu4 » niedziela, 9 kwi 2006, 22:33

tar -zvxf gg2-2.2.8_UnderPL.org.tar.gz
cd g2-2.2.8_UnderPL.org
./configure
make