Grabarz królów - 8.04. (dziś)

Czyli mini informator kulturalny w zasięgu jednego kliknięcia. Jeżeli masz informację o imprezach które odbywają się w naszym mieście, podziel się nimi tutaj.

Grabarz królów - 8.04. (dziś)

Postprzez Roman » sobota, 8 kwi 2006, 08:22

"GRABARZ KRÓLÓW" - MONODRAM

Spektakl odbędzie się dziś - 8. kwietnia o 20.00 przed ratuszem.

AUTOR:Jerzy Łukosz

REALIZATORZY SPEKTAKLU:
Reżyseria - Mirosław Kocur
Scenografia - Bohdan Cieślak
Oprawa muzyczna – Anna Zielińska
Wykonanie - Janusz Stolarski
Współpraca :
Miłosz Michalak
Renata Stolarska

Produkcja: Stowarzyszenie Teatralne ANTRAKT

"Gorąco polecam kremację. Kremacja poradzi na wszystkie niewygody. Na smród. Na nudę nieżycia.
Leżę i patrzę. Patrzę i widzę. Zgaduję, z której strony jaka w urnie ziemia. Przy moim prawym policzku błoto z Racławic. Lewą stopę trzymam w kamieniach Somosierry. W moich uszach robactwo Warszawy. I czuję, że mnie bierze. Ojczyzna? To mnie nie kręciło. A w tym śnie widzę, że to nie żarty. Słyszę, że to nie śmiech. Ten piasek w moich ustach. Ten Anzelm Czuba, który mógłby chodzić na zebrania klubu działkowca, pić piwo w pubie przy Alejach i oglądać w telewizorze walkę Gołoty.
Budziłem się z takich snów i myślałem sobie: rzeczy biegną w kierunku przeciwnym niż chcę. marzę o wielkich przestrzeniach, a śni mi się, że jestem w trumnie. Wybieram wolność, żeby jak najemnik codziennie bladym świtem pomykać pokornie między barakiem, a krematorium. Uciekam z kraju, bo brzydzi mnie jego skrzywiona gęba, a z dala od niego myślę o szarżach i krwi ostatniej. Czy może być większa ironia losu? Im więcej wolności wyszarpię życiu, tym bardziej skrępowane mam ruchy. Może to umieranie: droga do pełnej wolności przez pełną niemoc? Pustelnicy wiedzą coś o tym. Zasypiają w trumnach, żeby gadać z aniołami w niebie; poszczą, a stale uczestniczą w jakiejś boskiej orgii." (fragment)

Ostatnio edytowano sobota, 8 kwi 2006, 08:32 przez Roman, łącznie edytowano 1 raz
Roman
Mieszka tu

Powrót do :: co, gdzie, kiedy