Ćwiczenie na dykcję

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez rysio » środa, 15 mar 2006, 13:52

Dreams napisał(a):
rysio napisał(a):tlumaczenia specjalistyczne?w jakiej specjalnosci?
a skoro takie zaliczenie latwe to chyba nie trudno jest w tej szkole... co to za szkola?iloletnia?
a jeszcze wracajac do wiedźm - to jest w tych zdaniach błąd gramatyczny

Haha To czarownice... Nie wiem czy w angielskiej wersji jest błąd... Taki orzeł to ja nie jestem, ale w polskiej jest...

czarownice czy wiedźmy... zamiana jednego z tych słów drugim nie jest żadnym błędem, po pierwsze dlatego, że te słowa są synonimami i każde z nich możnaby przetłumaczyć na angielski jako witch, a po drugie dlatego, że opisywane nimi zjawiska nie istnieją więc jak tu się spierać o błąd w sprawie różnic między wiedźmą a czarownicą, skoro ani to ani sio nie istnieje ;)
a błąd, który tam występuje w wersji angielskiej jest tak oczywisty, że żadnym nie trzeba być orłem żeby go zauważyć
rysio
Terminator

Postprzez Dreams » środa, 15 mar 2006, 13:59

rysio napisał(a):
Dreams napisał(a):
rysio napisał(a):tlumaczenia specjalistyczne?w jakiej specjalnosci?
a skoro takie zaliczenie latwe to chyba nie trudno jest w tej szkole... co to za szkola?iloletnia?
a jeszcze wracajac do wiedźm - to jest w tych zdaniach błąd gramatyczny

Haha To czarownice... Nie wiem czy w angielskiej wersji jest błąd... Taki orzeł to ja nie jestem, ale w polskiej jest...

czarownice czy wiedźmy... zamiana jednego z tych słów drugim nie jest żadnym błędem, po pierwsze dlatego, że te słowa są synonimami i każde z nich możnaby przetłumaczyć na angielski jako witch, a po drugie dlatego, że opisywane nimi zjawiska nie istnieją więc jak tu się spierać o błąd w sprawie różnic między wiedźmą a czarownicą, skoro ani to ani sio nie istnieje ;)
a błąd, który tam występuje w wersji angielskiej jest tak oczywisty, że żadnym nie trzeba być orłem żeby go zauważyć

Taaaa... jak nic nauczyciel.... Poza tym ja się nie spieram o to czy czarownice czy wiedźmy...Wrzuć na luz..;)
Dreams

Postprzez Dreams » środa, 15 mar 2006, 14:01

A poza tym, nie moja wina, że język angielski jest taki ubogi..:lol:
Dreams

Postprzez rysio » środa, 15 mar 2006, 14:48

Dreams napisał(a):[center]Taaaa... jak nic nauczyciel....[/center]
czyżby nauczyciele mieli monopol na znajomość języków obcych?
Dreams napisał(a):[center]Poza tym ja się nie spieram o to czy czarownice czy wiedźmy[/center]
nie? a to ↓ co?
Dreams napisał(a):[center]Haha To czarownice... Nie wiem czy w angielskiej wersji jest błąd... Taki orzeł to ja nie jestem, ale w polskiej jest...[/center]
nie spieranie się? to chyba coś mi się wydawało, przepraszam ;) a to tu ↓
Dreams napisał(a):[center]...Wrzuć na luz..;)[/center]
chyba było zbyteczne - luz jest - bez obaw :)
pozdrawiam
rysio
Terminator

Postprzez Nash Johnson » środa, 15 mar 2006, 15:02

wll, Rysiek where is the mistake!?
answer in english you smarty pants :P
Nash Johnson
Ważniak

Postprzez Dreams » środa, 15 mar 2006, 15:07

rysio napisał(a):
Dreams napisał(a):[center]Taaaa... jak nic nauczyciel....[/center]
czyżby nauczyciele mieli monopol na znajomość języków obcych?
Dreams napisał(a):[center]Poza tym ja się nie spieram o to czy czarownice czy wiedźmy[/center]
nie? a to ↓ co?
Dreams napisał(a):[center]Haha To czarownice... Nie wiem czy w angielskiej wersji jest błąd... Taki orzeł to ja nie jestem, ale w polskiej jest...[/center]
nie spieranie się? to chyba coś mi się wydawało, przepraszam ;) a to tu ↓
Dreams napisał(a):[center]...Wrzuć na luz..;)[/center]
chyba było zbyteczne - luz jest - bez obaw :)
pozdrawiam

Się żeś napracował - doceniam :).
Nie monopol na znajomośc języków obcych tylko na wieczne udawanianie własnych racji:)
Ja podeszłam do tego z humorem - warto czasami takie rzeczy zauważać:)
Dziwi mnie natomiast fakt, że nie odniosłeś się do mojej wypowiedzi na temat języka angielskiego - że jest ubogi...:)
Pozdrawiam cieplutko :)
Dreams

Postprzez rysio » środa, 15 mar 2006, 15:41

udawanie wlasnych racji?
nie udaje.. rzeczywiscie mam racje ;)
a co do ubóstwa j ang to nie masz racji ale aby dostrzec bogactwo jekiegos jezyka trzeba go najpierw dobrze poznac, wiec dostrzezenie tego masz pewnie jeszcze przed soba...
rysio
Terminator

Postprzez Nash Johnson » środa, 15 mar 2006, 15:47

Don't go off the topic, and instead of spotting the richness of English spot the mistake for me please!
Nash Johnson
Ważniak

Postprzez FiDo » środa, 15 mar 2006, 16:11

tacy dobrzy jestescie z angielskiego, wiec przeczytajcie to:

Obrazek
FiDo
Arcymistrz

Postprzez Nash Johnson » środa, 15 mar 2006, 16:15

najpeirw trzeba być retarted żeby taki pozostać, ja się za takiego nie uważam, a to zdjęcie jest bardzo nietaktowne!
Nash Johnson
Ważniak

Postprzez Nash Johnson » środa, 15 mar 2006, 16:15

retarded * (żeby rysio się nie czepiał :P )
Nash Johnson
Ważniak

Postprzez FiDo » środa, 15 mar 2006, 16:16

nigdy nie twierdzilem zebym byl taktowny :wink:
(a dlaczego nietaktowne? jest prawdziwe)
FiDo
Arcymistrz

Postprzez Nash Johnson » środa, 15 mar 2006, 16:19

zdjęcie tak, ale to co jest napisane nie!
NIe sądze, żeby wymiania poglądów via the Internet np. na forum tego typu była przejawem opóźnienia umysłowego!
Nash Johnson
Ważniak

Postprzez rysio » środa, 15 mar 2006, 16:21

Nash Johnson napisał(a):wll, Rysiek where is the mistake!?
answer in english you smarty pants :P

last time i looked this was a polish forum... but hey, i am willing to give you the satisfaction of having made me do it your way, what the hell...

i am no smartypants, just saying what i think, no offence intended. if anyone felt offended i do apologise ever so humbly...

where are the mistakes? to start with - well is the correct spelling of the word i believe you were trying to type. and most dictionaries list smartypants either spelt without a space or with a hyphen. but this all was but a joke, not to worry about these misspelt words. i am aware that typing something quickly we tend to make spelling mistakes, don't blame me for spotting these ones ;) it's just that you asked me specifically for exposing mistakes.... that i did.

the witches mistake is a more serious one - it's the missing "s" in the third person singular verb after "Which witch(...)" in "Three witches watch three Swatch watches. Which witch watch which Swatch watch?"
to my knowledge the verb after third person singular takes an "s" ending (it's one of the first things children learn on English classes), so it should go like: (...)Which witch watches(...)

it is possible that a native speaker of english created this tongue twister, but on the site referred to by RaCik there is no trace of this particular tongue twister. even if a real native speaker had come up with this one i wouldn't have said i liked it... just for the mere reason of the presence of a grammatical mistake in it. besides in this tongue twister there is no phonetic justification for not adding the mentioned "s." morover it is even harder to pronounce it correctly with the "s" added, which is, as we all know, the purpose of tongue twisters... :)

does that exploit the topic of mistakes?
rysio
Terminator

Postprzez Nash Johnson » środa, 15 mar 2006, 16:28

to perfection :D
Nash Johnson
Ważniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: hydepark