Wyrzucić religię z liceum?

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Vin » poniedziałek, 13 mar 2006, 09:15

Ja również jestem za wyrzuceniem religii ze szkół, ale niestety nasze zdanie jest bez znaczenia.
Vin
Uzależniony

Postprzez Agunia » poniedziałek, 13 mar 2006, 09:35

i ja również uważam, że należałoby usunąć ten przedmiot, przynajmniej z liceum....
ja na religię nie chodzę, tatuś jest niezadowolony z tego powodu, ale nie obchodzi mnie to.... to była moja decyzja, do której miałam pełne prawo....
a jeśli chodzi o tych ludzi, którzy na religię uczęszczają to.... wśród nich i tak jest niewielu, którzy chodzą na katechezę z potrzeby duchowej naprawdę związanej z wiarą.... większość moich rówieśników chodzi, bo albo boją się własnych rodziców, albo dali soboie wmówić, że jeśli nie będą chodzić, to w przyszłości będą mieli problem z zawarciem związku małżeńskiego,itp.
zgadzam się również ze zdaniem, że warto by było wprowadzić etykę.... rozsądne rozwiązanie.... byleby nie była ona prowadzona przez kler
Agunia
Mieszka tu

Gadu-Gadu: 4081021

Postprzez Dreams » poniedziałek, 13 mar 2006, 11:23

Wyrzucić! Każdy, kto ma ochotę na naukę religii powinien na nią chodzić do kościoła. Kiedyś były specjalne salki do nauki religii. Pomysł był dobry tylko zawsze znajdzie się ktoś, kto wymyśli coś głupiego....
Dreams

Postprzez ewe » poniedziałek, 13 mar 2006, 11:42

Skoro już jest ta godzina wpisana w zajęcia w szkole ,niech będzie.
Powinna być nauka o różnych religiach ,nie o jednej /z przewagą nauczania o chrześcijaństwie / tak jak to było kiedyś .W mojej szkole średniej mieliśmy naukę o religiach różnych połączone z etyką i co dziwne ,nawet podstawy psychologii .
ewe
Gwiazdor

Postprzez Vin » poniedziałek, 13 mar 2006, 11:55

Szczęśliwie religia nie jest obowiązkowa i nie ma wpływu na średnią na świadectwie i można na nią w szkole nie chodzić.
Vin
Uzależniony

Postprzez Eureka » poniedziałek, 13 mar 2006, 15:47

Vincenta napisał(a):Szczęśliwie religia nie jest obowiązkowa i nie ma wpływu na średnią na świadectwie i można na nią w szkole nie chodzić.

Przy obecnym rządzie ocena z religii będzie miała wpływ na średnią. To tylko kwestia czasu.
Eureka
V.I.P

Postprzez Roman » poniedziałek, 13 mar 2006, 16:44

Agunia napisał(a):albo dali soboie wmówić, że jeśli nie będą chodzić, to w przyszłości będą mieli problem z zawarciem związku małżeńskiego,itp.
zgadzam się również ze zdaniem, że warto by było wprowadzić etykę.... rozsądne rozwiązanie.... byleby nie była ona prowadzona przez kler

a przez kogo - przecież w IV Rzeczypospolitej nie ma innej warstwy o wystarczających standardach etycznych
ja tam wolę chodzić na religię, dostać papierek, niż w przyszłość być zmuszonym dać większe co łaska - żeby ksiądz przymrużył oko
Roman
Mieszka tu

Postprzez ewe » poniedziałek, 13 mar 2006, 16:59

Nie rozumiem wielu ludzi jeśli są tacy przeciwni religii w szkołach a jednocześnie sami są po bierzmowaniu i jeszcze zadowoleni wzieli huczny ślub w kościele a pózniej chcieliby być pochowani według tego obrządku .
Kościół to pewna grupa i ma zasady i nikogo dorosłego do niczego nie zmusza . Ale jeśli ponad 90 % społeczeństwa jest katolikami to mają prawo domagać się jakiegoś zauważenia w szkołach podstawowych . Przecież nie ma obowiązku chodzenia na religię . wWęc jeśli ktoś chce w przyszłości korzystaś z jakiegoś sakramentu lub obrządku to musi niestety brać czynny udział w życiu kościoła . A nie póżniej domagać się księdza na pogrzebie czy ślubu kościelnego dla swoich dzieci
ewe
Gwiazdor

Postprzez ewe » wtorek, 14 mar 2006, 13:49

JA do Kościoła nie chodzę często ale traktuję to jako coś dobrego . Moje dziecko staram się posyłać na religie w szkole ,choć czesto też mnie wkurza sposób prowadzenia relgii. Bo wiem ,że może tam przesadzają z modlitwami ale na pewno nie ucza tam niczego złego .
ewe
Gwiazdor

Postprzez ewe » wtorek, 14 mar 2006, 14:51

KaucZ napisał
Cytat:
Ale jeśli ponad 90 % społeczeństwa jest katolikami to mają prawo domagać się jakiegoś zauważenia w szkołach podstawowych .

Jesteś pewien, ze 90% ?

Masz rację nie byłem pewien i sprawdziłem .Teraz jestem pewien - 90,1 %
ewe
Gwiazdor

Postprzez Vin » wtorek, 14 mar 2006, 16:28

ewe napisał(a):JA do Kościoła nie chodzę często ale traktuję to jako coś dobrego . Moje dziecko staram się posyłać na religie w szkole ,choć czesto też mnie wkurza sposób prowadzenia relgii. Bo wiem ,że może tam przesadzają z modlitwami ale na pewno nie ucza tam niczego złego .

Niczego złego nie uczą, pewnie słyszałeś : " Czym skorupka za młodu nasiąknie........ "
Vin
Uzależniony

Postprzez ewe » wtorek, 14 mar 2006, 17:13

W szkole uczą dużo różnych głupot ,które nigdy w życiu się nie przydadzą ale co zrobić .
Komu jest potrzebna fizyka taka jakiej uczą , a dzieci nawet nie wiedzą dlaczego słońce zachodzi na czerwono , albo dlaczego woda w wannie zawsze kręci się w lewo ? Matematyka też w zasadzie może nauczyć tylko logicznego myślenia ale po co uczyć się wzorów na pamięć ? itd
ewe
Gwiazdor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze