Praca za granicą -->podatki w Polsce

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Praca za granicą -->podatki w Polsce

Postprzez ewe » poniedziałek, 27 lut 2006, 11:26

Jak podaje tygodnik "WPROST" :
polska gospodarka traci rocznie 11 mld zł. Tyle wynoszą bowiem roczne oszczędności ponad pół miliona Polaków pracujących tymczasowo w Wielkiej Brytanii, Holandii, USA i Australii. Pieniądze te nie trafiają do Polski, ponieważ zgodnie z obowiązującym u nas prawem, od uzyskanych tam zarobków polscy gastarbeiterzy powinni płacić podatki w kraju, i to według najwyższej, 40-procentowej stawki podatkowej! W efekcie 95 proc. Polaków nie zgłasza zagranicznych dochodów w krajowych zeznaniach podatkowych, pozbawiając kraj dopływu tak potrzebnego kapitału.
Jest jeszcze problem nie płacenia podatków w Polsce przez naszych marynarzy .
Można przeczytać wiele artykułów na te tematy ,często sprzecznych ze soba ,do tego także różne interpretacje US w Polsce . Można się pogubić
Ostatni wybuchła afera dot. pracujących w Danii .Tamtejsze związki zawodowe przesłały do naszych Urzędów Skarbowych wydruki osób pracujących w Danii .Efekt jest taki - komornik
ewe
Gwiazdor

Postprzez qrczak » poniedziałek, 27 lut 2006, 11:59

Człowiek pracujący poza granicami Polski nie powinien płacić w Polsce podatków, mi to się wydaje logiczne. Płacić podatki powinno się w kraju, w którym uzyskuje się dochód, pracujący legalnie za granicą Polak płaci podwójnie, tylko dlatego, że u nas nie ma na nic pieniędzy i wszystko podlega podwójnemu co najmniej opodatkowaniu.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez ewe » wtorek, 28 lut 2006, 10:20

Achaja tak jak mówisz jest tylko z Niemcami i Włochami . Po wejściu Polski do Unii to co innego. Każdy Polak ma obowiązek składania deklaracji PIT w POlsce . A od zarobionych za granicą pieniędzy zapłacić podatek /najczęsciej 40% minus podatek zapłacony w kraju, gdzie pracuje/ No chyba ,że ktoś nie ma zamiaru wracać . Myślę ,że niedługo się zacznie wielka zadyma w tym temacie. Będzie dotyczyć to też marynarzy. No chyba ,że zmieni cos niedługo Trybunał Konstytucyjny.
ewe
Gwiazdor

Postprzez Hayes » środa, 1 mar 2006, 11:54

no wreszcie dyskusja o tym :? ja się właśnie muszę rozliczyć i też mi ciężko płacić dodatkowy podatek, bo skala w Polsce jest wyższa niż w wielu innych krajach. ;/
No chyba że ktoś pracował np. w Irlandii, to ma problem z głowy bo dzięki podpisanym umowom płaci podatek jedynie tam na miejscu.
Hayes
Dyskutant

Postprzez ewe » środa, 1 mar 2006, 19:46

Nie jestem z tą Irlandią taki pewien ,różne gazety różnie piszą .Zależy czy Polska ma podpisaną umowę o uniknięciu" podwójnego opodatkowania" . Wiem ,że pracując w Niemczech i we Włoszech nie ma obowiązku dopłacania podatku. Jeśli rezydencja podatkowa kogoś jest w Polsce -to lepiej pytać samemu i "na pismie"
ewe
Gwiazdor

Postprzez Martius » środa, 1 mar 2006, 20:19

ewe napisał(a):Nie jestem z tą Irlandią taki pewien ,różne gazety różnie piszą .Zależy czy Polska ma podpisaną umowę o uniknięciu" podwójnego opodatkowania" .

Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a Irlandią przewiduje bowiem rozliczenie metodą wyłączenia z progresją. Oznacza to, że dochód osiągnięty w Irlandii będzie wyłączony z opodatkowania w Polsce. (
Martius
Mieszka tu

Gadu-Gadu: 3816630

Postprzez Martius » środa, 1 mar 2006, 20:25

"Wpis ma charakter informacyjny.
Martius
Mieszka tu

Postprzez ewe » środa, 1 mar 2006, 20:29

Metoda wyłączenia z progresją oznacza, że w Polsce wyłącza się z podstawy opodatkowania dochód osiągnięty za granicą, jednak dla ustalenia stawki podatku od pozostałego dochodu - osiągniętego w Polsce - stosuje się stawkę podatku właściwą dla całego dochodu, tzn. łącznie z dochodem osiągniętym za granicą.

link : http://praca.money.pl/wiadomosci/artyku ... 34345.html

też otym czytałem ,ale chcę zwrócić uwagę ,że czytałem artykuły które temu przeczą
ewe
Gwiazdor

Postprzez Martius » środa, 1 mar 2006, 20:50

Jan Kowalski w Polsce był bezrobotnym, bez prawa do zasiłku. W kwietniu 2005 roku wyjechał do Wielkiej Brytanii i przez pozostałe 9 miesięcy 2005 roku pracował tam, otrzymując wynagrodzenie w wysokości £1900 miesięcznie (£1350 „na rękę"). Łącznie zarobił £17100. Na koniec roku Jan Kowalski jest zobowiązany do złożenia zeznania podatkowego na formularzu PIT 36. Przysługuje mu odliczenie 30 diet w wysokości £960. Aby obliczyć przychód uzyskany przez Jana Kowalskiego w 2005 roku należy odliczyć od niego diety i przeliczyć na złotówki comiesięczną pensję podatnika według kursu średniego funta NBP do złotówki z dnia, w którym ją otrzymał. Przychód uzyskany przez Jana Kowalskiego w 2005 roku wynosi więc, po odjęciu diet i kosztów uzyskania przychodu w przeliczeniu na złote 95919,75 zł. Podatek, który Jan Kowalski powinien zapłacić w Polsce wynosi (trzeci próg podatkowy): 17611,68 zł + 40% nadwyżki ponad 74048 zł, czyli 26360,38 zł. Ponieważ podatnik nie pracował w Polsce w 2005 roku, cała ta kwota przypada na dochód uzyskany za granicą. Jan Kowalski zapłacił już od zagranicznego dochodu podatek w wysokości 14600 zł. Po odliczeniu tej kwoty od podatku, okazuje się, że podatnik musi dopłacić fiskusowi 11760 zł.
Jan Nowak w 2005 roku uzyskał dochody zarówno w Polsce, jak i w Wielkiej Brytanii. Jego ośrodek interesów życiowych pozostaje w Polsce, gdzie mieszka jego żona i córka. Jego dochód w Polsce wyniósł 5000 zł, brytyjski dochód, po odliczeniu diet i przeliczeniu na złotówki wyniósł 60000 zł. Podatek od całości dochodu (65000 zł), który Jan Nowak musi zapłacić polskiemu fiskusowi wynosi 14 897,28 zł. Jan Nowak zapłacił już w Wielkiej Brytanii podatek w wysokości 4500 zł. Zanim odliczy tę kwotę od należnego podatku w Polsce, musi sprawdzić czy nie jest to więcej, niż podatek przysługujący proporcjonalnie na dochód uzyskany w Wielkiej Brytanii wg polskiej skali podatkowej: (14 897,28 zł x 60 000 zł): 65 000 zł = 13751 zł. Ponieważ w tym przypadku wyliczona kwota jest większa niż faktycznie zapłacony w Wielkiej Brytanii podatek, Jan Nowak może odliczyć całą kwotę 4500 zł. Po przeprowadzeniu ostatniego obliczenia: 14 897,28 zł - 4500 zł = 10397,28 zł okazuje się, że Jan Nowak musi dopłacić polskiemu fiskusowi ponad 10 tysięcy złotych.
]

Albania, Belgia, Cypr, Chiny, Chorwacja, Czechy, Estonia, Francja, Grecja, Indonezja, Irlandia, Japonia, Kanada, Kuwejt, Litwa, Łotwa, Niemcy, Portugalia, Republika Południowej Afryki, Rumunia, Słowenia, Słowacja, Turcja, Tunezja, Ukraina i Włochy-----Metodę wyłączenia z progresją

Metodę odliczenia proporcjonalnego stosuje się między innymi do dochodów z pracy najemnej w umowach z następującymi państwami: Dania, Finlandia, Holandia, Kazachstan, Rosja, Stany Zjednoczone, Szwecja oraz Wielka Brytanii i Północna Irlandia.

Nie ponosze za powyzszy wpis odpowiedzialnosci :P
Martius
Mieszka tu

Postprzez keeper » środa, 1 mar 2006, 23:25

Tutaj również przykłady- jasno, czytelnie, wiadomo o co cho...:)-Nie płać podwójnie
keeper
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez ewe » czwartek, 2 mar 2006, 09:26

Drążę ten temat w nadziei rozwiania głównie wątpliwości związanych z pracą w Norwegii . Zarabia się tu raczej dużo ale i potrącają tu 28 % z kwoty brutto, pokój 1000zł,prąd 500zł, szynka kg-100zł itd. więc koszty ogromne. Interesuje mnie jak to się ma do płacenia w Polsce podatku i czy trzeba to robić ,słyszałem różne opinie ,różnie jest to opisane w gazetach ,naprawdę.Dlatego przymierzam się do zapytania listownie ministerstwa finansów.
Dzięki za linki.
ewe
Gwiazdor

Następna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze