Dżihad? czy jeszcze nie?

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Hayes » niedziela, 19 lut 2006, 00:22

ale to miało być o dżihadzie....
czytać tego nie mogę co tu piszecie :? , jak tak wam się nie podoba w Europie to sobie jedźcie np. do Arabii Saudyjskiej, gdzie wam każą nie golić brody i nie jeść wieprzowiny, a w czasie ramadanu np. jak ktoś je w miejscu publicznym to policja goli mu głowę i potem wszyscy wiedzą, że zgrzeszył (tak jest np. w Dubaju, czy w Pakistanie),jeśli ktoś jest kobietą, nakażą zakryć ciało od przegubów dłoni po oczy, na każdym kroku wzywa się imienia Allaha itd. ;/ , wiem bo poznałem paru muzułmanów(nie w Polsce) i w sumie są to tacy sami ludzie jak my...tylko jest jedno ale- jeśli chodzi o religię to naprawdę większość z nich to fundamentaliści, nienawidzą wszystkich: Amerykanów, Żydów, Hindusów a na końcu papieża.... a swoją drogą chcielibyście żyć w świecie, w którym światowym mocarstwem nie są USA tylko np. Iran, ha ciekawe czy dalej astic by pochwalał Koran, jakby przywódcą nr.1 w świecie był Ahmadineżad :|
Pewnie że są też muzułmanie ugodowi i pokojowo nastawieni, ale wierzcie mi są w mniejszości :wink: Dlatego Europa musi bronić swoich wartości za wszelką cenę.
Hayes
Dyskutant

Postprzez marek » niedziela, 19 lut 2006, 00:22

Zresztą chyba Schopenhauer mówił że atesista to człoweik głęboko przekonany o swojej niewierze. I ma do tego prawo.
marek
V.I.P

Postprzez Demurrer » niedziela, 19 lut 2006, 00:23

joshua napisał(a):

Widzisz nawet jeżeli kogokolwiek nasza dyskusja może oburzać (mam nadzieję, że nie) to nie mamy chyba zamiaru kogokolwiek obrażać? Mogę napisac to wprost, zeby rozwiać jakieś watpliwości, jeżeli pwostaną. Drwina z religii i symboli religijnych jest objawem zidiocenia. Każdy ma prawo wierzyć i oczekiwać szacunku wobec swojego wyznania, jeżeli jest ono zgodne z normami społecznymi i etycznymi.

Co to za dyskusja, że się ze wszystkim zgadzam. :)

Problem polega na tym, czy islam jest zgodny z naszymi normami społecznymi i etycznymi, czy tylko jego niewłaściwa interpretacja prowadzi do tej niezgodności.

[ Dodano: 19 Luty 2006, 00:26 ]
Hayes napisał(a):ale to miało być o dżihadzie....
czytać tego nie mogę co tu piszecie :? , jak tak wam się nie podoba w Europie to sobie jedźcie .

Kolega widzę bardzo nerwowy. A niepotrzebnie. Wystarczy czytać uważnie.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez marek » niedziela, 19 lut 2006, 00:27

czytać tego nie mogę co tu piszecie :? , jak tak wam się nie podoba w Europie to sobie jedźcie np. do Arabii Saudyjskiej, _________________ a swoją drogą chcielibyście żyć w świecie, w którym światowym mocarstwem nie są USA tylko np. Iran, ha ciekawe czy dalej astic by pochwalał Koran, jakby przywódcą nr.1 w świecie był Ahmadineżad :|
Pewnie że są też muzułmanie ugodowi i pokojowo nastawieni, ale wierzcie mi są w mniejszości :wink: Dlatego Europa musi bronić swoich wartości za wszelką cenę.
coś ci się chyba pomyliło przy czytaniu tego co pisaliśmy z HoHO. W Arabii byłoby mi za gorąco, ale tobie mogła jeszcze nie minąc goraczka posłoneczna.

[ Dodano: 2006-02-19, 00:30 ]
Demurrer napisał(a):Co to za dyskusja, że się ze wszystkim zgadzam. :)

Problem polega na tym, czy islam jest zgodny z naszymi normami społecznymi i etycznymi, czy tylko jego niewłaściwa interpretacja prowadzi do tej niezgodności.
fakt, aż nudno.

Na pewno nie jest do końca zgodny z naszymi normami społecznymi, ale historia pokazuje że oba światy mogą obok siebie koegzystować. Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku po obydwóch stronach. Konflikt nigdy nie powstaje z winy jednej strony.
marek
V.I.P

Postprzez Hayes » niedziela, 19 lut 2006, 00:34

joshua napisał(a): coś ci się chyba pomyliło przy czytaniu tego co pisaliśmy z HoHO. W Arabii byłoby mi za gorąco, ale tobie mogła jeszcze nie minąc goraczka posłoneczna.

[ Dodano: 2006-02-19, 00:30 ]
Demurrer napisał(a):Co to za dyskusja, że się ze wszystkim zgadzam. :)

fakt, aż nudno.

Na pewno nie jest do końca zgodny z naszymi normami społecznymi, ale historia pokazuje że oba światy mogą obok siebie koegzystować. Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku po obydwóch stronach. Konflikt nigdy nie powstaje z winy jednej strony.

nic mi do tej waszej dyskusji o UE, poza tym to nie na temat.

Powiedzcie tylko, :?: mieliście kiedyś do czynienia z muzułmanami?
Hayes
Dyskutant

Postprzez Demurrer » niedziela, 19 lut 2006, 00:37

Hayes napisał(a):

Mam wujka, dwóch kuzynów i kuzynkę. Sunnici. Europejczycy.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez marek » niedziela, 19 lut 2006, 00:39

Hayes napisał(a):nic mi do tej waszej dyskusji o UE, poza tym to nie na temat.
ano na temat, bo głównym oskarżonym i bezbronnym jest Europa.
tak, stykałem się z muzułmanami, krótko, ale zdarzało się
marek
V.I.P

Postprzez Hayes » niedziela, 19 lut 2006, 00:44

Demurrer napisał(a):

Mam wujka, dwóch kuzynów i kuzynkę. Sunnici. Europejczycy.

no to pewnie sie już zasymilowali... ja pracowałem przez krótki okres z Pakistańczykiem ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich i mi wystarczy... po prostu wiem swoje
Hayes
Dyskutant

Postprzez Demurrer » niedziela, 19 lut 2006, 00:47

Faktem na pewno jest, że większość muzułmanów na zachodzie się nie integruje z tamtymi społeczeństwami. Problem jest zbyt liberalna polityka imigracyjna. I nikt nie może nic tu zmienić, bo każdy kto będzie chciał coś zaostrzyć w tym zakresie, zostanie zaraz przez poprawnych inaczej, okrzyknięty rasistą cyklistą. Europa jest bezsilna poprzez podporządkowywanie się własnym zasadom, bo zasady te wypracowała dla własnego kręgu kulturowego.

Pytanie, czy inna polityka decydentów europejskich, miałaby szansę zasymilować muzułmańską ludność napływową, czy też immanentną cechą islamu jest niemożność integracji z niewiernymi?
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Hayes » niedziela, 19 lut 2006, 00:49

Demurrer napisał(a): czy też immanentną cechą islamu jest niemożność integracji z niewiernymi?

wg. mnie tak :lol:
Hayes
Dyskutant

Postprzez astic » niedziela, 19 lut 2006, 10:05

Demurrer napisał(a):
astic napisał(a):
Islam sam w sobie jest religią pokojową. Dla tych którzy zaczną zaraz rzucać hasłami dżihad czy święta wojna polecam lekturę Koranu .

Czytałeś cały Koran? Nie ma tam tekstów o mordowaniu niewiernych? Pytam, bo ja nie czytałem.

Mam Koran w domu, kilka razy go przejrzałem po całości bardziej z musu niż z dobrej chęci ale po mimo tego nie znalazłem chodź by jednej sury w której było by coś o zabijaniu nie wiernych

[ Dodano: 2006-02-19, 10:12 ]
joshua napisał(a):Każdy ma prawo wierzyć i oczekiwać szacunku wobec swojego wyznania, jeżeli jest ono zgodne z normami społecznymi i etycznymi.

Jednak nie można dla wszystkich wyznaczać tych samych norm. Społeczeństwa są zróżnicowane wprowadzanie dla wszystkich takich sam norm etycznych jest utopią…

[ Dodano: 2006-02-19, 10:33 ]
czytać tego nie mogę co tu piszecie :? , jak tak wam się nie podoba w Europie to sobie jedźcie np. do Arabii Saudyjskiej, gdzie wam każą nie golić brody i nie jeść wieprzowiny, a w czasie ramadanu np. jak ktoś je w miejscu publicznym to policja goli mu głowę i potem wszyscy wiedzą, że zgrzeszył (tak jest np. w Dubaju, czy w Pakistanie),jeśli ktoś jest kobietą, nakażą zakryć ciało od przegubów dłoni po oczy, na każdym kroku wzywa się imienia Allaha itd. ;/ , wiem bo poznałem paru muzułmanów(nie w Polsce) i w sumie są to tacy sami ludzie jak my...tylko jest jedno ale- jeśli chodzi o religię to naprawdę większość z nich to fundamentaliści, nienawidzą wszystkich: Amerykanów, Żydów, Hindusów a na końcu papieża.... a swoją drogą chcielibyście żyć w świecie, w którym światowym mocarstwem nie są USA tylko np. Iran, ha ciekawe czy dalej astic by pochwalał Koran, jakby przywódcą nr.1 w świecie był Ahmadineżad :|

Po pierwsze ja nie bronie Koranu tylko mylnej jego interpretacji.
Po drugie nie uważam że musimy bronić europy przed czym kol wiek a na pewno nie przed muzułmanami. Pewnie za chwile kolega Hayes przytoczy wydarzenia z Francji. Tam sytuacja jest trochę inna muzułmanie ale nie tylko inni imigranci również zostali przyjęci do kraju z otwartymi rękoma. Tak na prawdę to była czysta propaganda mająca na celu pokazać jaka to Francja jest dobra. Tym ludziom dano prowizoryczne domy, trochę pieniędzy na początek, obywatelstwo i masę obietnic. Ale jak się powiedziało A trzeba powiedzieć B a Francuzi tego nie uczynili pomimo tego że ci ludzie maja obywatelstwo ( przynajmniej większa część ) są traktowani jak obywatele drugiej kategorii tz. prześladowania, dyskryminacja, znalezienie jako takiej pracy graniczy z cudem, wartości religijne nikogo tam nie obchodzą ( przykład zakaz obnoszenia się z symbolami religijnymi w szkołach ) skończywszy na służbie zdrowia a raczej dostępności do niej. W końcu ci ludzie nie wytrzymali i wyszli na ulice. Dla tego nie uważam żeby należało bronić wartości europejskich jednak można by było stosować je do wszystkich. Oczywiście zawsze znajdzie się kilku fanatyków którzy zabija w imię religii ale to równie dobrze może zdarzyć się w każdych okolicznościach, no bo ile razy słyszeliśmy że złapano jakiegoś czuba który zabił swoją rodzinie bo słyszał głos Chrystusa który mu to nakazał ....
astic
Mistrz klawiatury

Gadu-Gadu: 1821978

Postprzez dankul » poniedziałek, 20 lut 2006, 01:24

Wybaczcie troszkę odbiegnę od tematu, mam pytanie czy ktoś ma publikacje na taki temat jak np. Dżihad, Ludowy Front Wyzwolenia Palestyny, Czerwone Brygady a wiec nurtów organizacji terrorystycznych w dosłownym znaczeniu i zechciałby udostępnić. Aha co było w bibliotece Kołobrzeg, oraz Koszalin już zdobyłem :) i sorry za to odbieganie od tematu.

A co do tematu hmm faktem jest, że my Europejczycy wywodzimy się innego kręgu kulturowego dla nas obecnie wartościami nadrzędnymi są zysk, demokracja a co z tym się wiąże liberalizacja życia, laicyzacja etc. Każdy sam według zasad „purytanizmu i protestantyzmu” buduje swój byt i los niczym „pierwsi amerykanie” taki przyjęliśmy ład czy chcemy czy nie po 1989 roku wraz z gospodarka wolnorynkową. Istotną sprawą jest poprawność polityczna, potrafimy przyswajać różne poglądy i wartości często sprzeczne z naszymi poglądami i wyznaniem bądź wierzeniami, kiedy mamy z tego ekonomiczne profity. Oczywiście nie popadajmy w obłęd stwierdzać że nasza cywilizacja jest zła i jest to pomiot szatana :) mamy wynalazki, lekarstwa, udogodnienia życiowe, kodeksy i prawa, które gwarantują nam spokojny bezkonfliktowy byt i dorabianie się na tym ziemskim padole (oczywiście upraszczam). Natomiast Islam, inaczej,- błędne sformułowanie, kraje arabskie i byłego bloku ZSRR w azjatyckiej części (Azja Środkowa), które są targane konfliktami, niejednokrotnie pozbawione podstawowych dobrodziejstw cywilizacji, buntują się przeciw temu chcąc obalić taki stan rzeczy nie posiadając dostatecznego potencjału ekonomicznego zmuszone są sięgać po inne środki. Właśnie jednym z takich środków a zarazem spoiwem łączącym narody w jednej sprawie jest jedna religia, w tym wypadku Islam, sam w sobie nie jest zły. Odpowiednia nad interpretacja, sprowadzona do swoich celów powoduje powstanie ślepej ideologii opierającej się na dowolnie tłumaczonych (na swój użytek, bądź swoich potrzeb, celów) sur Koranu. Zgadzam się z joshua, który na 2 stronie wypowiada się że „Wojna kultur, wojna wyznań, wojna wartości. W przeciwieństwie do nas, europejczyków, ciągle pamietają o korzeniach z których wyrośli, o wartościach jakie im wpajano w dzieciństwie. Moze to skutek rozwoju społecznego, technokracji, swobody myśli ale w imie poprawności politycznej żyjemy bez jasnego formułowania wartości kulturowych. Islam, czy wojowniczy, czy łagodny na każdym kroku reguluje życie człowieka. Nam wystarcza internet i TV.” Ale też nie do końca warto poczytać książkę Dżihad kontra McŚwiat autorstwa Benjamin’a R. Barber’a oraz przeciwstawić temu słowa piosenki „Do prostego człowieka” zespołu Akurat. My czyli Europejczycy nie potrzebnie na siłę w imię poszukiwania nowych rynków zbytu zasypujemy ich kulturę naszymi ideami, oraz wyrobami skoro nie konieczne jest to do życia innym, poszukujemy surowców w tym ropy na tamtejszych obszarach. To my im, a Oni nam? Przede wszystkim powinni uszanować nasza odmienność i zaakceptować obyczajowości oraz kulturę decydując się migrować i mieszkać do krajów Europejskich, oraz dawać takie same prawa wierzącym inaczej (inne religie niż islam) w krajach muzułmańskich, jak posiadają muzułmanie w krajach nie muzułmańskich. Oczywistością jest, jak wcześniej napisałem ze bieda, nędza, poczucie bezradności popycha w skrajny fanatyzm dla sprawy, zarówno w wydaniu wierzących w Islam (terrorystów) jak i wierzących w chrześcijaństwo „moherowych beretów”. Po prostu bądźmy asertywni w niektórych sprawach i wymagajmy takiej postawy od innych.
Ale to za mało i za płytkie rozważania, aby sięgnąć sedna tematu, jednak zawsze starajmy się analizować i próbować spojrzeć oczami drugiej ze stron. Może nie zmieni się nasze postrzeganie i ocena, ale zrozumiemy konotacje i cele zachodzącego zjawiska.
dankul
Twardziel

Postprzez astic » poniedziałek, 20 lut 2006, 07:03

Ja nie mam ale wiem kto ma podpowiem ci M.Ł.
astic
Mistrz klawiatury

Postprzez Hayes » poniedziałek, 20 lut 2006, 12:25

dankul napisał(a): Wybaczcie (...) zjawiska.[/i][/u]

Naprawdę zgadzam się z Tobą, bo masz wiele racji.....

A astic jeśli mówisz o tym że we Francji, nikogo nie obchodzą symbole religijne, czy też nie pozwala się ich nosić, to jest właśnie argument za moim rozumowaniem :lol: ... w kraju w którym obowiązuje zasada rozdziału religii od państwa takie praktyki są przecież normalne...a jeśli jakiś muzułmanin przyjeżdża do Francji to, proszę Cię, niech nie raczy wprowadzać swoich porządków ,gdybym ja jechał dajmy na to do Iranu to nie chodziłbym tam w koszulce z napisem "I hate islam", chyba jestem tam gościem i jakieś zasady obowiązują, toteż niech oni szanują nasze tradycje demokratyczne ;/
Hayes
Dyskutant

Postprzez astic » poniedziałek, 20 lut 2006, 13:10

Hayes napisał(a):
dankul napisał(a): Wybaczcie (...) zjawiska.[/i][/u]

Naprawdę zgadzam się z Tobą, bo masz wiele racji.....

A astic jeśli mówisz o tym że we Francji, nikogo nie obchodzą symbole religijne, czy też nie pozwala się ich nosić, to jest właśnie argument za moim rozumowaniem :lol: ... w kraju w którym obowiązuje zasada rozdziału religii od państwa takie praktyki są przecież normalne...a jeśli jakiś muzułmanin przyjeżdża do Francji to, proszę Cię, niech nie raczy wprowadzać swoich porządków ,gdybym ja jechał dajmy na to do Iranu to nie chodziłbym tam w koszulce z napisem "I hate islam", chyba jestem tam gościem i jakieś zasady obowiązują, toteż niech oni szanują nasze tradycje demokratyczne ;/

Co ty wpisujesz I hate islam ??? Słuchaj to jest na takiej zasadzie jak by ci nauczyciel zakazał nosić łańcuszka z krzyżykiem. Pewnie byś się buntował że to nie legalne itd. To samo odczuwają tamci ludzie ( muzułmanie ). Oni nie oczekują że wszyscy nagle zmienią religie ale niech uszanują ich religie. Jak pisałem wcześniej dla tych ludzi religia jest czymś bardzo ważnym w życiu jak nie najważniejszym, nie jesteśmy w stanie tego zrozumieć pojąć to jest nie możliwe dla nas europejczyków i nigdy tego nie pojmiemy dla tego może trochę zrozumienia to też są ludzie.
astic
Mistrz klawiatury

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze