Tragedia w Podczelu

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez MzK » środa, 15 lut 2006, 22:01

Na stronach Politechniki Gdanskiej mozna obejrzec skutki porazenia pradem:
http://www.pg.gda.pl/zrm/elek01.HTM

Uwaga! Zdjecia drastyczne! Nie przeznaczone dla dzieci!*

*Z drugiej jednak strony im wczesniej cos takiego zobacza, tym lepiej dla nich.
Nie beda w wieku 16 lat biegac po stacjach transformatorowych 15kV/0,4kV i bawic sie np. w dotykanie szyn. Niewiedza i glupota ludzka nie zna granic. :shock:
MzK
Dyskutant

Postprzez FiDo » środa, 15 lut 2006, 22:08

z jednej strona glupota ofiary, z drugiej slabego zabezpieczenia. ogolnie mnie ten kraj przeraza. jak nie to, ze cos co powinno byc zamkniete jest otwarte, to zarypiscie wielkie sople lodu wisza sobie na trzecich pietrach kamienic nad waskimi chodnikami - ostatnio malo co mnie nie zabilo.
teraz juz w Kolobrzegu beda zamykac niebezpieczne miejsca. tak samo jak cala Polska odsnieza dachy po tragedii w Katowicach. hmm.. najwyrazniej te sople jeszcze nikogo nie zabily
FiDo
Arcymistrz

Postprzez MzK » środa, 15 lut 2006, 22:25

FiDo napisał(a):[...] ogolnie mnie ten kraj przeraza. jak nie to, ze cos co powinno byc zamkniete jest otwarte, to zarypiscie wielkie sople lodu wisza sobie na trzecich pietrach kamienic nad waskimi chodnikami - ostatnio malo co mnie nie zabilo.

zgadza sie. a dlaczego tak jest?
bo zazwyczaj nie ma osoby odpowiedzialnej (dozorcy), a nawet jesli jest to i tak jej nie ma (czyt. nic nie uzyskasz pociagajac tego kogos do odpowiedzialnosci) ... temat woda

Na zachodzie jak dozorca nie odsniezy przed posesja i jakakolwiek przypadkowa osoba sie przewroci, zlamie noge itp. czyli stanie sie niezdolna do pracy skarzy dozorce od razu i dostaje odszkodowanie. Proste i skuteczne.
W wypadku spadajacego sopla, jesli trafilby np. ojca rodziny zdolnego do pracy ... dozorca placilby za wyksztalcenie dzieci, pensje ojca dla rodziny, w sumie za wszystko, i jest zrujnowany (pod wzgledem swojego ubezpieczenia) do konca zycia. Kwoty sa ogromne.
Ale o czym tu gadac ...

report napisał(a):wystraczy wprowadzic standardy europejskie - i już

optymisto .... na idiotow niestety nie ma standardow europejskich.
MzK
Dyskutant

Postprzez Demurrer » środa, 15 lut 2006, 22:33

W Polsce MzK jest tak samo, tyle że odpowiada właścicel (na zachodzie chyba też).
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez MzK » środa, 15 lut 2006, 22:36

Demurrer napisał(a):W Polsce MzK jest tak samo, tyle że odpowiada właścicel (na zachodzie chyba też).

Zle sie wyrazilem, zgadza sie. W normalnym przypadku wlasciciel, jesli nie zatrudnia dozorcy i nie przekazal mu takich obowiazkow.
MzK
Dyskutant

Postprzez FiDo » środa, 15 lut 2006, 22:37

ehh, tylko co mi po odszkodowaniu gdy taki sopel wbije sie w czubek mojej glowy :evil:
FiDo
Arcymistrz

Postprzez Demurrer » środa, 15 lut 2006, 22:39

FiDo napisał(a):ehh, tylko co mi po odszkodowaniu gdy taki sopel wbije sie w czubek mojej glowy :evil:

niby tak, ale kilka takich spraw odniosłoby efekt prewencyjny i może uchroniłoby następnego przechodnia
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Demurrer » środa, 15 lut 2006, 22:39

Demurrer napisał(a):
FiDo napisał(a):ehh, tylko co mi po odszkodowaniu gdy taki sopel wbije sie w czubek mojej glowy :evil:

niby tak, ale kilka takich spraw odniosłoby efekt prewencyjny i może uchroniłoby następnego przechodnia

no i na leczenie by było :wink:
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez FiDo » środa, 15 lut 2006, 22:39

Demurrer napisał(a):

dobra, kto sie wiec poswieci? ja nie ;)
FiDo
Arcymistrz

Postprzez MzK » środa, 15 lut 2006, 22:41

... i tu masz racje. Jedyna plusem moze byc to ze twoja rodzina nie zostanie na lodzie, bez srodkow do zycia.
MzK
Dyskutant

Postprzez MzK » środa, 15 lut 2006, 22:42

Demurrer napisał(a):niby tak, ale kilka takich spraw odniosłoby efekt prewencyjny i może uchroniłoby następnego przechodnia

dluga droga przed nami ...
MzK
Dyskutant

Postprzez Demurrer » środa, 15 lut 2006, 22:44

FiDo napisał(a):
Demurrer napisał(a):

dobra, kto sie wiec poswieci? ja nie ;)

Ktoś musi :)
Była taka ciekawa sprawa, jak ktoś się poświęcił. Gość interweniował w gminie, że duża gałąź po wichurze wisi nad chodnikiem i może w każdej chwili spaść komuś na głowę. gmina go olała. Gość się poświęcił, wszedł na drzewo żeby strącić gałąź i .... spadł z drzewa i zginął na miejscu. A Gmina nie chciała potem rodzinie wypłacić odszkodowania.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez FiDo » środa, 15 lut 2006, 22:48

Demurrer napisał(a):Była taka ciekawa sprawa, jak ktoś się poświęcił. Gość interweniował w gminie, że duża gałąź po wichurze wisi nad chodnikiem i może w każdej chwili spaść komuś na głowę. gmina go olała. Gość się poświęcił, wszedł na drzewo żeby strącić gałąź i .... spadł z drzewa i zginął na miejscu. A Gmina nie chciała potem rodzinie wypłacić odszkodowania.

szkoda, ze po gminie nie poszedl ze sprawa do lokalnych mediow. oni by to chyba rozdmuchali. czy sie myle? sprawa rzeczywiscie ciekawa, ale przykra..
FiDo
Arcymistrz

Postprzez Demurrer » środa, 15 lut 2006, 22:51

FiDo napisał(a):
Demurrer napisał(a):Była taka ciekawa sprawa, jak ktoś się poświęcił. Gość interweniował w gminie, że duża gałąź po wichurze wisi nad chodnikiem i może w każdej chwili spaść komuś na głowę. gmina go olała. Gość się poświęcił, wszedł na drzewo żeby strącić gałąź i .... spadł z drzewa i zginął na miejscu. A Gmina nie chciała potem rodzinie wypłacić odszkodowania.

szkoda, ze po gminie nie poszedl ze sprawa do lokalnych mediow. oni by to chyba rozdmuchali. czy sie myle? sprawa rzeczywiscie ciekawa, ale przykra..

stara sprawa. znam z orzecznictwa SN.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Demurrer » środa, 15 lut 2006, 22:55

Wiele takich głupio- ciekawych spraw trafiło do SN. Inna a propos ludzkiej głupoty - Faceci łowili ryby na prąd. Jeden wlazł do wody po kolana. Drugi był na brzegu i właczył prąd. No i ten w wodzie padł na miejscu. To są dopiero asy. Powstało pytanie czy nalezy się odszkodwanie rodzinie "rybaka".
Demurrer
Gwiazdor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: hydepark