Zyta rozmraża podatki

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez BLAaa » środa, 15 lut 2006, 09:55

Demurrer napisał(a):
BLAaa napisał(a):

Wasz pisuarowy minister finansów kas fiskalnych w małych warzywniakach nie chciał likwidować. .

Ty lepiej powiedz kto te kasy wymślił dla warzywniaków? Lewicowy minister finansów zatroskany o lud?

Nie, minister finansów w rządzie Jerzego Buzka. Lewica pomysł pociagnęła, co akurat nie jest złe. Kwestia podejścia do wielkosci obrotów jest dyskusyjna.
Dla ścisłości - jestem zwolennikiem kas fiskalnych w kancelariach adwokackich, radców prawnych i prywatnych gabinetach lekarskich. Ale nie u straganiarki, która handluje pietruszką na ul. Walki Mlodych.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez ewe » środa, 15 lut 2006, 10:03

BLAaa jaka to różnica ? Ja jestem za równymi prawami dla wszystkich w handlu .
ewe
Gwiazdor

Postprzez Demurrer » środa, 15 lut 2006, 10:05

BLAaa napisał(a): a.
Dla ścisłości - jestem zwolennikiem kas fiskalnych w kancelariach adwokackich, radców prawnych i prywatnych gabinetach lekarskich. Ale nie u straganiarki, która handluje pietruszką na ul. Walki Mlodych.

To fakt.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » środa, 15 lut 2006, 11:09

ewe napisał(a):BLAaa jaka to różnica ? Ja jestem za równymi prawami dla wszystkich w handlu .

A jestes też zwolennikiem zlikwidowania kwoty wolnej od podatku?
Uważam, że ktos, kto z jakiejs drobnej działalności osiaga przychody do jakiejs tam granicy, to nie powinien mieć obowiązku kasy fiskalnej, a podatki niech płaci jakims ryczałtem. To jest uproszczenie.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez ewe » środa, 15 lut 2006, 12:04

BLAaa ty upraszczasz tę sprawę . Ja jestem za zniesieniem wszystkich ulg .Każdy powinien płacić podatek od zarobionych pieniędzy taki sam procentowo . Tak by było najlepiej . Każdy też powinien mieć kasę lub sprzedaż tylko na rachunki ,bo to eliminuje nieuczciwą konkurencję ,ogranicza szarą strefę . Tak jak podatek VAT -też powinien być jednakowy. Może to trochę inne zdanie niż program obecnego rządu ,ale do tego powinniśmy dążyć
ewe
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » środa, 15 lut 2006, 13:00

ewe napisał(a):BLAaa ty upraszczasz tę sprawę . Ja jestem za zniesieniem wszystkich ulg .Każdy powinien płacić podatek od zarobionych pieniędzy taki sam procentowo . Tak by było najlepiej . Każdy też powinien mieć kasę lub sprzedaż tylko na rachunki ,bo to eliminuje nieuczciwą konkurencję ,ogranicza szarą strefę . Tak jak podatek VAT -też powinien być jednakowy. Może to trochę inne zdanie niż program obecnego rządu ,ale do tego powinniśmy dążyć

Nie jestem zwolennikiem znoszenia jakichkolwiek ulg !!

Odnosze wrażenie, że nie wiesz na czym polega system, o którym piszę. Podatnik sam deklaruje jaki podatek chce zapłacić i to jest uproszczenie. Ale organy skarbowe moga mu zrobić kontrolę i jak wyjdzie w niej, że przegina pałkę, to moga mu dowalić.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez ewe » środa, 15 lut 2006, 13:19

dobry system może być tylko przy założeniu ,że wszyscy są uczciwi i uczciwie deklarują zarobek .A wiemy ,że tak nie jest ,szczególnie u nas. Tak jest w Ameryce ,gdzie nie ma żadnych kontroli skarbowych ,"Pity " ślą emailem i czasem przez całe życie nie widza urzędnika.Tam jak ktoś ma kontrole to już na niego coś mają poważnego.
A wszystkie zezwolenia ,zwolnienia ,ulgi ,koncesje dają szanse różnej maści przekrętom. Ale u nas jeszcze długo nie będzie zdrowo .
Dlaczego nie chciałbyś ,aby wszyscy musieli się stosować do tych samych reguł ,bez wyjątków --nie byłoby prościej?
ewe
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » środa, 15 lut 2006, 13:56

To najlepszym rozwiązaniem byłby podatek obrotowy, o którym gardłuje Samoobrona, który sprawdza sie w USA. I nie byłoby żadnego problemu. Ale Unia Europejska jest jemu przeciwna.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Dreams » środa, 15 lut 2006, 14:05

BLAaa napisał(a):
ewe napisał(a):BLAaa ty upraszczasz tę sprawę . Ja jestem za zniesieniem wszystkich ulg .Każdy powinien płacić podatek od zarobionych pieniędzy taki sam procentowo . Tak by było najlepiej . Każdy też powinien mieć kasę lub sprzedaż tylko na rachunki ,bo to eliminuje nieuczciwą konkurencję ,ogranicza szarą strefę . Tak jak podatek VAT -też powinien być jednakowy. Może to trochę inne zdanie niż program obecnego rządu ,ale do tego powinniśmy dążyć

Nie jestem zwolennikiem znoszenia jakichkolwiek ulg !!

Odnosze wrażenie, że nie wiesz na czym polega system, o którym piszę. Podatnik sam deklaruje jaki podatek chce zapłacić i to jest uproszczenie. Ale organy skarbowe moga mu zrobić kontrolę i jak wyjdzie w niej, że przegina pałkę, to moga mu dowalić.

BLAaaa - nie wiem, czy chciałbyś przeżyć kiedyś taka kontrolę... :] US zawsze znajdzie coś do zapłacenia. Nie możesz wtedy dyskutować lecz płacić. Każdy urzędnik inaczej interpretuje te same przepisy. Z góry jesteś przegrany..
Dreams

Postprzez ewe » środa, 15 lut 2006, 14:14

całe szczęscie ,że teraz przynajmniej w sprawie interpretacji przepisów skarbowych zmieni się na lepsze
ewe
Gwiazdor

Postprzez Dreams » środa, 15 lut 2006, 14:34

pożyjemy... zobaczymy...
Dreams

Postprzez BLAaa » środa, 15 lut 2006, 14:42

Dreams napisał(a):BLAaaa - nie wiem, czy chciałbyś przeżyć kiedyś taka kontrolę... :] US zawsze znajdzie coś do zapłacenia. Nie możesz wtedy dyskutować lecz płacić. Każdy urzędnik inaczej interpretuje te same przepisy. Z góry jesteś przegrany..

Uchowaj nas Panie BOże !!
BLAaa
Uzależniony

Poprzednia strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze